Titta närmare på Bergmans privata filmsamling

Ingemar Bergmans vhs-samling.
Ingemar Bergmans vhs-samling.

Vad gör Ghostbusters, Wall Street och Terror on Elm Street i Bergmans filmarkiv? Det och mycket mer undersöks i Bergmans video, en serie i sex avsnitt baserad på Ingmar Bergmans privata VHS-samling.

I exklusiva intervjuer möter vi flera av världens främsta filmskapare. De berättar öppenhjärtigt om deras filmskapande och relation till den svenske regissören. Woody Allen, Robert de Niro, Francis Ford Coppola, Isabella Rosselini, Martin Scorsese, Holly Hunter, Ridley Scott och Lars von Trier är några av de som medverkar.

Bergmans Video tittar närmare på de 1711 videokassetter som finns i Ingmar Bergmans privata och digra VHS-samling på Fårö. På noggrant bokstavsordnade hyllor står Die Hard sida vid sida med Dekalogen, Scarface trängs med Solaris, Crocodile Dundee med Cabirias nätter.

De teman som tas upp i serien är humor, döden, skräck, äventyr, utanförskap och tystnad. I varje avsnitt besöker en känd filmskapare Fårö för att få en egen bild av Bergmans mytomspunna teverum. Först ut att besöka Fårö är svenske filmregissören Tomas Alfredsson.

Bergmans video sänds i sex delar med start 22 augusti. Intervjuerna är gjorda av Jane Magnusson och Hynek Pallas och producent är Fatima Varhos.