Corona­vaccin


i Sverige och världen


I den här artikeln kan du följa utvecklingen av vaccineringen mot coronaviruset – hur många som vaccinerats i Sverige och i resten av världen.

Artikeln kommer att byggas ut i takt med att mer och bättre data släpps.


Sverige


Andel av Sveriges befolkning som fått vaccin:Källa: Folkhälsomyndigheten

Här visar vi siffror över hur vaccineringen går i Sverige.


Den 13 januari kl 08.00 handlade det enligt Folkhälsomyndigheten om 79 466 givna vaccindoser.

Hittills har så här många doser vaccin levererats till de olika regionerna. Du ser det totala antalet per region samt hur många av dem som levererats den senast tillgängliga veckan.
Världen


Här visar vi siffror över hur vaccineringen går i andra länder, grafiken uppdateras när nya siffror blir tillgängliga. Källa är Our world in data, läs gärna mer i metodavsnittet längst ned på sidan.

Följande staplar visar antalet doser som getts per 100 invånare av befolkningen - du kan också välja att se det i absoluta tal, alltså hur många doser som har getts. Det innebär att det inte visar hur många personer som tagit samtliga doser som länderna föreskriver för fullgott skydd.

Vi visar de tio länder som gett flest doser per 100 personer och Sverige. Hur aktuella siffrorna är ser du inom parentes.

Tryck på knapparna för att växla mellan antal per 100 personer och absoluta tal.Resten av världen

Här ser du motsvarande information för resten av världens länder.

Du kan sortera på doser per 100 personer (capita), totalt antal eller i bokstavsordning.


Källa: Our world in dataKälla och metod


Källa för Sveriges siffror är Folkhälsomyndigheten.

Källa för resten av världen är Our world in data. De samlar in sin information från flera olika källor, därför kan det hända att deras siffra för Sverige inte är samma som Folkhälsomyndighetens - som vi visar i Sverigedelen av artikeln. Här kan du se vilka källor de använder för de olika länderna.

Vi visar antalet doser per 100 personer av befolkningen för att man ska kunna jämföra hur det går i olika länder. Eftersom många länder föreskriver att man ska ta två doser är det i nuläget omöjligt att ange hur stor andel av befolkningen som blivit vaccinerade - det är alltså antalet doser som getts som vi kan visa.

Källa för befolkningsmängd är Världsbanken och i de fall data inte finns för landet där så använder vi The World Factbook

Vi visar de siffror som finns tillgängliga för tillfället och kommer att bygga ut artikeln när mer data släpps.


Logg

Här skriver vi in när vi gjort större förändringar eller uppdateringar av artikeln.

2021-01-14: Vi förtydligar i text vad det är siffrorna visar samt lägger till "kort" för världens länder. Vi begränsar antalet länder som ligger i topplistan/stapeldiagrammet till 10 plus Sverige.


Visa

Här kan du se mer från SVT Datajournalistik

SVT Datajournalistik

Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist

Publicerad: 8 januari 2021