Vem gömmer sig bakom de farliga blå ögonen?

Adam Lundgren.
Adam Lundgren.

Många känner igen Adam Lundgren som ”Benjamin” i SVT-serien Torka aldrig tårar utan handskar. Nu är han aktuell i serien Blå ögon där han spelar den grymma nazisten ”Mattias”. Men hur lyckas han spela så olika roller och vad pågår bakom de där blå ögonen? Vi bad tittarna skicka in frågor till Adam och så här svarar han.

Fantastiska ögon, snälla i ena serien (Torka aldrig tårar utan handskar) och onda i den andra (Blå ögon). Vad tänker du på för att få det uttryck som krävs?
-Dels försöker jag hitta blicken hos karaktären. Hur den ser på världen. Benjamin i Torka aldrig tårar till exempel han hade en ganska öppen och naken blick, medans Mattias i Blå ögon tror att han står över alla andra och har en kall och penetrerande blick.

Vad är det viktigaste du måste göra för att komma in i den roll du ska spela?
-För att komma in i rollen som Mattias läste jag en del om psykopati för att bättre förstå hans karaktär. Jag började även styrketräna en del och körde några lektioner i MMA. Mattias förbereder sig ju för krig och då kände jag att jag behövde bygga upp mig dels fysiskt men också för själva känslan, att känna sig stark.

Fick du vara med och forma karaktären Mattias?
- När jag läste manus fick jag en bild av hur jag ville göra honom, och hade någon annan spelat honom hade den personen gjort det annorlunda.

Blir du rädd när du tittar på dig själv i serien Blå ögon då du ju spelar en så otäck roll som Mattias?
-Nej haha, det skulle jag inte säga att jag blir. När jag ser mina egna scener reflekterar jag mer över hur de blev, vad jag hade kunnat göra annorlunda och så vidare.

Känner du dig nöjd med din insats?
- Ja, jo men det är jag. Det är klart att det alltid finns grejer man i efterhand hade velat göra annorlunda. Men så är det jämt. Men jo jag är nöjd.

Vilken scen var roligast att spela in?
- Börsen-scenen. Vi var där i två dagar och var med när de sprängde. Det var kul att springa runt med rånarluva och vifta med en pistol.

I en tidigare intervju sa du att du drömde om att spela “ett riktigt as, en psykisk misshandlare”. Det kan man ju säga att du gjort nu. Har du någon annan drömroll?
- Nej inte direkt. Jag tror inte att jag vet att det är en drömroll förrän jag har den rollen framför mig. De roller jag haft i Känn ingen sorg,Torka aldrig tårar och Blå ögon har alla varit drömroller.

Vilken roll var jobbigast att spela?
- De var nog jobbiga alla tre fast på olika sätt. I Torka aldrig tårar var det ett så tungt ämne, Blå ögon hade en väldigt lång och utdragen inspelningsperiod och Känn ingen sorg var en väldigt intensiv inspelningsperiod. Men det var egentligen väldigt skönt. Jag gillar att jobba intensivt en viss period och sedan vara klar.

Har du någon favoritgenre inom film?
- Det varierar jättemycket men just nu kollar jag mycket på thrillers. Departed såg jag nyss om till exempel. Det blir en hel del amerikanska filmer och serier men även svenskt. Som nya serien Jordskott, den verkar spännande.

Vad händer i vår?
-Nu spelar jag Tartuffe på Göteborgs stadsteater och senare i vår ska jag spela storebrorsan i Karlsson på taket.

Var är du om tio år?
- Då är jag nästan gammal! Jag kan inte tänka så långt fram. Jag hoppas i alla fall att jag får fortsätta filma roliga och intressanta roller.

Skulle du satsa på en musikkarriär om du tappade lusten för skådespelande?
- Jag hoppas att jag skulle våga göra det. Då skulle det bli typ melodiös pop. Eller något helt annat. Kanske pilla med en dator och skapa elektroniska grejer.

Så här tycker tittarna om Adams skådespelarinsats som "Mattias" i Blå ögon'
”Adam Lundgren kommer att gå långt. Precis lika trovärdig här som i "Torka aldrig tårar". En stor tumme upp för en grym skådis!”

”Adam Lundgren fortsätter vara den obehagligaste skurken i svensk tv just nu. Blir ändå lite ledsen när han **SPOILERALERT** dör?”

”Adam Lundgren. Från att spela "Håkan" till råbarkat terrornazimonster — och lyckas.”

”Adam Lundgren är fullkomligen BRILJANT som sinnessjuk, skottskadad nazist. Livrädd för hans genomborrande #blåögon”

"Skådishöjdpunkter: Louise Peterhoff övertygande, Adam Lundgren toppklass-psycho. Vill se mer Daniel Larsson - ljuvligt skruvad. #blåögon"

"Shit vad obehagligt bra Adam Lundgren är i #blåögon!"

"Adam Lundgren i #blåögon nu - fy fan va läskig han är. Han bör väl räknas som en av Sveriges skickligaste skådespelare snart."

”NEEEJ ADAM ÄR ETT SVIN I "BLÅ ÖGON" FAAAN”

”Kan ha jublat lite av åsynen av Adam Lundgren i Blå Ögon ok.”

”Adam Lundgren i Blå Ögon alltså jag blir skräckdarrig bara av att tänka på honom. ÄLSKAR gulliga psykopater!”

"Att mitt hjärta slår otroligt fort när jag ser Adam Lundgren och känner mig nykär.

Fast han spelar nazist..."

"Adam Lundgren, alltså! So fucking awesome! #BlåÖgon"

"#blåögon ger mig rysningar i hela kroppen... Speciellt Adam Lundgren jag säger bara WOW!!!​"