Bastubaletten får en ny säsong – med kvinnor

Bastubaletten bakom kulisserna

Det blir en tredje säsong av Bastubaletten. Och den här gången är det kvinnornas tur. – Bastubaletten har överraskat och fascinerat i två säsonger. Det magiska mötet mellan en grupp tornedalska män, en bastu och en koreograf utmanade så många föreställningar. Jag ser fram emot kvinnornas resa och tror den blir lika vacker för både själ och öga, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

När de fem männen från Tornedalen nu har stått på scen och gjort en hel föreställning kom genast idéer på mer.

– Den här serien har en egen berättarröst, och vi får lyssna till den. Den sköter sig själv kan man säga. Tittarna, de medverkande och vi bakom produktionen har alla känt att det här bara går på, och vi lyssnar och filmar och sätter ihop berättelserna tillsammans. Det har varit lite magi över allt, säger Mattias Barsk.

Röster har höjts för en serie med kvinnor men det är också svårt att se exakt vad som ska ske.

– Själva kärnan i Bastubaletten är ju att frigöra mannen från föreställningar om sig själv. Och andras förväntningar. Men vad är det som kvinnorna i Tornedalen gör upp med? Det är ju inte så att man kallar en kvinna för knapsu, säger Mattias Barsk. Men det där har vi tänkt på en del, och vi kommer nog få svar från kvinnorna. Då ser vi hur Bastubaletten blir.

Vilka kvinnor det blir är inte bestämt ännu och castingen ska påbörjas inom kort.

– Det krävs en hel del mod att ställa upp i en sådan här serie. Men kanske kan de två föregående säsongerna trygga dem vi frågar. Det är ju en väldigt mänsklig realityserie, säger Mattias Barsk.

Programserien som sände sin andra säsong i början av året har följts upp av en föreställning och även ynglat av sig i en egen scenföreställning som de medverkande håller i, ska börja spela in under våren och sommaren i år för att sändas under 2018. Produktionen är ett utlägg som Massa media producerar. Allt med Bastubaletten kan du se på SVT Play.