Så röstade Sverige

Högervind bland männen — Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna framåt hos män. Här kan du själv utforska vilka partier som lockat förstagångsväljarna, kvinnorna, arbetarna och företagarna.

Se alla Valu-visualiseringar här

Miljöpartiet och Liberalerna förlorare – bland både kvinnor och män

Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna går mest framåt bland kvinnorna, medan Feministiskt Initiativ, Liberalerna och Miljöpartiet backar mest.

Bland männen tycks det blåsa högervindar – Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna går mest framåt medan Miljöpartiet och Liberalerna backar mest även bland männen.

Sverigedemokraterna är det parti som går starkast framåt bland både arbetare och tjänstemän.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet backar bland arbetarna, samtidigt som de går framåt bland tjänstemännen.

Alla siffror viktades om mot det preliminära valresultatet den 27 maj


Om visualiseringen

Varje person som deltar i vallokalsundersökningen får ange kön, ålder och yrkesgrupp. Om man inte har svarat så finns man inte med i uträkningen. I yrkesgruppen ”Tjänstemän” ingår svarsalternativen ”Tjänsteman”, ”Tjänsteman med arbetsledande funktion” och ”Tjänsteman med företags-/ verksamhetsledande funktion”. I gruppen ”Arbetare” ingår svarsalternativen ”Arbetare” och ”Arbetare med arbetsledande funktion”. Yrkesgrupperna ”Jordbrukare” och ”Företagare” är sammanslagna eftersom antalet jordbrukare är så få. Dessutom är en stor andel jordbrukare även företagare.

Observera att för partier med lågt väljarstöd och för grupper med lågt antal svarande är svaren som visas mer osäkra än för större grupper.

Om vallokals­under­sökningen

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla EU-val sedan 1995. Eftersom vissa partier tenderar att bli överrepresenterade och andra att bli underrepresenterade jämfört med valresultatet viktas siffrorna för 2014 och 2019 här.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat rekommenderar vi SVT:s resultatsida

Här kan du läsa mer om valu.

Visa

SVT Datajournalistik

Se mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 26 maj 2019


Uppdaterad: 27 maj 2019