SVT Play21/9 kl 02.00

Sofia Helin om nya Bron: ”Tufft för både mig och Saga”

Sofia Helin.
Sofia Helin.

”Nya” Saga Norén har slitit på Sofia Helin. Under inspelningarna av nya Bron var skådespelaren nära utmattning. Samtidigt gick stjärnan ut på stan som sin rollfigur. – Det var ännu mer spännande, utmanande och utmattande, säger hon om arbetet med tredje säsongen.

Världen håller andan – och räknar dagar, timmar och minuter fram till premiären i SVT 27 september.

Bron är tillbaka med en tredje säsong – och för huvudrollsinnehavaren Sofia Helin har arbetet med storserien varit slitsamt.

I en exklusiv intervju med SVT berättar skådespelaren dessutom om sina knep för att kliva in i rollen som den hårdföra polisen från Malmö – och skådespelarkollegan Kim Bodnias avsked från serien.

Hur har det varit att åter gå in i rollen som Saga?

– Ännu mer spännande, ännu mer utmanande och ännu mer utmattande, säger Helin.

På vilket sätt?

– Därför att dels är hon på en jobbig plats när säsongen börjar, hon har misslyckats med kärlek och vänskap. Då dyker hennes mamma upp, och det är inte en rolig mamma att träffa igen. Saga trodde att hon stängt dörren kring henne och deras förflutna. Därför har det varit en väldigt tuff säsong för Saga och då blir det tufft för mig också.

Samtidigt får Saga Norén ta större plats i kommande säsongen av Bron. Kollegan Kim Bodnia, som spelade Martin Rohde i serien, har hoppat av.

Hur var det för dig att inte spela mot Kim Bodnia i den här säsongen?

– Det var väldigt spelbart eftersom då plötsligt befinner hon sig i sorg för det också. Och det kunde jag använda mig av genom att hon befinner sig i en svår situation.

Kan du beskriva hur du går in i rollen och ”blir” Saga?

– Det är svårt att beskriva nu, men då när jag lärde känna henne från början var det genom att gå ut och försöka vara henne, ute bland människor. För allting är relation, och eftersom jag insåg när jag hade läst om Asperger, hur personer med det är och har det insåg jag att problemet uppstår i kontakt med andra. Därför utsatte jag mig för att träffa andra, som hon. Provade det. För det är också läskigt att som skådespelare att plötsligt inte ge någonting, inte ge någon bekräftelse och låta det här samspelet födas. För det är det som dom inte kan.

– Hur jag gör i övrigt? Nu vet jag inte längre, det är automatiserat.

”Saga Norén, länskrim, Malmö”, är en närmast klassisk replik. Och Sofia Helin medger att det är svårt att plugga Sagas repliker i Bron.

– Det är speciellt eftersom hon pratar och tänker väldigt fort. Fortare än vad jag gör. Det gör att jag lär in repliker, speciellt informationsrepliker på ett ganska monotont sätt. Ett ganska gymnastiskt sätt för att inte börja ha en massa emotionella och fysiska saker för mig. Då går det åt helvete.

Vad är den stora svårigheten med att spela Saga?

– Det är att hon är så intensiv, koncentrerad, snabbt och smart. Och i den här säsongen, att hon har det så väldigt svårt.

Seriestart söndagen den 27 september klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.