”Vi hoppas det blir en tredje säsong”

Seriens huvudförfattare Hans Rosenfeldt och konceptuerande regissören Henrik Georgsson svarade på frågor efter sista avsnittet av Bron.

Lizaar: Mycket bra serie och stämningsfull musik till serien! Kommer det att bli en säsong 3? 
Henrik Georgsson: Vi hoppas på det men det finns inget beslut än.

Andreas Jangenmo: Hejsan! Er serie har verkligen varit veckans höjdpunkt såhär på söndagsaftonen. Man brukar ju aldrig se framemot söndagar men nu under 10 veckor så har man faktiskt gjort det. Dock blev jag fruktansvärt besviken idag när ni valde att hoppa mellan Toppmötet i Danmark och sedan inspelning på Swedbank Stadion (Malmö) under samma sekvens. Frågan är hur man tänkte då? Hade varit lite roligt att veta!
Henrik Georgsson: Man får ofta kombinera ihop olika inspelningsplatser för att få ihop scener, vi hoppades att inte så många skulle känna igen Swedbank stadion och jag tror nog inte det är så många heller. Trist att din illusion förstördes genom detta.

Gareth:
Jag är brittisk och min svenska är tyvärr inte så bra - men den nordiska detektiv-serien har gjort mig lära sig svenska (lättare än danska!). Min fråga: Det sägs ofta att författare inte säga de aktörer som är den "skyldige" till sista filmning - för att hålla upp en känsla av spänning bland skådespelarna också. Var detta också fallet med Bron/Broen?
Hans Rosenfeldt: Hejsan. Nej, i Bron får Sofia och Kim och de andra större och genomgående rollerna veta vem som gör vad och varför. Det är inte alltid de vill veta, men de har möjligheten.

Gittan:
Varför har ni valt att göra serien så färglös?
Henrik Georgsson: Vi tyckte det var snyggt och passade stämningen i serien.

Tove: vem sköt gertrud? ska man förstå? 
Henrik Georgsson: Nej, det ska man inte.

Anna: Hej! Tack för denna makalösa serie som trollbinder än framför TV:n varje söndag, nu har söndagarna varit en dag jag ständigt längtat efter! Jag har hört rykten om att det kommer en tredje säsong, stämmer detta?
Henrik Georgsson: Förhoppningsvis

Alva Hansson: Vem sköt Gertrud?
Hans Rosenfeldt: Det vet man inte riktigt. Tydligen var hon medlem i en större organisation som inte var nöjda med det dåliga resultat hon presterade. 

Garretblake: Hur stor budget är er produktion på?
Henrik Georgsson: Sånt där är lite hemligt men budgeten är hyfsat stor för en svensk/dansk produktion

Annlouise: Tack för extremt bra underhållning!!!
Henrik Georgsson: Tack för att du tittat!

Linnéa Nilsson: HUR kunde ni göra ett så jävla värdelöst slut? BLIR ARG! 
Hans Rosenfeldt: Tråkigt att du tycker så. Vi gillar slutet jättemycket, men smaken är som baken... 

Lo: Ville Gertrud att Viktoria skulle dö?
Henrik Georgsson: Ja, det verkar inte bättre.

Jaharu: Jag förstod inte riktigt slutet. Hade martin dödat jens? hade han något med allt det andra att göra också?
Henrik Georgsson: Han säger ju det inte rakt ut men det verkar ju så eller hur?

Axel: Vad var det som fick er att göra en till serie om bron? Hur lång tid tog det att komma på första serien av bron gemfört med den andra?
Hans Rosenfeldt: Vi fick en beställning att göra en thillerserie som utspelade sig i Danmarkl och Sverige. Första säsongen tog tid innan den blev av av en massa olika anledningar pengar, kontrakt rättigehetr osv. Men själva bygget av serien tog ungeför lika lång tid för båda säsongerna. Vi arbetar med idé och manus i ungefär ett och ett halvt år. 

Olle: Hur skall ni göra med säsong 3 nu när en av huvudpersonerna hamnar i finkan? Ps Min syster hatade slutet, men jag gillade det!
Hans Rosenfeldt: Vi löser det :) Din syster har fel, du har rätt :)

Torbjörn Nilsson: Är detta slutet? Kommer det inga fler säsonger? Detta är en så fantastisk serie. Alla spelar så bra, så snyggt filmat och storyn i båda säsongerna är så bra. Hur mycket tjänar huvudskådespelarna? 
Henrik Georgsson: Tack! Vet inte vad dom tjänar faktiskt

Magnus Lindgård:
Vad heter titellåten? Den var väldigt bra liksom serien.
Henrik Georgsson: Hollow Talk. SJukt bra

angy: Vem är mother of three???
Hans Rosenfeldt: Det var Oliver som var Mother of Three. 

Håkan: Varför måste man sluta en bra serie med ett öppet slut? 
Hans Rosenfeldt: Det måste man inte, men personligen tycker jag att det är roligare, särkilt om man - som vi - har tankar på att göra ytterligare en säsong. 

Jämte: En mycket aldrig missad serie...En liten undran bara..Varför den dassiga färgskalan?
Henrik Georgsson: Eller tvärtom, varför den grälla, fula färgskalan på de flesta program i teve.

Magnus Åström: Slutet var verkligen bra och intressant men självklart förväntas en fortsättning med detta slut.. annars vore det förjäkla trist..
Hans Rosenfeldt: Håller med. Vi håller tummarna för att vi ska få göra ytterligare en säsong. 

J: nu vet vi ju att ert recept är att lägga upp massor med trådar och karaktärer, för att sedan släppa de flesta längs med vägen. Smart vore ju att göra ett liknande upplägg nästa gång men på slutet använda sig av karaktärer som man trott att ni släppt...(ett tips ba:-))
Hans Rosenfeldt: Tack för tipset. Vi ar det med oss :)

Mats: Tror ni att Saga kunde få anställning vid polisen i verkligheten?
Henrik Georgsson: Intressant fråga. Serien har aldrig haft ambitionen att vara vardagsrealistisk. Om hon fick anställning skulle hon nog sätta piff på tillvaron för poliserna iallafall.

Manuela: De rolltolkningar som görs av Saga och Martin är mycket bra. Saga’s liv med någon högfungerande autism är så träffsäker och skön. Trots den sorgliga storyn så har vi skratta många gånger åt hur Saga uppfattar sin vardag. Att Martin förstår henne så bra och ger henne stöd är något som alla med en funktionsnedsättning borde få möta på sin arbetsplats. Genom hela serien har ni lyckats hålla spänningen på topp. Den här säsongen har varit så mycket bättre än Bron 1. Och då var Bron 1 grymt bra. Hoppas på fortsättning när ni är redo för det. Låt oss bara få smälta den här säsongen och få suga på de goa scenerna. Mycket nöjd tevetittare som sällan ser på teve. TACK
Henrik Georgsson: Tack för dom fina orden!

john eriksson: hej grymt bra serie min fråga om karaktären Saga har hon Aspergers syndrom?
Henrik Georgsson: Typ. Hon har ingen diagnos i serien, det är tittarna som verkar läsa in en diagnos men själva skulle jag väl tippa på något sånt.

Moderator: Hej, det kommer in jättemycket frågor. Hans och Henrik svarar så fort de kan.

orkamed: Saga har tendenser till att uppvisa diagnoser....själv har jag en son med autism och adhd samt tics. Undrar lite då även han och hans systrar har sett honom i hennes roll. Annars en helt fängslande serie vi kommer sakna! En egen tid för hela familjen! Finns diagnoser som ett upplägg i sagas karraktär?
Hans Rosenfeldt: Hejsan. Vi har mycket medvetet undvikit att diagnostisera Saga i serien. Så fort vi ger henne en diagnos måste vi förhålla oss till verkligheten vad det gäller den funktionsnedsättningen. Och vi vill vara helt fria vad det gäller Sagas karaktär. Tack för de snälla orden om att ni kommer att sakna oss. 

Fefee: Tack för en superbra serie. Är fascinerad av hur väl ni fångat stämningen i Köpenhamn/Malmö med det estetiska. Färgskalan är fantastisk ;) Vad gäller avslutningen är jag inget fan av "öppna slut" dock....så man hoppas ju på säsong tre ;) Ha en underbar kväll. 
Henrik Georgsson: Tack! Kul att du gillar färgskalan osså. Öppna slut är nog en vattendelare. Kan vara svårt att acceptera att man inte får alla svar, men det är ju som livet självt :)

Mikael: Tack för en super serie! Finns bara en karaktär som skaver..nämligen rättsläkaren. Hur skrevs den karaktären? Mycket underlig i mina ögon. Kan det vara skådespelar insatsen?
Hans Rosenfeldt: Tack för beröm. Låt oss vara överens om att inte vara överens. Vi tycker rättsläkaren är superskön! 

Alexander: Den svenska tjejen som pluggade i köpenhamn. Varför dödades inte hon trots att chansen fanns flera gånger? Och vad var kopplingen med hennes pappa, han verkade inblandad?
Hans Rosenfeldt: Hon fördes bort sista gången för att Gertrud skulle kunna experimentera på henne. Hon hade ungefär samma vikt och längd som Victoria. Tyvärr kom den slutsatsen inte med i slutklippningen. Hennes pappa hade inte med något att göra. Det är lite så vi jobbar... :)

Trogen tittare:
Hej ! Vilken trist söndag - sista avsnittet. Har bara varit helt fängslad. Sorgligt slut som ändå ger hopp om fortsättning. Kommer sakna Saga (otroligt bra spelad karaktär av Sofia) och Martin (Kim) så trovärdig och charmig !! Hoppas ni snart är tillbaka. GOD JUL
Hans Rosenfeldt: Tack för allt beröm. Håller med; Sofia och Kim är verkligen grymma! Vi hoppas också vi kommer tillbaka. God Jul själv. 

sven: jättebra serie tack för den,hur många länder har ni sålt den till
Hans Rosenfeldt: Tack själv. Uppåt 150 stycken... 

Krok: Hej! Kommer jänkarna köra sin version av säsong 2 också?
Hans Rosenfeldt: De kommer att köra en säsong två. Troligen kommer den att ha mycket lite att göra med vår historia utan fokusera på The Missing Girls of Juarez. 

Madde: Jag gillar verkligen serien så mycket! Och jag tycker verkligen att det matta ljuset passar serien perfekt. Jag är lite nyfiken på hur produktionen sett ut och hur ni tänkt när ni filmat. Det kanske skiljer från scen till scen, men lite kort…hur ser den kreativa processen ut när man tänker ut kameravinklar? 
Henrik Georgsson: Oj, ingen lätt fråga att svara snabbt på. I korthet fungerar det så att jag som regissör och fotografen tillsammans planerar hur vi löser en scen. Vi ritar skisser över varje kamerainställning (bild).

Daniel Karlsson: Hej Hans! Tack för en otroligt bra serie. Ligger ditt eget miljöpolitiska intresse bakom händelserna i serien?
Hans Rosenfeldt: På sätt och vis. Vi inspireras av vår samtid och aktuella frågor, men det här är något som ligger mig varmt om hjärtat det är det. 

Rogero: Är den här chatten till för att påverka beslutsfattarna om seriens fortgång ; )
Henrik Georgsson: Exakt :)

Lia: Dödade Oliver ungdomsaktivisterna? Jobbade dom för honom?
Hans Rosenfeldt: Ja och ja. 

lina: tack för att ni förgyllt mina söndagar. vad ska man nu göra när det blir söndag kl 21? 
Henrik Georgsson: Äkta Människor börjar nästa söndag, den är också bra.

Moderator: Det kommer in jättemycket frågor Hans och Henrik svarar så fort de kan men kommer inte hinna svara på alla. Kolla gärna i chatten om  frågan du tänkt ställa redan finns med

krej: Synd att slutet hade så många lösa trådar.. ett öppet slut gjorde mig besviken. Första säsongens slut var briljant, men detta kändes mediokert med tanke på seriens annars skyhöga nivå! Lauras pappa blev ju nu bara som ett villospår, men med för mycket skumt för att kunna bortse ifrån! Han borde kunnat vävas in i upplösningen.. 
Hans Rosenfeldt: Så många lösa trådar var det väl inte... Martin åkte fast för mordet på Jens och någon var besviken på Gertruds resultat och sköt henne. Vad det gäller Lauras pappa hade det varit svårt eftersom han inte hade med saken att göra. 

Maggie: Hur väl svenska&danska kan teamet som jobbar med svenska? Hur kommunicerar ni på inspelningsplatsen? Jag förundrar mig alltid över svenskar och danskar som förstår varandra felfritt utan att kunna det andra språket från tidigare. Pratar ni engelska eller era egna modersmål under inspelningarna?
Henrik Georgsson: I serien har vi försökt göra det som en vision av en region där svenskar och danskar förstår varandra obehindrat. Så är det inte i verkligheten. I teamet pratar vi faktiskt aldrig engelska utan danska och svenska och lite teckenspråk eller vad som behövs. Inte helt lätt alltid men kul.

Vitalisten:
Bron måste hela världen få se.Hur har den mottagits i USA?
Hans Rosenfeldt: De har gjort en egen version av serien och vår originalserie har precis sålts till Hulu, men inte sänts än. Men snart vet vi vad de tycker om vår serie. 

linda: Hej, fanns det inte i Sagas huvud att faktiskt låta bli att sätta dit Martin? Måste hon offra sin enda vän för att det är "rätt"?
Hans Rosenfeldt: Ja, det är så hon fungerar. Jobbigt för alla, inte minst henne själv. 

emmie: Hej! Vad hände med laura? dog hon eller vad hände?
Henrik Georgsson: Nä, hon dog inte. VI har ju ett antal så kallade sidohistorier och ibland låter vi dem bara försvinna ut ur serien utan att de får ett tydligt slut.

Rogero: Varför tycks Saga nästan aldrig byta kläder?
Henrik Georgsson: Hon byter tröja ibland, på kontoret :)

Carl-Henric: Gärningsmannen som sköt Gertrud, Har vi någon gång under säsongen fått stöta på denna man??
Henrik Georgsson: Nej.

Olivia: Blev serien som du tänkt innan ni började spela in?
Hans Rosenfeldt: Ja det får jag nog säga. Vissa saker blev bättre än vad jag vågot hoppas på, någon liten sak här och där tyckte jag kasnke kunde ha gjorts bättre, men på det stora hela är jag väldigt stolt och nöjd över säsong två. 

Senja: Tack för en av de bästa serierna jag har sett på tv. älskade allt - spänningen, musik, färgskalan och intelligensen. jag undrar fortfarande om lauras pappa var inblandad? har för mig att han meddelade till någon att hon kom på hur mannen såg ut som sköt henne. 
Henrik Georgsson: Nä, han dröjde bara med att ringa polisen av hänsyn till dottern, eftersom poliserna varit jobbiga mot henne tidigare. Alltså Saga.

Margaretha: Tack för en fantastisk historia och med så utmärkta skådespelarprestationer! Hoppas på en fortsättning. Kan det bli det?
Henrik Georgsson: Kan bli men inget helt klart än.

Fredrik: Fantastisk bra omgång 2, tack :-) Höstens begivenhet på teve! Öppna slut är ett måste tycker jag och ni lyckades! Ser fram emot en ny säsong snart igen! Varför inte också blanda in ett nordiskt land till i denna säsong ;-) Det är såhär jag önskade att Kepler böckerna skulle produceras, kan inte hjälpa dem också ;-)...Lycka till med allt!
Hans Rosenfeldt: Tack, tack. Öppna slut kan man ju tycka vad man vill om... Vi sneglar alltid lite mot Norge, det gör vi:) Och Kepler får nog klara sig utan oss, det går rätt bra för dem ändå :)

Kristina: Började ni skriva på manus till säsong 2 när säsong 1 hade sänts klart eller först när ni fick veta att ni kunde göra en säsong 2? Tack för en superspännande serie! Söndagarna kommer inte vara sig lik framöver.
Hans Rosenfeldt: Vi började skriva säsong två några månader efter det att vi sänt säsong ett. Tack för glada tillrop. 

Cobran: Hej, Vad hade bokförläggerskans (hon som låg med sin systers man) man för funktion? Vid ett tillfälle hittade hon en pistol i hans garderob? Det var väll Oliver som sköt både Gigolon och den svenksa tjejen som pluggade i Köpenham?
Henrik Georgsson: Det var Caroline och inte hennes syster Bodil som hittade pistolen. Oliver sköt Laura och dödade Gigolon men först slogs gigolon ner av Alexander, Carolines man.

Anna: Hej! Ni är urbra på att skapa intressanta bihistorier som väcker habegär. Kan ni inte göra en spinnoff pre-quel om Viktoria och hennes väg till makten i Medisonus?! Jag vill se tusen avsnitt till med Tova Magnusson ! Världsklass! 
Henrik Georgsson: Kul att du gillar Tova, hon är grym!

Maria:: Hur kan du Hans hitta på en sådan här historia om att sprida smitta på miljökonferensen? Inser du inte vilka onda människor som kan inspireras av den här serien?
Hans Rosenfeldt: Jag tror nog att folk som har för avsikt att ställa till med den typen av jävelskap själva kommer på hur de ska göra och inte behöver inspireras av fiction. 

Brollan: Hans, är du med och bestämmer något när andra länder gör en version på serien??
Hans Rosenfeldt: Nej, inte alls faktiskt. 

Jen: Fanns det ledtrådar i titellåten? 
Hans Rosenfeldt: Nej, inte en enda. 

Tony Andersson: Tack för underbar söndagsunderhållning. Har varit olidliga veckor att vänta in söndagskvällen.Men du vad var det för gift i ampullen han dödade Jens med? Missade jag. När tog de det från Oliver? Återigen, alla priser till er för en underbar serie!
Henrik Georgsson: Poliserna hittade fem flaskor med gift hemma hos Oliver efter hans död och sen hittade Saga fyra flaskor i polisarkivet. Alltså en borta...

Sophia: Kommer man få reda vad det var för brott som saga begick?
Henrik Georgsson: Tror det.

Emelie: Tack för en fantastisk serie - både säs 1&2! Sett varje avsnitt minst 2 ggr! Är Bron, med samarbetet över nationsgränserna, den enda serien i sitt slag? /Emelie
Henrik Georgsson: Tack!

Moderator: Hej det kommer in jättemycket frågor Hans och Henrik svarar så fort de kan men kommer tyvärr inte att kunna svara på allt.

gurra: Sjukt snygg serie på alla sätt och vis Bild färg och form! Varför kollades inte Gertrud upp snabbare ?
Henrik Georgsson: Dret fanns väl inte någon riktig misstanke mot henne tidigare.

HBK4ever: Har hört att ni håller på med en tredje säsong, stämmer det. 
Hans Rosenfeldt: Det stämmer. Vi är igång och skriver och utvecklar en ny säsong, men kanaler och finansiärer ska bestämma sig om en fortsättning i slutet på januari. Vi håller tummarna. 

Hanna: Upplägget på serien känns något trist då man sällan får någon form av upplösning. Nu fick vi dessutom ingen avslutning vid säsongsavslutet. Jämförbart med en annan publikfavorit som morden i midsommer som ger varje avsnitt ett avslut och därför ger en viss tillfredsställelse så är blir Bron endast beroendeframkallande. Synd på en så bra produktion. Hoppas ni kan ge nästa säsong en riktigt avslutning. 
Henrik Georgsson: Beroendeframkallande är ju ett ganska gott betyg skulle jag säga :)

Leo: grymt bra serie bästa på länge 

Daniel: Hoppas verkligen på en säsong 3 :) älskar bron

Nyfiken: Galet bra serie och ännu bättre säsong. Tack! Fråga till Hans: Finns några likheter mellan På Minuten förberedelser och hur du jobbar med manus till Bron? Underförstått, hur kan en kul kille som du vara så djup...
Hans Rosenfeldt: Shit, vad svarar man på sånt..? Det finns inga likheter faktiskt mer än jag på båda jobben använder min fantasi. Kul och djup... jag antar att det i alla fall gör mig tvådimesionell. :)

Ralf: Varför uppgav Saga sin vän Martin?
Henrik Georgsson: Hon håller sig till lagar och regler. Sånt går före vänskap i hennes värld.

Arne: Varför saknas höger backspel på Sagas Porsche 911 77:a, lag på det från 1969?
Henrik Georgsson: Hahaha. Anmäl henne!

Matilda: Hur många tittare hade serien som bäst? Både Sverige & Danmark ihop? 
Henrik Georgsson: Totalt har ca 1.4 miljoner sett varje avsnitt i Sverige och 1.1 i Danmark.

Ulf H: När kan vi som tidigast förvänta oss att del tre av "världens bästa" Bro kommer att kunna avnjutas...TACK för ett obeskrivlig vackertt foto i dramat...
Henrik Georgsson: Tack. Ska skicka berömmet vidare till Carl Sundberg som plåtat.

Gabriel: Ni är bra på att göra saker mystiska, tex mother of three, men när man får veta vem skurken är, tex "Oliver", så försvinner mystiken eftersom han blir för mänsklig. Oliver är på gränsen till psycho, men han är inte så läskig som person. Det skulle vara läskigare om han hade två sidor, tex den sida ni visar, och sen en annan sida där han blir helt psycho, kanske att han först sitter och äter frukost och sen så typ ler han glatt och stryper sin hund? Liksom så att man blir rädd för honom. Man blir ju inte så rädd för honom när han sitter där vid sin skärm och kan uppleva mänskliga känslor, tex att han är missnöjd med sig själv, nedtryckt av sin syster. Det vore roligare om han inte fungerade på det viset. Jag skulle vilja ha en mer utmärkande skurk, med tex Sagas personlighet, alltså en uberskurk.
Hans Rosenfeldt: Så kan man tycka. Vi försöker så ofta och så mycket som möjligt gå ifrån det förväntade i Bron och erbjuda det man kanske inte har sett många gånger förut. Vi tycker att den skurken du beskriver känns mer förväntad än vår, men som sagt tidigare; smaken är som baken.  

perry: Tack för en bra serie. Helt i klass med danska Brottet.
Henrik Georgsson: Eller rent av lite bättre kanske :)

Norge: Er det meningen at vi skal ha blitt introdusert/sett "skyggemannen" som skjøt Gertrud tidligere i sesongen - eller er det en helt (for seerne) ukjent person?
Hans Rosenfeldt: Det är en helt okänd person. 

Susanne: Jättebra serie. Hur ska ni göra i säsong tre om Sofia inte vill spela Saga längre?
Hans Rosenfeldt: Då får vi problem, men som tur är gillar Sofia att spela Saga så vi har goda förhoppningar om att få med henne en vända till. 

Gustav: Mina mexikanska vänner kommer att älska den här serien. De har varit i Malmö en massa gånger och känner till kvarteren.
Henrik Georgsson: Tack. Du vet väl att det gjorts en remake som utspelas vid gränsen mellan Texas och Mexico.

mona: underbar serie hoppas på en fortsättning

Patrik: Finns Martins fortsatta medverkan med i planerna om det blir en tredje säsong? Synd om han försvinner..
Hans Rosenfeldt: Hans medverkan finns med i allra högsta grad. 

Oscar: Tack för ännu en fantastisk säsong med lika mycket mystik och spänning som den första! Färgskalan och musiken är perfektion. F.ö. requestar jag i en eventuell säsong 3 My! My! Time Flies! av Enya, P.S. Det var ju naturligtvis Pernille som mördade Jens ;)
Henrik Georgsson: Vem vet?

Carro: Får man fortsätta avsky Rasmus (väldigt bra skådespelarinsats men fruktansvärt irriterande karaktär) i en eventuell säsong 3? Underbar serie, ni är bäst! 
Henrik Georgsson: Visst är han en skön loser, Rasmus.

Micke: Vet ni om någon av de utländska versionerna kommer sändas i Sverige? Tack för en super serie. :-) 
Henrik Georgsson: Tror inte det.

Carl T: Vad är viktigast, att kapitalisera på seriens framgång tills intresset försvinner eller kan ni tänka er att avsluta efter en säsong till (eller två) med flaggan i topp? 
Henrik Georgsson: Flaggan i topp!

Åke Johansson: Snacka om vuxendagis! Steg ett är ett manus som håller från första tagningen. Skippa det som inte har med fallet att göra t.ex. Sagas sex med sig själv. 
Hans Rosenfeldt: Vet inte riktigt vad som menas med vuxendagis. Och låt oss vara överens om att inte vara överens. Vi tycker manusen håller fint och att en tio timmar lång serie behöver mer än bara det som berör själva fallet. Karaktärerna och deras utveckling är en minst lika stor del. Sedan behöver man inte gilla varje sådan scen, men utan dem hade det blivy jäkligt toftigt det kan jag lova dig. 

Anders Hak: Hur troligt är det att en person med Asperger kan bli antagen till polisen, och sedan klättra till kriminalare:
Henrik Georgsson: Inte så troligt men tydligen går det :)
Serien har alltid varit lite "större än verkligheten" (ta allt som  gjorde i säsong 1 t.ex. )så det är helt i linje med serien, tycker jag.

Anna: EGENTLIGEN såg vi väl bara Martin HÄKTAS för mordet på Jens, inte verkligen bli dömd..?
Henrik Georgsson: Precis.

Anna: Vad var det för gift som fanns hemma hos Oliver? Visste Oliver och Gertrud om varandras planer? Samarbetade de? 
Hans Rosenfeldt: Palytoxin heter det om jag minns rätt. Hon hade stulit det på Medisonus. Ja, de visste om allt utom att Gertrud tänkte offra Victoria på toppmötet. Men fram tills dess samarbetade de. 

KA Fransson: Saga gjorde mig irriterad nästan hela första säsongen, men det la sig när jag insåg att något inte stod rätt till. Men den bäste skådespelaren på länge var ju hennes kollega, den snaggade dansken. Superb!
Henrik Georgsson: Tror tyvärr att Kim inte snaggat sig, det är nog hårfästet som krypit uppåt...

M:
Hur visste Saga att hon skulle hitta kaffemuggen i papperskorgen utanför Hilton och hur visste hon att hon skulle leta efter en mugg?
Henrik Georgsson: Den uppmärksamme tittaren kanske la märke till att Saga såg med egna ögon att Martin slängde kaffekopparna där i en tidigare scen i avsnittet. Den där de möttes utanför Hilton och gick in tillsammans.

Magdalena och Emma:
Hej Hans! Vi tycker att din serie är toppen! Johan är gärna med och producerar nästa säsong om ni behöver fler som filmar osv osv, Tack för att ni har gjort våra söndagskvällar till de bästa på länge och vi alla(Hampus, Johan, Sofia, Anton, Emma, Henke, Ewa och Magdalena) kommer sakna dessa tills nästa säsong kommer ut! // Alice kompisar i jönköping!
Hans Rosenfeldt: Tack Alice kompisar i Jönköping. Kanske landets starkaste fanbase. :) Jag tror att Anders och Bo (våra producenter) vill ha ett ord med i laget innan vi lovar bort producentjobb :)

Fredrik: Är det du som är skuggmannen?
Henrik Georgsson: I wish.

J: Varför vill ni att vi ska tro att Jens dödades av Martin?
Henrik Georgsson: Han kanske gjorde det.

Jesica: Kommer vi att få veta vad som hände vid Sagas systers död? Vi saknar er redan, Tack
Hans Rosenfeldt: Får vi göra en säsong till lär vi återkomma till ämnet. Tack själva för att ni tittat :)

Dicken: Tack för en mycket bra serie! Är nyfiken på hur ni resonerat kring de välbärgade karaktärernas hem? Eller är det bara jag som uppfattar de som mycket sterila och opersonliga men med mycket dyra designmöbler etc?
Henrik Georgsson: Finns det någon motsättning mellan välbärgad och sterilt, opersonligt?

mats69: En sista fråga eftersom ni hade ett livshotande virus med fanns det också ett vaccin med i bilden och varför togs det ej upp...
Henrik Georgsson: Det är inte helt lätt att hänga med i de olika gifterna och virusarna men det finns en logik. Kolla igenom serien igen så får du se :)

roexae: Takk fra Finland. Det beste som var på finsk fjernsyn i år var Broen sesong I og II. Men det skrives her at sesong under 3 er under inspilling. Er det sant eller ikke siden dere svarer der at det er litt uklart med sesong 3. De skriver også at sesonget skulle bli den siste.
Hans Rosenfeldt: Den är inte under inspelning, men väl under utveckling. Beslut om det blir en trea tas i januari. Om det i så fall blir den sista; vem vet...

Janne: Hur ser samarbetet mellan en konceptuerande regissör och övriga regissörer ut? Chef? :)
Henrik Georgsson: Dete är jag (tillsammans med en del andra kreativa funktioner) som sätter stilen i bild och spel för serien. Sedan kommunicerar man det vidare till de andra regissörerna som i det stora hela ska följa den stilen.

Ansipansi: Att Saga först säger att Martin är hennes bäste vän, och sedan anger honom. Det beslutet stämmer inte , hon borde " kalkylerat " att hon i å med avslöjandet kommer att förlora honom som vän. 
Hans Rosenfeldt: Hon var mycket väl medveten om att hon skulle förlora honom, men kunde inte göra annat än det rätta. 

Eva: Om det är så att det var någon annan än Martin som dödade Jens – då skulle det betyda att Saga för första gången gjort en grav missbedömning. Eller?
Henrik Georgsson: Hon reagerade ju instinktivt i början och sa till Martin att det var en dålig idé att träffa Jens igen. Hon hade det på känn att det skulle sluta illa.

Helena: Instämmer helt med föregående talare om att serien är helt fantastisk! Den bästa på mycket länge! Nu har man nästan sorg i hjärtat för att man inte får träffa Martin och Saga nästa vecka igen. Det är lika bra att svt satsar på säsong tre för inte vill de ha olyckliga tittare? ; ) Väntar med spänning och ska fantisera ihop fortsättningen själv innan jag somnar ikväll. Tack!!

Stefan: Hur hittar ni villor (hus) som ni spelar in i? Ringer ni på och frågar om det är ok att spela in hos dem?
Henrik Georgsson: Ja, typ. Regi och scenografi diskuterar vad vi letar efter med platsletarna som sedan åker runt och tar bilder och knackar dörr.

Hej:
Varför dödar ni alltid "goda" karaktärer? Martins son i säsong 1 och nu Pernille. Är ni psykopater?
Hans Rosenfeldt: Det tror jag nog inte att vi är, men det finns en mycket större känsloladdning i när de goda dör än närt de onda gör det. Men jag tycker nog att vi tar kål på tillräckligt med onda också... 

Birgitta Holm: Kanonbra serie men några missar tycker jag tex när Martin kommer i sin bil och slänger muggen i papperskorgen tycker jag det är lite långsökt. Varför gjorde han sig inte av med den tidigare? Han är ju ändå polis. Tycker nog att säsong ett var vassare. 
Henrik Georgsson: Han räknade inte med Sagas sjuka minne. Han ville kanske inte slänga den vid fängelset och räknade inte med att saga skulle stå rakt framför honom när han slängde den.

Peter: Om det blir en tredje säsong, kommer det troligen avslöjas vem som sköt Gertrud då?
Hans Rosenfeldt: Det vet vi inte. Om vi känner att den biten måste tas upp efter två år, så kanske... Vi pratar om det men har inte bestämt oss än. 

Eddie Meduza:
Om Oliver inte visste om att Victoria skulle bli offrad, vad var det han pratade om när han pratade om "Den stora avslutningen" som han hade förberett och skulle göra Victoria känd i hela världen?
Henrik Georgsson: Det var lungpestepidemin som han försökte få till i flygplanet i avsnitt 9. Hela europa skulle smittas och de skulle botas av vaccinet som Medisonus tillverkade.

Lana: Om det var Oliver som dödade Claudio, kommer Alexander att släppas då? Eller dog han?
Henrik Georgsson: Han blir väl straffad för att ha slagit en spade i huvudet på Claudio.

Agnes: Superserie! Men går det inte lite för lätt ibland för Saga och hennes team med att lösa alla fall? I slutet satt man och hoppades att den biologiska bomben skulle explodera och en epidemi utlösas, för att det skulle hända något mer drastiskt. Att få följa en större förödelse hade varit mycket spännande. Hoppas på sådana större nötter för teamet att knäcka i nästa säsong! Vilken jag ser mycket fram emot! Vad säger ni? Går det inte lite för lätt för Saga och Martin att lösa fallen ibland?
Hans Rosenfeldt: Det tycker vi nog inte. De har hålit på i tio timmar på tv (betydligt längre i serien) och verkligen fått jobba för att få allt att falla på plats. 

Borås: Ni vet väl att det tar längre tid för en spruta i låret att verka än på sekunden? en spruta i låret blir inte intravenös såvida man inte sticker i ett kärl.
Henrik Georgsson: Ja, det vet vi men ibland måste man strunta lite i verkligheten när man gör film/teve annars blir det helt enkelt för tråkigt.

Sally: Jag är ledsen för att Pernille dog... :( 

Erik: Ja tycker att Saga skulle se mellan fingrarna och inte ange sin bäste vän . 
Henrik Georgsson: Inget lätt beslut för henne men hon är sig själv trogen...

surfarn: helt fantastiska är ni !!!!!!!!!!!!!!!

Anna: Det gift som saknades i polisarkivet var Palytoxin, men vad händer om en människa får i sig det? Har det giftet använts i serien? Har man fått se det användas (att det har dödat någon) i serien?
Henrik Georgsson: Ja, flera stycken i tidigare avsnitt. Talaren som åt kött. familjen som dog av förgiftade räkor.

Bron Bron: Moralpaniiiiiiik. Kan ni inte svara på vår fråga om hur nära moraliserandets gräns ni var beredda att gå i detta sista avsnittet? (Notabene. Ni vet ju inte om det blir en säsong till!) ... Men jävligt bra 20 avsnitt. Tack. /F&J
Hans Rosenfeldt: Förstår inte riktigt vad du menar. Menar du att påpeka ett klimathot är att bryta ut i moralpanik. Eller det faktum att Saga angav Martin - det har inte så mycket med moral att göra som att vara trogen hennes karaktär. Och om vi nu ska snaca moral... det verkar ju som om vi lät Martin döda Jens - så ditt moralpanikutrop verkar lite... ogenomtänkt. 

Stig: Om Saga Norén alltid följer lagar, så borde hon ju bete sig i trafiken också. Vilket tillsamans med det fullkomligt orimliga att svenskarna förstår danskarna är det mest "overkliga i serien".
Henrik Georgsson: Vi har aldrig haft ambitionen att vara helt verkliga.

Ludvig: Hej, hur hade Oliver egentligen tänkt att få Viktoria att framstå som ett helgon? Var det genom att skapa ett motgift från Viktorias företag? Jag vill också passa på att tacka så mycket för att ni har förgyllt mina tio senaste söndagar. Tack :)
Henrik Georgsson: Ja, de hade ju ett vaccin som skulle kunna rädda europa från en stor lungpestepidemi som skulle spridas via flygplanet i avsnitt 9.

Mattias: Funderade du, Hans, mycket på vilket beslut Saga skulle ta angående Martin, innan du bestämde dig för att hon skulle ange honom?
Hans Rosenfeldt: Nej, det var ganska enkelt. 

Cecilia: Hej och tack för en jättebra serie. söndag kvällarna har varit höjdpunkten på hela veckan under dessa 10 veckorna. Kan ju inte mer än älska Saga! Många skratt och gråt har det varit under denna tiden! Men nu ska man behöva må dåligt i 2 år innan de eventuellt blir en ny säsong.. Men den som väntar på nått gott.. Ännu en gång ett stort tack och hoppas att det blir en ny säsong!
Henrik Georgsson: Tack!

KA Fransson: Kommer serien i bioformat? 
Henrik Georgsson: Nä, det tror jag inte men det vore kul om någon biograf ville köra en "Bron-helg" med alla 10 timmar.

Magnus: Vilka var dom andra regissörerna?
Henrik Georgsson: Cathrine Windfeldt och Morten Arnfred delade på avsnitt 5-8. Jag gjorde resten.

Emelie: Henrik - du svarade aldrig på frågan! ;) Var Bron den enda serien i sitt slag (innan efterföljarna)? Alltså med polissamarbete över nationsgränserna.
Hans Rosenfeldt: Då svarar väl jag då... Jag tror det. det har funnits samproduktioner förut och enstaka skådespelare från andra länder som varit med i serier, men en sådan här renodlad 50/50 serie tror jag att vi är först med. Om någon vet bättre får ni höra av er. 

MHI: min tidigare fråga verkar ej bli besvarad. däremot en massa frågor som är väldigt lika varandra. Varför? 
Moderator: Hej MHI, det kommer in så mycket frågor att det är svårt att hinna med och då kan det tyvärr vara så att din fråga har försvunnit i mängden. Testa gärna att skicka den igen.

Jonas: Martin sa för några avsnitt sedan att han kommit över Jens. Var det något speciellt som gjorde att han poppade tillbaks i Martins huvud?
Henrik Georgsson: Ja, att Mette inte ville träffa Martin mer, att hon sa att hon inte älskade honom längre. Martin skyller sina och Mettes problem på Jens, på saker som hände i säsong 1.

Moderator: Chatten håller på i 5 minuter till. Tyvärr kommer inte alla att få svar på sina frågor men kolla gärna längre ner i chatten om det du tänkt fråga redan finns med.

Peter: Hur funkar det med avsnittsförfattare? Hur mycket är de bundna till huvudspåren?
Hans Rosenfeldt: Avsnittsförfattarna skriver två versioner utfrån en ganska detaljerad Storyline - vad som händer avsnitt för avsnitt i prosaform. Därefter tar jag över deras manus och gör de ytterligare versioner som behövs. Det brukar bli fyra eller fem till. 

Eva: Var spelar ni in scenerna i studio eller riktiga hus/lägenheter?
Henrik Georgsson: Polishuset i Sverige är uppbyggt i studio i Ystad. Sagas lägenhet i ett garage i Malmö. Resten är på "location".

mamobi: Visst blödde ungdomarma på sjukhuset i avsnitt ett? Varför spreds inte smittan då?
Hans Rosenfeldt: De smittades av lungpest - som är en bakterie och går att bota med antibiotika om man säter in det tillräckligt tidigt. I slutet handlade det om ett virus - obotligt. 

Nils: Vad hände med passagerarna i flygplanet? Blev de smittade och isolerade? Vad hände sedan?
Henrik Georgsson: Eftersom man fick fram vaccin så snabbt så kunde de räddas.

Viktor: Har ni spelat in ungefär lika många scener i Danmark som i Sverige? Har ni spelat in scener i Sverige som ska föreställa Danmark?
Henrik Georgsson: Mest inspelat i Sverige. Ganska mycket som är inspelat i Sverige som föreställer Danmark.

Selma: Det går en skräckfilm just nu på bio som heter You're Next. Där bär de också djurmasker, nästan precis likadana som i Bron. Är det en slump?
Hans Rosenfeldt: Såg den igår faktiskt. Grymt bra film, men ja - maskerna är en ren slump. 

Moderator: Nu avslutar vi snart chatten. Tyvärr kommer inte Hans och Henrik att kunna svara på alla frågor.

Anita Alm: En fantastiskt bra och skickligt genomförd serie. Bland det absolut bästa jag sett på länge. Ett tag trodde jag att Sagas pojkvän Jakob hade för avsikt att spionera på Sagas profesionella arbete . Men han försvann ur Sagas liv och serien - kom och gick. Har jag missat något?
Henrik Georgsson: Nä, han hade inget med fallet att göra. Han var bara pojkvän och försvann ut när det tog slut med Saga.

Eyeservant: Försöker igen. Jag älskade serien men störs mycket av att Saga är så helt overklig. Hon verkar ha krupit upp från under en sten för två dagar sedan och då kan man inte nå den positionen hon har. Aspergare lär sig vad som fungerar och inte, även om det går trögt. Tyvärr beter sig Saga robotaktigt, synd eftersom det hade gått att göra så mycket mer av hennes karaktär. I övrigt en fantastisk serie, tack!
Hans Rosenfeldt: Vi har aldrig riktigt utgivit oss för att beskriva verkligheten - vare sig i karaktärer eller handling. Det är också media som givit henne diagnosen Asberger. Vi har aldrig diagnostiserat henne just för att kunna vara så fria vi vill med karaktären. De flesta gillar henne, men inte alla - så kan det vara. 

Fredrik: Vf kunde man inte rädda Pernille? fanns det inget bote medel varför gick inte teamet in direkt? 
Henrik Georgsson: Så fort Victoria börjat blöda spreds smittan så det fanns tyvärr inget att göra.
Nu är det slut på chatten. Tack för alla frågor!!!

Hans Rosenfeldt: Jag fortsätter en liten stund till, men kommer inte att hinna svara alla. 

E: Det är ju helt ologiskt att Saga begick brott som ung när hon, som ni skriver, är så mån om att hålla lagar och regler. Varför kan hon inte tänka så i Martins fall? Ett brott för ett brott?
Hans Rosenfeldt: Hon var tvungen att begå ett brott - vad, hur grovt och vilken typ vet vi inte än - för att rädda sin syster undan lidande och kasnke död eftersom inte någon trodde på henne. Martin hade mördat i till synes kallt blod. Viss skillnad.  

Carro: Hans: I väntan på nästa säsong av Bron... kommer det snart någon uppföljare till Fjällgraven så man får sin spänningsdos?
Hans Rosenfeldt: Haha, ja det kommer en fjärde bok i augusti 2014. 

annie: Fantastisk serie, men frågar igen: vem dödade Lauras älskarinna och hur kunde denna person veta när Laura inte var i sitt rum på sjukhuset så att vapnet kunde placeras i sängen?
Hans Rosenfeldt: Tack för berömmet. Oliver dödade Beate och han hade sjukhuset under uppsikt efter det att han fått veta att Laura överlevt. 

Elin: Hur om det sig att ni inte valde att sprida ut någon epidemi? Det var många på gång..
Hans Rosenfeldt: Vi vill gärna att våra poliser ska lyckas lite då och då. Det är bra för deras självförtroende. :)

Olle: Att det dyker upp nån i slutet, som vi som tittare inte har nån relation till och skjuter Gertrud, är inte spännande utan dramaturgiskt platt fall.
Hans Rosenfeldt: Eller lite cool... Ojdå, det fanns något större bakom, liksom... Men för tredje gången ikväll; smaken är som baken... 

Robin: För oss som kommer sakna Bron på söndagarna. Har ni tips på någon serie/DVD-box som liknar Bron? Hade ni någon förlaga eller inspiration?
Hans Rosenfeldt: Kolla in The Fall med Gilian Andersen från X-files. Grymt bra! 

Daniel: Var det viktigt för serien med ett "öppet" slut? Eller gör ni inte detta för att göra det hela än mer kommersiellt och därmed kunna tjäna än mer pengar på säsong 3? 
Hans Rosenfeldt: Vi gillar den här typen av slut bara. Vi vet ju inte ens om vi får göra en ny säsong så att tänka så funkar inte. Vi vill bara gra serien så bra vi kan och det här var vårt sätt. 

Kim: Hur mycket medicinsk research gjorde ni? Jag tänker på alla virus, smittor och gift...
Hans Rosenfeldt: Vi gjorde en hel del. Men inte så att alla de scenarior vi spelade upp är verkliga. Vi tog en vetenskaplig grund och skapade fiction runt den. 

Erlend: Värför dödade oliver ungdomsaktivisterna med mads nielsen 
Hans Rosenfeldt: För att de hade börjat improvisera och sprängt tankbilen. De blev en risk när de inte längre bara utförde det han bad dem om. 

Anneli: Tack alla som medverkat till att göra denna serie. Har verkligen varit veckans höjdpunkt!

Bosse: Varför skulle den för övrigt så sympatiske Martin döda Jens och överhuvudtaget gå och träffa honom i fängelset? Varför kunde ni inte låta Saga bränna upp muggen och för en gångs skull vara lite "mänsklig" och skydda Martin i stället. Hela serien är jättebra utom slutet som var en besvikelse (liksom det ofta är i detektiv- och polisromaner nuförtiden).
Hans Rosenfeldt: Saga tror inte riktigt på att skydda folk hon tror har mördat andra människor. Tråkigt att du blev besviken - men personligen tycker jag att serier med lyckliga slut är rätt trista, så då fick det bli så här. 

Lia: Var Rasmus en ful fisk? Varför gick han själv till lägenheten där han blev pepparsprayad? Snälla, vill få svar på detta! Jag älskar serien!!
Hans Rosenfeldt: Nej, Rasmus var inte en ful fisk - han var bara lite överambitiös och mån om att visa sig duktig inför Saga som ju inte gav honom så många chanser. Sedan när det gick snett i lägenheten behövde han fiffla med rapporten för att inte avslöjas.

Lea: Tack för en Kanonserie!! Är lite nyfiken på hur själv skrivandeprocessen går till, hur många är ni och hur ofta skriver man?
Hans Rosenfeldt: Vi börjar med att hitta på vad som ska hända under säsongen. Avsnbitt för avsnitt - ganska detaljerat. Det är det sk Storylinearbetet. Då är vi allt mellan tre och fem personer. Sedan börjar vi skriva avsnitt. Jag skriver hälften och avsmnittsförfattare skriver resten. De skriver två versioner och sedan tar jag över ansvaret för dem och skriver oftast fyra eller fem versioner till. Vi håller på från första mötet till sista avsnittet är helt klart i ungefär ett och ett halvt år. 

Jesper:: Hej! Tack för en helt underbar ny säsong, hoppas det kommer en tredje med tanke på slutet, sköna ni är på alla svar. :)
Hans Rosenfeldt: Tack själv. det här blir sista svaret. Vi hoppas också at vi ses igen med en tredje säsong, men fram tills dess: Tack alla för era frågor och ert engagemang. Vi är glada och stolta över serien, men vi gör den ju inte för oss - vi gör den för er och att ni har gillat den så betyder allt för oss. Godnatt och på återseende. Kram