”Det finns ideér, om de blir verklighet återstår att se...”

Foto: Foto: Carolina Romare/Filmlance/SVT

Det var många som ville ha svar på frågor efter den spännande upplösningen av tredje säsongen av succéserien Bron. Seriens skapare Hans Rosenfledt och SVT:s dramachef Christian Wikander satt redo och svarade på frågor.

Julia: Blir det en säsong 4?
Christian Wikander, SVT Drama: Det vet vi inte ännu. Men Hans har fler historier. Men mycket annat ska på plats innan det kan tas något beslut.

william: Lever hans barn?
Christian Wikander, SVT Drama: Det vet vi inte

Funderare: Hej. Hur kommer det sig att man inte fick reda på mer om Annika och Claes?
Hans Rosenfeldt: Hejsan. Det fanns en scen som förklarade mer om vad som hände med Claes och  Annika, men tyvärr fick allt inte plats i sista avsnittet. En extra scen på en dvd kanske..? 

Lina: Denna tv serie var riktigt bra av bron kommer ni komma på nytt manus som är ennu bättre ?
Christian Wikander, SVT Drama: Hans är fantastisk på att komma upp med nya historier. Men om dom är bättre det avgör publiken

Peter: Polischefen som ersatte Hans. Var kommer hon ifrån? Dialektalt är hon svårplacerad. Den frågan är fortfarande obesvarad.
Hans Rosenfeldt: Vill man hitta en ordentlig genomgång av detta så har Sydsvenskan en finfin genomgång av detta. Kolla på nätet. 

Jakob N: Har Sofia Helin tackat ja till en fjärde säsong? 
Christian Wikander, SVT Drama: 

Annie: Hej! Vad ville rättsläkaren säga till Linn?! Verkade som han hade något nytt att meddela om sagas mamma? Något som skulle kunna tyda på att det inte var saga som mördade henne!?
Hans Rosenfeldt: Hej. 
Nej, han kom med informationen att de dna-identifierat Henriks fru, Alice. (Det var hon som varit begravd i lerjord som Saga tittade på i avsnitt 7.)

Hans Rosenfeldt: För att han körde tillbaka honom till den hemska fosterfamiljen. 

Adam: Ruggit bra manus och: Flygbilderna är fantastiskt suggestiva. Kommer de från manus eller regi?
Hans Rosenfeldt: Flygbilderna är valda av regi och klipp, men var de ska vara står i manus. 

Julia: Hans, du är ett geni. 

Bella: HELT FANTASTISK SERIE!!!!! Hoppas verkligen på en fortsättning, blir det en fortsättning??? Vore ju spännande och se om de hittar flickorna. 

Eva: Hej, jag vill tacka för en super bra serie. Jag hoppas att det blir en 4:e säsong.

Bron-älskare: SNÄLLA gör en fjärde säsong!!! För många frågetecken nu ju!!

Johan: Tack för en fantastisk bra säsong! Bästa hittills! Håller tummarna för en 4e säsong, där både Saga och Henrik är med!

John: Kommer aldrig förlåta er för att ni tog död på Hans, men men. Något fantastiskt däremot är ju Henrik Sabroe, helt underbar ersättare till Rohde. Och vilken underbart spännande serie, satt på helspänn genom hela sista avsnittet. Stort tack! Blir det ingen säsong fyra ockuperar jag Öresundsbron ;) 

Frida ahlin: Det intressanta är ju om barnen verkligen har funnits eller om det är hans undermedvetna eller effekt av pillerna som jan ser dom;-)men vi vill veta! Så en 4 tack! 

Åke tåg: Varför skulle Saga ta livet av sig med tågets hjälp? Vi har sådana i mängder i verkliga livet och detta kanske inspirerar fler att göra samma sak.
Hans Rosenfeldt: Jag hör till dem som tror att fiktion och verklighet inte påverkar varandra särskilt mycket och att folk som tänkt hoppa framför tåget gör det oavsett om det finns med i en thriller på tv eller inte. Annars kan vi inte visa människor som dör på tv över huvud taget. Dessutom fungerade det så organiskt och bra med vår serie och kopplade till hur Sagas syster tog livet av sig. 

Jimmy: Ni måste göra en säsong 4!!

David: Tack för en fantastiskt säsong! Men vad menade Emil med att Helle Anker var en av hans skapare?
Hans Rosenfeldt: Emils mamma blev inseminerad på Helle Ankers fertilitetsklinik med sperma från Freddie Holst. 

Saga: Henrik är verkligen det bästa som hänt Bron!!<3

Klara: VAD SKA JAG NU GÖRA VARJE SÖNDAG???

Rebecca: Hej! Tack för en gastkramande säsongsavslutning. Eller vad säger man när man knappt kan andas på en timme, haha. Jag har en tanke kring signaturlåten. Den avslutas ju alltid med "And everything goes back to the beginning...". I varje säsong hittills tänker jag att svaret på gåtan går att finna i början av säsongen. Är detta något som jag har hittat på i mitt huvud eller är det något som ni faktiskt tänkt ut när ni valde låten?
Hans Rosenfeldt: Det är något som finns i ditt huvud:) Det fanns en tanke om just det du skriver i första säsongen, men då visste vi ju inte att det skulle bli en fortsättning. Men första säsonegn var tanken att det skulle gå "back to the beginning" 

Linn: Utan tvekan bästa säsongen, Henrik tillförde så otroligt mycket! En säsong 4 nu!

Hanna: Hur dog sagas mamma??? Vill veta det!
Hans Rosenfeldt: Som det ser ut nu så var det ett självmord fingerat till ett mord för att hämnas på Saga, men man vet ju aldrig... 

Alicia: Kommer den en säsong 4???? Världens bästa serie! 
Hans Rosenfeldt: Det vet vi inte i nuläget. Vi undersöker möjligheten och pratar med kanalerna SVT och DR. Beslut om det fattas i vår skulle jag tro... 

Benjamin: Var det Emil som sköt Lukas utanför Henriks hus?
Hans Rosenfeldt: Det var inte Emil. Det var ett rivaliserande gäng som sålde narkotika och som Lukas retat upp. 

SM: Jag önskar att den där odugliga polisen som begick tjänstefel i förra säsongen hade fått dö när Emil skjöt honom! 
Hans Rosenfeldt: Det var förväntat att han skulle dö och tro mig, det kliade i fingrarna, men vi försöker att överraska så mycket vi kan och då fick han ha skottsäker väst... 

Jenny: Så sjukt bra säsong med så många lösa trådar som bara hänger i luften. Hans ni har gjort det så galet bra! Om det inte blir fler säsonger skulle du kunna tänka dig att fortsätta storyn i bokform? Sebastian Bergman kan behöva sällskap av Saga Norén i bokhyllan. :)
Hans Rosenfeldt: Bra idé. Ska kolla på den... 

Hasse: Vill bara TACKA för en fantastisk säsong, ibland har "tumskruvarna" nästan skruvats åt för hårt, allt på en gång, och stackars Saga som attackerades från alla håll. en vilken Otrolig intrig. Hans Rosenfeldt, fanns det Nobelpris i TV manus så skulle du absolut ha det som i en liten ask! Vill bara avsluta med att säga att min reaktion på att Saga Inte hoppat på slutet var något av det märkligaste jag upplevt framför en TV, jag grät och skrattade samtidigt och kände en enorm lättnad över att Saga äntligen fick kontakt med sina känslor.., och att hon valde att inte hoppa...! Tack Hans och SVT!

Felix: Världsklass serie du gjort Hans, med alla skådespelare, säsong 3 lika bra som första och upplagt för en häftig säsong 4 där första halvan handlar om döttrarna till Henrik och andra halvan får de bli poliser då nåt mystiskt hänt. Du ska njuta av alla hyllningar Hans det förtjänar du och skådespelarna!

Ante: Hoppas på en säsong till! Och då med Saga&Herik naturligtvis..hur intresserade är huvudrollsinnehavarna på detta?
Hans Rosenfeldt: Allt handlar om vad vi kan berätta och att få ihop allas kalendrar. Hittar vi på något som vi tycker är bättre eller lika bra som den här säsongen så tror jag att alla är intresserade, men det är mycket som ska klaffa... Jag vet att det låter tråkigt, men vi får helt enkelt se om det blir en fyra. 

Hans Rosenfeldt:
Han hade fejkat sitt eget bortförande och frisläppande för att polisen inte skulle misstänka honom. 

Werner: Detta var en gripande säsong. Vart ska man börja. Ni har tänkt ut varenda detalj. Man kan verkligen inte lista ut vem mördaren eller förövaren är förrän man ser det med egna ögon. Detta har n gjort klockrent. Mer bron åt folket. 
Hans Rosenfeldt: Tack snälla!! Det är ingen hemlighet att vi är väldigt nöjda med den här säsongen :p

Niclas L:
Bara helt fantastisk serie, jag vill ha mer, finner inga ord! Du regerar verkligen med manusidéer!

Maggan: Jag hade hoppats på att problem-polisen hade försökt sätta dit Sagas mamma och att hon fick fram det och överbevisa vad som än pekar på henne själv. Samtidigt verkar han ju inte klipsk nog, men eftersom han dök upp lite samtidigt som misstankarna mot henne. Med alla twister blir man tydligen lite konspiratoriskt lagd när man ser serien.. ;)

Mattis: Varför hade stalkern byggt en exakt likadan källare?
Hans Rosenfeldt: Det hade hon inte. Det var Emil. 

Robin: Finns väl inte i världen att SVT ratar en fjärde säsong. Då kan de räkna bort min TV-avgift för det är därför jag betalar den!
Christian Wikander, SVT Drama: Din tv-avgift vill vi inte bli av med. Och jag tror att de flesta är intresserade av en säsong till. Vi med. Men det är mycket som ska stämma. En bra berättelse, finansiering och inte minst att alla vill och har tid. Beslut kommer sannolikt i vår.

Marina : Jag hoppas innerligt på en 4:a med Saga & Henrik ...... 

Niclas L:
Finner inga ord, så bra, Hans R o SVT, världsklass!

Mvh: Hur lång tid tar det att spela in 10 avsnitt allt som allt?
Christian Wikander, SVT Drama: Cirka 100 inspelningsdagar

Angelica: En säsong 4 när Henrik och Saga letar efter Henriks barn kan ju inte bli annat än spännande!! Kör bara kör!! Som tidigare skrivits i tråden, mer bron åt folket! <3

Linda:
Bästa som svensk TV visat så länge jag minns! Måste ha blivit succe utomlands också?

Juni: Hej jag undrar vad som hände med video bloggaren
Hans Rosenfeldt: Hon återgick till sitt, förhoppningsvis lite klokare av det hon varit med om. Det är så vi jobbar i Bron, vi har kvar personer så länge de behövs, men är inte noga med att ge varje karaktär ett "avslut". Precis som i verkliga livet, personer kommer och går, deras liv fortsätter utan att man för den skull vet vad som händer med dem... 

Juni: Hej jag undrar vad som hände med video bloggaren
Hans Rosenfeldt: Hon återgick till sitt, förhoppningsvis lite klokare av det hon varit med om. Det är så vi jobbar i Bron, vi har kvar personer så länge de behövs, men är inte noga med att ge varje karaktär ett "avslut". Precis som i verkliga livet, personer kommer och går, deras liv fortsätter utan att man för den skull vet vad som händer med dem... 

Hedda: Var Emils mamma med i något avsnitt?
Hans Rosenfeldt: Nix. Hon dog när Emil var 5...

Nina: Oj oj oj! Detta var det bästa jag någonsin sett. Superbra skrivet. Suttit på nålar varje kväll o inte pillat på mobilen en enda gång under hela säsongen. Jag verkligen hoppas på en fjärde säsong. Tack o toppenjobbat alla! 

Louise: många i övriga Europa samt USA etc älskar också bron! Mer Bron år folket !! ❤️

Lisa: Varför kan man inte se tidigare säsonger på SVT play? 
Christian Wikander, SVT Drama: Det som gör att vi inte kan reprisera tidigare säsonger av Bron så ofta som vi önskar är ekonomi. En reprisering av dramaserier kostar mycket pengar

Tina: Sänds Bron i Tyskland?
Christian Wikander, SVT Drama: Ja den sänds i Tyskland. Och är mycket populär

vera:
var det Jeanette som var biologiskt mamma till Freddies son eller var det äggdonation av frun...? 
Hans Rosenfeldt: Jeanette var bioloisk mamma. Överenskommelsen var att ge bort det - mot ersättning - när det var fött. 

Peter W: Har Bron vunnit några priser utav något slagit ?
Christian Wikander, SVT Drama: Bron har vunnit många priser där kanske Kristallen och BAFTA står ut lite exktra

Jan: Jag måste även hylla castingen. Fantastisk ensemble!! Varje karaktär känns mycket övertygande. 

Mia: Tusen tack till ALLA inblandade. Så kul med riktigt bra svensk/ nordisk produktion! Hoppas verkligen på flera säsonger till, bästa serien på länge!! :) Känns länge att vänta till våren för beslut....

Ackel: Bästa omgången hittills! Och härligt att slippa ett öppet slut som förra säsongen (vilket var en usel idé)!! Men ändå med lite lagom lösa trådar som kanske kan användas framöver. Bra jobbat, Hans & Co!

Berenice: I scenen där Hans har kidnappats av Alexander Dover och där Alex skjuts av Emil: Känns det som att det är två som är inblandade, dels personen som skjuter Alexander Dover och står bakom den dörren, dels en annan som kommer och söver ner Hans med ammoniak. Samarbetade Emil med någon annan? 
Hans Rosenfeldt: Nops, allt var Emil. 

Lena: Vilka andra länder har Bron sänts i?? 
Christian Wikander, SVT Drama: Jag vet inte i hur många länder den har sänts i men serien är såld till över 150 länder

Elin:
Hur lång tid tar hela skapandet av bron ungefär?
Christian Wikander, SVT Drama: Cirka 18 månader

Fidde: Tack Hans för en fantastisk säsong! Har bara en liten fråga, cykelverkstad-scenen som i serien skulle framstå vara i Köpenhamn, var i själva verket i Malmö vid Folkets Park? :)
Hans Rosenfeldt: Kanske det var... Malmö få vara stand in för Köpenhamn ganska ofta.

I❤Bron: Hur är Sofia Helin att jobba med? Hon verkar så himla underbar!❤
Christian Wikander, SVT Drama: Sofia är bra att jobba med. Väldigt proffsig och engagerad

Alma Skoog:
Vad var kopplingen mellan Freddie och Lucas,?
Hans Rosenfeldt: Ingen. Freddie höll koll på Jeanette och barnet och såg därför att hon åkte till Malmö för att hämta väskan. Annars; ingen. 

Jonas: Ifall SVT skulle bestämma sig för att inte göra en säsong 4, skulle t.ex. TV4 kunna göra en S4 eller äger SVT rättigheter till varumärket "Bron"?
Christian Wikander, SVT Drama: Om det ska bli en fjärde säsong så är det tillsammans med SVT

Viveca: Hur tas serien emot i Danmark? Är den lika populär där?
Christian Wikander, SVT Drama: Den är väldigt populär i Danmark.

AgasNeron: Varför träffades Annika Emil i Göteborg?
Hans Rosenfeldt: Det gjorde hon inte. Hon träffade honom i Malmö innan hennes tåg gick. Han sövde henne och fick det att se ut som om det var hon som begått alla morden. 

Annelie: Om nu det skulle bli en fjärde säsong, hur lång tid skulle det ta att skriva manus och spela in och få allt klart så det kan sändas i tv? 
Christian Wikander, SVT Drama: Mellan 18-24 månader

Peter: Varför säger Emil att Morten är hans halvbror? 
Hans Rosenfeldt: De har samma "pappa": Freddie Holst. Helle Anker och hennes man kunde inte få barn så Helle inseminerade sig på sin klinik med Freddies sperma. Den användes också senare för att göra Emils mamma gravid. Det var därför Morten hade koden på kylskåpet, ifall han ville ta kontakt med sin halvbror. 

Anna: Kan stolt berätta att det pratas mycket om bron i finsk och finlandsvensk radio och det kommer vara bra respons!

David: Fantastisk avslutning. Har du/ni några idéer för en eventuell säsong 4?
Hans Rosenfeldt: Det finns ideér, om de blir verklighet återstår att se... 

Gunilla: Mycket bra casting. Vill också lyfta fram Maria Kulle som den nya polischefen. Tror att det finns de som kan känna igen sig från sina (visserligen mindre spännande) arbeten och chefer.

Christina: Hej! En fråga som ingen ställt; Vill ni också ha en fortsättning på bron? Vi ser bara resultatet men det oerhört stora arbetet som ligger bakom produktionen har vi liten insikt i.
Christian Wikander, SVT Drama: Bra fråga. Produktion är tuff för alla parter. Men alla känner också stor stolthet över resultatet. Många kan nog tänka sig en fortsättning

Richard: Innan förra avsnittet av bron del9/10 så sa programledaren att han hade goda nyheter "en till säsong av bron är planerad. Har ni börjar planera en till eller "ljög" han. Sofia Helin ska tydligen vara negativ till att medverka i en till har ni pratat med henne?
Hans Rosenfeldt: Sofia är inte alls negativ till att medverka. Det handlar om vilka historier vi kommer på, hur plaeringen ser ut och massor av andra faktorer. Rent generellt är hon positiv, men det är mycket som ska klaffa. För henne, liksom för alla oss andra. 

Imponerad: Alltså, Henriks reaktion när Lilian framförde att de hittat Alice var så otroligt drabbande. Vilket skådespeleri! Och vilken dynamisk karaktär han är! Kontrasten till Saga är verkligen fenomenal. Jag längtar verkligen till säson fyra. *håller tummar och tår*

SV: Varför var Linn så grym och elak mot Saga i början?
Hans Rosenfeldt: Hon var inte grym och elak, hon följde bara reglerna och försökte vara en så bra chef som möjligt utan att riktigt inse att Saga behöver en annan typ av ledaskap för att fungera som bäst. 

Lisbeth: Bron är bland det bästa jag sett! Vill ha mera!

Viktor: Varför dödade Emil människor som han inte hade koppling till?
Hans Rosenfeldt: På ett eller annat sätt stod de i vägen eller hotade att avslöja honom. 

H: Finns det någon som inte är positiv till en ny sässong?
Christian Wikander, SVT Drama: Jag tror som du. de flesta är positiva till en fjärde säsong. Men det är många saker som måste klaffa

Marie: Hur pass mycket är huvudrollsinnehavarna involverade i manus-arbetet? Har de möjlighet att få påverka själva?
Christian Wikander, SVT Drama: Det är en idé men jag tror att Bron gör sig bäst som tv-serie

Viktor: Hördu Christian, "Bron" har väl inte VUNNIT någon Bafta som du skriver till Peter W. Nominerad, ja, men inte vunnit väl?
Christian Wikander, SVT Drama: Viktor - du har helt rätt! Fel av mig. Nominerad ja men inget pris

Patrik: Varför fick man se Claes Sandberg med spade och en säck?varför hade han det?
Hans Rosenfeldt: För att vi är barsligt förtjusta i sk Red Herrings, dvs villospår. Det här var ett av dem (kanske inte det snyggaste, det medges) 

Peter: Varför tog Emil kontakt med polisen för att berätta om tavlorna när det faktiskt var han som låg bakom morden? Var det inte riskabelt för honom?
Hans Rosenfeldt: Det var en risk, men samtidigt var det viktigt för honom att någon skulle förstå kopplingen till Freddie och när ingen verkade göra det så var han tvungen att "få dem på rätt spår" 

1337: VARFÖR DOG MARK?
Hans Rosenfeldt: Han var i vägen när Emil skulle kidnappa Jeanette. (och dessutom kunde inte skådespelaren vara med i de två sista avsnitten pga andra jobb han hade...) 

Maja: Vad kommer SVT försöka underhålla oss med istället på söndagskvällarna nu? För de pengar man betalar i avgift hoppas vi de levererar något bra så vi får valuta för cashen :)
Christian Wikander, SVT Drama: Ja det blir ju inte lätt så klart. Men i vår kommer Springfloden av Cilla och Rolf Börjlind med Kjell Bergqvist i huvudrollen som Stilton. En fd polis som nu lever som uteliggare

Chrille: Bron är i särklass den mest sålda svenska serien. Jag tror till 100% att det blir en säsong 4 ��

Åsa: Fantastisk serie, både regi och manus! Vilken scen är du mest nöjd med?
Hans Rosenfeldt: Jag är väldigt förtjust i väldigt många scener, men jag tycker att den korta scenen när Saga ligger inne på Hans sjukrum och Henrik kommer är otroligt fin och berättar väldigt, väldigt mycket i bara fyra repliker. 

Kalle: När Dover hade kidnappat Hans: hur visste Emil var Hans var?
Hans Rosenfeldt: Han hade Hans under uppsikt och såg när han fördes bort. 

Christina: Christian, ja ni, hela teamet, kan vara stolta över arbetet - in i minsta detalj. Så vad bestämmer om ni får göra en sässong till? Vad händer bakom kulisserna?
Christian Wikander, SVT Drama: Det hänger på att om det finns en lika bra historia, eller bättre, till en ny säsong. Det hänger på finansiering och det hänger på allas kalendrar. 

Thea: Vart i säsongen spelades Bob Dylans låt som han hade önskat? Och hade den någon betydelse för handlingen?
Hans Rosenfeldt: I avsnitt fem när Marc och Jeanette kraschade med bilen. Nej, den hade inget med handlingen att göra, men den passade fint och det var en otroligt kul grej. 

Sia: Jag är fortfarande helt tagen av Henrik Sabroe, denna karaktär är i mitt tycke den mest intressanta och hans historia är så tragisk och spännande. Skådespelaren är så skicklig, det känns helt verkligt och en bättre ersättare till Kim(Martin) kunde knappast hittas. Ni hittar de bästa danska skådisarna! Honom vill vi se mer av!

Hannes: Hur mycket kostar UNGEFÄR att föra en säsong av bron? Och vad händer om en av huvudrollerna är t.ex. sjuk i en vacka under inspelning?
Christian Wikander, SVT Drama: Vi pratar inte om hur mycket olika serier kostar men om en skådespelare blir sjuk försöker man ändra och flytta runt scener som ska spelas in. Och där igenom senarelägga de scener som den sjuke skådespelaren har.

Ankan:
Jag är förvånad över att en sån sprudlande och vacker kvinna som Sofia Helin kan gestalta denna roll så trovärdigt, eloge!
Hans Rosenfeldt: Visst är hon helt fantastisk, Sofia. Hon är nominerad till ett fint "bästa kvinnliga huvudroll"-pris  i London på onsdag. Håll tummarna! 

Liva: Varför hoppade Kim Bodnia av säsong 3? När lämnas besked om säsong 4? Tack för en FANTASTISK serie!
Christian Wikander, SVT Drama: Besked om en eventuell fjärde säsong kommer i vår

Emma: Varför dödade Emil Fabian Kristiansen?
Hans Rosenfeldt: Det gjorde han inte. Det var Inge Lises städare - Rikard - som gjorde. 

Tesslan: Var det Benjamin som tipsade fotografen? Varför i så fall?
Hans Rosenfeldt: Han ville att deras relation skulle bli offentlig så att Annas man skulle lämna henne. 

Maud: Blev hon fälld eller dömd i internutredningen? 
Hans Rosenfeldt: Man kan inte bli fälld eller dömd, internutredningen går till åklagare som sedan bestämmer om man ska starta en förundersökning om brott eller lägga ner fallet. 

nisse: Varför brändes offren i munnen med det babylonska talsystemet
Hans Rosenfeldt: För att det var coolt och för att Emil ville kommunicera koden. 

Bullen37: Hur mycke av säsongerna är inspelad i Danmark 
Hans Rosenfeldt: Ungefär 20%

MR: Snälla, låt oss inte leva i ovisshet om hur Sagas mamma dog och vad som hänt Henriks familj!

Essa: Varför förföljde Emil Marc till cykelhandlaren? På vilket sätt kom cykelhandlaren i vägen?
Hans Rosenfeldt: Hon hade hans iPad som Marc stulit och sålt till henne.

A-K: Se för Guds skull till att Saga går fri i säsong 4!

Fellan: Tycker att ni hittade en fantastisk skådis och karaktär i ersättning åt Martin i form av Henrik Sabroe/Thure Lindhardt! 

Bullen37: Hur mycke av säsongerna är inspelad i Danmark 
Christian Wikander, SVT Drama: Det är ungefär lika fördelat mellan städerna

Moderator: Passa på och ställ era sista frågor! Chatten pågår i ytterligare fem minuter. 

Malmöbo: Fantastisk serie, Urban,modern och bra story! Hur upplever ni Öresundsregionen som inspelningsmiljö?
Christian Wikander, SVT Drama: Vi trivs mycket bra i regionen. Det finns så många miljöer att filma i. Och bemötande är väldigt hjälpsamt och positivt

Patrik: Vem är det som skjuter henne i stolen i slutet av säsong två?
Hans Rosenfeldt: Det ver vi inte och kommer heller aldrig att få reda på. Vi tyckte på fullaste allvar att vi gjorde ett slut på Bodil-linjen. Alternativen var 1. Ta henne
2. Låta henne komma undan
eller
3. Att det fanns något större, hemligt i bakgrunden. 
Vi tyckte att det tedje alternativet var det roligaste och faktiskt ett riktigt slut. Hur många gånger har man inte sett de "mäktiga" de i skuggorna, komma undan i slutet. Det var inte alls tänkt som en cliffhanger utan som ett riktigt slut. Delar av publiken uppfattade det inte så och det är bara att beklaga. Vår avsikt var aldrig att fortsätta med den historien. 

Anna: Kroppsdelarna som offren saknade, vad ville Emil belysa?
Hans Rosenfeldt: Se längre ner i chatten. det var symbolik som våra poliser listade ut i tidigare avsnitt. 

Peter:
Hur länge jobbar ni på varje avstnitts manus? Hur många versioner blir det? Jobbar ni i team eller själva?
Christian Wikander, SVT Drama: Det är Hans som lägger sista handen vid varje manus. Men andra författare kan ha skrivit enskilda avsnitt. Och det kan bli cirka 5-6 versioner av varje manus

Lw: Vad hände med Martin? Jag saknade ett avslut mellan honom och saga.
Hans Rosenfeldt: Han är i fängelse för mordet på Jens och Saga kan/vill inte träffa honom. 

Malin: Vad var det för viktig information rättsläkaren hade till Maria kulles karaktär nu i sista avsnittet?
Hans Rosenfeldt: Att de hittat Henriks fru. 

Albin: Hur stor är chansen att det blir en säsong 4?
Christian Wikander, SVT Drama: Svårt att gissa i procent men de flesta är positiva. Men många saker måste klaffa. Viktigast nog ändå att finns en lika bra historia som denna säsong och att alla har tid

Hellis: Har stalkern behandlat emil illa på fosterhemmet eller inte?????????? D spekulerades om d men kom aldrig fram på förhöret eller har jag missat d?????????????????????????????????????????? D har jag nu frågat för tusende gången 
Hans Rosenfeldt: Ja, Annika var mkt elak mot Emil på fosterhemmet. 

Axel: Vad hände med Kjell Söder? Var det bara något Emil använde för att skydda sig själv?
Hans Rosenfeldt: Kjell Söder var en klassisk - och kanske inte helt lyckad måste medges - red herring dvs falskspår. 

Stefan: Är finansieringen av en ny säsong av Bron ett problem? Sålda rättigheter till 150 länder borde väl dra in en del pengar? Går SVT plus på Bron?
Christian Wikander, SVT Drama: Alla som är med som Samproducenter delar på de intäkter som kommer. Där ibland SVT. Dock är det inte så stora pengar så att det räcker till en säsong.

Lisa: Tack för en grym säsong! Hur mycket är Hans R med under inspelningarna?
Hans Rosenfeldt: Väldigft lite. När de spelar in avsnitt 1-4 håller jag på att skriva avsnitt 5-8 och när de spelar in dem så skriver jag 9-10. Så alldeles för lite. tyvärr är svaret. 

Thea: Valde Thure Lindhardt själv att provspela för rollen, eller blev han headhuntad?
Christian Wikander, SVT Drama: Han provspelade men det gör de allra flesta skådespelare idag. Det handlar inte om man är bra eller dålig utan om man passar för rollen och om man passar ihop med de man skall spela tillsammans med

Jakob: Varför var saga sminkad i sista scenen ?
Christian Wikander, SVT Drama: För att makera att hon var på väg mot något nytt

Lukas: Christian; får vi se något extramaterial framöver?
Christian Wikander, SVT Drama: Det är ytterst tveksamt. Det är inte något som har sparats. Av Bron visas bara det bästa

Pw:
Hur kunde Henrik veta att saga befann sig vid tåget????
Hans Rosenfeldt: Hon sa att hon varit där i slutat av avsnitt åtta när hon var tvungen att ta ledigt och han la ihop ett och ett när han fick veta att hon utredningen om henne skulle gå till förundersökning. 

Moderator: Intresset för chatten har varit enormt och tyvärr hinner vi inte svara på alla frågor. Chatten stänger nu, men Hans och Christian fortsätter svara på frågor som redan har kommit in och så mycket de hinner med. Tack för visat intresse!
P.S. Glöm inte att hela säsongen finns att se på SVT Play fram till 30 december! 

T: Scenen vid rälsen mellan Saga och Henrik,fantastisk! 

Daniel: Vad hände med Lises städare?? varför ville han döda Ankers Fru???
Hans Rosenfeldt: Han var sjukligt fäst vid Lise och trodde att han gjorde som hon ville, nämligen dödade de hon talat illa om på sin blogg, förlåt, vlog... 

Malin: Hade Saga del i att Alice hittades? 
Hans Rosenfeldt: Nej, inte alls, men det var Alice som rättsläkaren undersökte när Saga hälsade på honom i avsnitt 7. :)

Lukas:
Men fixa tid för guds skull!! Intäkterna för en sådan här serie måste lätt kunna höja lönerna till alla inblandade och ge tid. Mänskligheten behöver en fjärde säsong.. 
Christian Wikander, SVT Drama: Vi ska göra vårt bästa.

Hans Rosenfeldt: Just precis, eller det var i alla fall meningen att man skulle tycka att han levde i ett väldigt märkligt förhållande... 

Jenny: Vi fick aldrig veta hur det gick med barnen till Henrik, kommer det fortsätta i en eventuell 4:e säsong? 
Hans Rosenfeldt: Ja, det var tänkt att en av säsongens karaktärer skulle vara norsk, men sedan var skådespelaren tvungen att lämna återbud och då var det enklare och snabbare för oss att hoitta en svensk ersättare. 

Jonatan: Så alla avsnitt spelas in i ordning? Hur mycket ändrar du längs vägen?
Hans Rosenfeldt: Avsnitten spelas in i block. 1-4, 5-8 och 9-10. Vi ändrar ganska mycket från vår storyline medan vi skriver avsnitten, det kommer många nya och bra ideér när vi väl börjar skriva. 

Nea: Var det meningen att man skulle uppfatta Henrik som otrogen mot sin fru under första avsnitten, innan man fick reda på att hans fru och barn var illusioner? 
Hans Rosenfeldt: Just precis, eller det var i alla fall meningen att man skulle tycka att han levde i ett väldigt märkligt förhållande...  

Emma: Vad hände mellan Lise och Emil...? Var det bara tillfällighet att Emil dödade alla som Lise pratade i sin vlog?
Hans Rosenfeldt: Han dödade bara Helle Anker. Prästen (Fabian) och mordförsöket på Helles fru var ju hennes städare - Rikard - som utförde. 

Noam: Misshandlade emil säg själv eller var det någon annan som gjorde det när han kom ut på vägen helt blodig?
Hans Rosenfeldt: Det var Emil själv. 

Simon: Av vilken anledning dog Emil Fabian Kristiansen?
Hans Rosenfeldt: Det var inte Emil som dödade honom, det var Rikard - Lises städare. 

Carl: Hur kunde Emil bränna sig själv i munnen och spänna fast sig själv samt plåga sig själv i stolen och komma loss utan hjälp?
Hans Rosenfeldt: Han spände naturligtvis inte fast sig. Det var ju en lögn han berättade för polisen... och bränna sig i munnen och slå sig blodig är inte så svårt...

Moderator: Tusen tack för alla frågor! Vi tackar Hans och Christian för att de ville hänga med oss i kväll. Intresset för chatten har varit enormt och tyvärr hinner alla inte få svar. Nu stänger vi den här chatten och säger god natt. Glöm inte att alla avsnitt finns att avnjutas på SVT Play fram till 30 december.

Kraven för att Bron ska få en fjärde säsong – så säger nyckelpersonerna

15 frågor som vi måste få svar på i sista avsnittet av Bron

Se den dramatiska trailern inför finalen i Bron

Efter avhoppet – så säger Kim Bodnia om Brons nya säsong

Intervju: Sofia Helin (Saga Norén)

Intervju: Thure Lindhardt (Henrik Sabroe)

Intervju: Maria Kulle (polischefen Linn)

Intervju: Adam Pålsson (Emil Larsson) (spoilervarning för dig som inte sett avsnitt nio)

Bron kan vinna massor av priser på gala i London

Sofia Helin: Väldigt glad över att Saga kallas feministikon

Här gör Bob Dylan entré i Bron III