SVT Play21/9 kl 02.00

Bron är Europas bästa tv-serie

Serien Bron fortsätter att vinna priser och på fredagen tilldelades den Prix Europa 2012 för bästa tv-serie. Första säsongen av serien är såld till över 50 länder och säsong två spelas just nu in i Sverige och Danmark.

– Det känns självklart att vi gör en ny säsong. Vi upplever en stark internationell framgång och ett stort engagemang hos publiken som visar att historien berört tittare över hela världen och befäster SVT som den främsta producenten av svenskt drama, säger Christian Wikander, chef för SVT Drama.

Ett rostigt gammalt lastfartyg på väg genom Öresund skär plötsligt ur kurs och styr i riktningen mot Öresundsbron. Sjöfartsövervakningen i Malmö anropar fartyget men får inget svar. Uppe på den tomma bryggan ekar operatörens anrop. Vems är båten och vad finns ombord? Detta blir början på en dramatisk brottsvåg som tvingar den svenska och danska polisen att återigen samarbeta och Saga Norén får anledning att söka upp sin kollega Martin Rohde. Tillsammans måste de riskera allt för att avvärja hotet.

I snitt såg över 900 000 tittare Bron varje vecka när första säsongen sändes i SVT1 under hösten 2011. I Danmark hade premiäravsnittet en tittarandel på 42 procent. Just nu planeras ”re-makes” av serien både i USA och England.

I huvudrollerna återser vi Sofia Helin och Kim Bodnia. Huvudregissör är Henrik Georgsson som avslutade den första säsongen. Berättelsen är ett originalmanus med Hans Rosenfeldt som huvudförfattare. Serien produceras av Filmlance i samarbete med Nimbus Film.

Bron

Svensk-dansk kriminalserie