Felix Herngren gör dramaserien Bonusfamiljen för SVT

Bild från Bonusfamiljen.

Bonusfamiljens olika prövningar och komplikationer är ämnet för den nya tv-serien. Felix Herngrens förhoppning är att tittaren ska känna igen sig med skräckblandad förtjusning – men också få hjälp på traven. Nu är det klart att åtminstone två säsonger spelas in – och den första visas i SVT i början av 2017.

Smygtitta: Se första trailern för Bonusfamiljen i SVT Play!

Felix och Clara Herngren och Felix syster Moa Herngren har skapat serien utifrån sina egna erfarenheter av att leva i en bonusfamilj med allt vad det innebär.

Första säsongen är inspelad och visas i SVT i början av 2017.

Och redan nu står det klart att en andra säsong kommer spelas in.

– Eftersom det är barn med i serien så sade vi att om vi ska få det trovärdigt med samma skådespelare så måste man göra det här nu. De växer ju ganska snabbt, säger Felix Herngren till TT.

I en stor intervju med SVT berättar han mer om seriens uppkomst.

– Jag och Clara lever själva i en bonusfamilj sedan tolv år tillbaka och det är någonting som präglat våra liv ganska kraftigt. Hur vi lever med bonusbarn varannan vecka och numera även gemensamma barn. Ena dagen gråter man och den andra dagen skrattar man åt situationen, säger Felix Herngren till svt.se.

Serien går under arbetsnamnet Bonusfamiljen. Arbetet påbörjades för tre år sedan och i dagarna startar inspelningarna.

I centrum står paret Lisa och Patrik som spelas av Vera Vitali (Hinsehäxan, Arne Dahl) och Erik Johansson (Våra vänners liv, Blå ögon), deras barn från tidigare förhållanden, och deras ex som spelas av Petra Mede och Fredrik Hallgren (Karatefylla, 112 Aina). Parallellt går Lisa och Patrik hos två terapeuter som spelas av Johan Ulveson och Ann Petrén. Även Lill-Babs och Marianne Mörck dyker upp i roller. Serien utspelar sig i Sundbyberg.

Hur skiljer sig Bonusfamiljen från dina andra serier, som t ex Solsidan?

– Det här är en dramakomedi. Serien går mer på djupet och är tänkt att förhoppningsvis drabba tittarna lite mer än en vanlig komediserie. Även om vi berättar ur det komiska perspektivet. För både mig och Clara känns den här serien väldigt viktig. Den står oss nära hjärtat och vår vardag, så vi brinner mycket för den.

Hur föddes idén?

– I och med att Clara började plugga till samtalsterapeut så har vi börjat tala om olika sätt att hantera en bonusfamilj på. Det dyker ständigt upp nya aspekter på hur man ska få livet att funka så bra som möjligt. En dag sa Clara att hon skulle vilja göra en tv-serie om det här.

Vad fyller terapeuterna för funktion i serien?

– Vi är båda väldigt fascinerade av serien In Treatment. Det låter präktigt, men vi hade en vision om att serien ska komma med en del konkreta tips och råd om hur man faktiskt kan hantera olika typer av situationer som kan vara bra att ha med sig om man lever i en bonusfamilj. Då kände vi att två terapeuter är bra att använda i serien. I en terapisituation ställs man ju inför frågor och resonemang som man annars normalt inte gör i vanliga livet. Det hade inte gått att få med i ett vanligt drama. Sedan får ju Johan Ulveson alltid till en komisk spets även om det är på fullt allvar.

Terapeuterna är också ett par?

– Ja, vi får följa det här terapeutparet även utanför sessionerna. De lever i en övermogen kärnfamilj kan man säga, med en fullvuxen dotter som inte flyttar hemifrån vilket skapar gnissel i deras relation.

Kan du avslöja något om Lill-Babs roll?

– Lisas exkille bor hemma hos sin mamma efter skilsmässan och Lill-Babs spelar mammans väldigt tajta väninna. Hon är faktiskt otroligt bra i den rollen, tycker jag, av det jag fått se prov på under repetitionerna.

Kommer serien få tittarna att skratta åt sig själva?

– Man kommer känna igen det med skräckblandad förtjusning, tror jag. Många situationer är ganska lika oavsett vilken typ av konstellation man lever i.

Serien kommer att visas i SVT under våren 2017.

Se också: Fler tv-serier med Felix Herngren i SVT:s Öppet arkiv

Se också: Felix Herngrens klassiska sketch från Eurovision-finalen 2013