Bolibompa

Det här är Bolibompa

Bolibompa är skapat för dig och ditt barn. Vi riktar oss till de allra yngsta barnen, från 7 månader upp till ungefär 5 år. Innehållet i Bolibompa är tryggt, roligt och pedagogiskt.  

Huvudperson i Bolibompas värld är Draken, en snäll och rolig kompis för ditt barn att växa upp med. Vår tanke är att barn och föräldrar ska känna trygghet och tilltro till Draken och vi vill också att Draken ska väcka nyfikenhet. Vi har skapat Drakdansen utifrån små barns motoriska färdigheter med enkla rörelser, där vi gör en sak i taget och sjunger om det vi gör. Rörelse till musik är ett bra sätt för ditt barn att utveckla koordinationen. 

Allt börjar med barnen

För oss är det viktigaste av allt att lära känna vår målgrupp. Vår research är bred: vi tittar på aktuell forskning om barns fysiska och psykiska utvecklingsfaser, vi följer familjers rutiner och behov, vi tittar på rekommendationer från tex BVC och Statens medieråd. Vi testar också Bolibompas program och spel i barngrupper, tillsammans med föräldrar och förskolepedagoger. Då får vi direkt feedback som hjälper oss att göra roligt och underhållande innehåll som både barn och föräldrar älskar.

Vi tror på lek som utvecklar

I Bolibompas interaktiva spel får barnen vara med och hjälpa Draken att lösa problem. Våra spel, som är anpassade för barn i åldrarna 2-5 år, är roliga och pedagogiska på en och samma gång. Appen, lekarna och spelen är utvecklade på SVT Barns egen avdelning. Vi är stolta över att ofta ligga högt på Sveriges topplistor för barnappar och spel. Vi lägger kontinuerligt till nya spel och funktioner, så återkom gärna till Bolibompas app då och då.

Vi vet att du som förälder följer ditt barns utveckling med fascination men också ibland med förundran. Med Bolibompa hittar du innehåll som följer med i ditt barns utveckling, anpassat för barns olika faser. Vårt innehåll, våra spel och appar är utvecklat så att dina barn ska utvecklas, bygga självkänsla och få ta del av tryggt innehåll på nätet.
Vi visar innehåll efter vår kunskap om barns utveckling, inte vad algoritmer har bestämt ska visas för ditt barn.  

Bolibompas olika program
När vi skapar program utgår vi från olika utvecklingsstadier som ofta är kopplade till ålder, men vi vet också att varje enskilt barns behov och utveckling är unik. Därför använder vi inte specifika åldersrekommendationer utan uppmuntrar barn och deras föräldrar att utforska och pröva sig fram. En bra början kan vara Bolibompa Baby - en serie animationer med bland annat sånger och tittut-lekar, som vi har gjort med tanke på barn upp till 2 år. Drakens hotell, som fokuserar på relationer och känslor, har vi tvärtom utvecklat med tanke på de äldsta förskolebarnen. Däremellan finns en lång rad Bolibompa-program, såsom Bolibompa siffror och Bolibompa bokstäver.

Våra tankar om skärmtid

Vi tycker att det är viktigt att tiden som ditt barn använder med skärmar är värdefull för dig och ditt barn. Vår vision är att skärmtid är något positivt för dig som förälder - med roligt, pedagogiskt och utvecklande innehåll. Vi vet att du värdesätter möjligheten att tidsbegränsa och kontrollera skärmtiden. Därför är våra spel i appen utvecklade så att barnen själva kan spela spelen, men bara under en kort begränsad stund. Vill du titta tillsammans med ditt barn är våra program och spel skapade så att du och ditt barn kan lära er nya saker, dela tankar och sätta ord på det ni ser.

Hjälp i vardagen

Vi vet att många föräldrar använder video som hjälp i vardagen, för att underhålla och stimulera sina barn. Kanske behöver du en film medan du duschar eller lagar middagen? Bolibompas sånger är en samling videor med sånger för olika behov och känslor. Några av dem kan vara ett stöd i vardagsrutinerna som tandborstspelet i vår app eller Drakens egen vaggvisa. Andra är skapade för att hjälpa barnen med att hantera sina känslor som till exempel sången Dumma dumma som handlar om hur det känns att vara arg.

Bolibompa hemma hos er

För pyssliga barn och föräldrar har vi en del pysselinstruktioner, som till exempel roliga drakmaskar eller recept till den populära draktårtan. Det finns också produkter som är kopplade till Bolibompa, till exempel Draken som gosedjur och ryggsäck. Produkterna tas fram i nära samarbete med redaktionen för Bolibompa och tillverkas av olika företag enligt avtal med SVT. SVT har ingen egen försäljning av Bolibompaprodukter, men de går att köpa i många nätbutiker och affärer runt om i Sverige.

Vi är alltid nyfikna på dina tankar om innehåll på nätet, skärmtid, pedagogik, kreativitet och uppfostran. Därför är kontakten med dig som förälder eller förskolepedagog väldigt viktig för oss och vi vill gärna fortsätta utveckla Bolibompa tillsammans med dig. För att ta kontakt med oss hör av dig till kontakt@svt.se. Du kan också följa oss på Facebook, där vi heter SVT Barnkanalen och delar med oss av vår kunskap om barns utveckling, pedagogik och underhållning.