Vem var president när?

Hur bra koll har du på tidigare ledare för en av världens stormakter? Var till exempel Kennedy president innan eller efter Ford? Placera ut presidenterna i den ordning som du tror att de tillträdde.


Ditt mål är att bygga en tidslinje över när tio av USA:s presidenter tillträdde.

Placera varje ny president i relation till de andra på tidslinjen.

Dra i ett namn för att placera det där du tror han hör hemma.

Tryck på "Gissa!" när du är nöjd med din placering.

Lycka till!


Här kan du lära dig lite mer om presidenterna.


Foto: AP/TT

James Buchanan (1857-1861)

USA:s 15:e president som ledde landet precis innan det amerikanska inbördeskriget.

Han var jurist, demokrat, utrikesminister, ambassadör i Storbritannien och den siste presidenten i USA som var född på 1700-talet.

James Buchanan är den enda amerikanska presidenten som förblev ogift i hela sitt liv.


Foto: AP/TT

Abraham Lincoln (1861-1865)

USA:s 16:e president som ledde nordsidan under det amerikanska inbördeskriget. Han mördades 1865 av en politisk motståndare i samband med ett teaterbesök i Washington D.C.

Lincoln är känd för emancipationsproklamationen 1863, som frigjorde slavarna i de delar av Södern som inte kontrollerades av den federala armén.


Foto: AP/TT

Grover Cleveland (1885-1889 och 1893-1897)

USA:s 22:a och 24:e president som är den enda som lämnade Vita huset i fyra år för att sedan komma tillbaka och bli president igen. Cleveland var demokrat och innan han blev president var han borgmästare i Buffalo och guvernör i delstaten New York. Han var konservativ i både ekonomiska och sociala frågor och propagerade bland annat för tullfrihet.

Foto: AP/TT

Franklin D. Roosevelt (1933-1945)

USA:s 32:a president var demokrat och tidigare jurist. Han tillträdde mitt under den ekonomiska depressionen och ledde landet under andra världskriget då han arbetade nära Winston Churchill och Josef Stalin med att leda de allierade mot Tyskland och Japan. Han var president i hela tolv år och överlevde sjukdomen polio.


Foto: AP/TT

John F. Kennedy (1961-1963)

USA:s 35:e president är en av de yngsta demokratiske presidenterna någonsin med sina 44 år. Han förde en liberal inrikespolitik med sänkta skatter och utökade medborgarrättigheter, vilket så småningom mynnade ut i medborgarrättslagen år 1964. Kennedy sköts ihjäl under en bilfärd genom staden Dallas 1963 av Lee Harvey Oswald, som själv blev mördad knappt två dagar senare.


Foto: SVT/TT

Gerald R. Ford (1974-1977)

USA:s 38:e president blev inte vald av folket, varken till president eller vicepresident som han var tidigare. 1973 avgick dåvarande vicepresidenten Spiro Agnew på grund av anklagelser om skattebrott och mutor. Det ledde till att det 25:e tillägget i konstitutionen användes för första gången. Det ger presidenten makten att nominera en ny vicepresident som sedan ska godkännas av båda husen i kongressen - vilket också skedde. Året därpå avgick president Richard Nixon i sviterna av Watergate-skandalen vilket ledde till att vicepresident Gerald Ford fick ta över.


Foto: SVT/TT

Jimmy Carter (1977-1981)

USA:s 39:e president hette egentligen James Carter men blev mer känd som Jimmy. Demokraten fick Nobels fredspris år 2002 för sitt arbete med internationella konflikter. Förutom fredsfrågor prioriterade han också frågor om energiförsörjning under sin tid som president. Under Carters presidentkampanj drev medierna med honom på grund av en händelse med en kanin under en fisketur. Kaninen hade simmat fram till hans båt och försökt ta sig upp varpå Carter motade bort den med en åra. Historien hamnade bland annat på förstasidan av Washington Post.


Foto: SVT/TT

Ronald Reagan (1981-1989)

USA:s 40:e president hade arbetat som såväl fackförbundsordförande, skådespelare, sportkommentator som badvakt innan han började sin politiska karriär. Republikanen var en populär president och brukar ibland kallas för "The great communicator" för att han var bra på att utrycka sig på ett personligt sätt. Att Reagan trappade upp den militära kapprustningen till en nivå som Sovjetunionen inte kunde hänga med i anses vara en bidragande faktor till kalla krigets slut.


Foto: AP/TT

Bill Clinton (1993-2001)

USA:s 42 president hade varit både justitieminister och guvernör i Arkansas innan han blev president. Han är den andra presidenten i USA:s historia som ställts inför riksrätt - för en affär med en praktikant i Vita huset - men han friades av senaten. Clinton började under sin tid som president ställa större krav på att socialbidragstagare skulle arbeta och försörja sig själva - den så kallade arbetslinjen.


Foto: AFP/TT

Donald Trump (2017-2020)

USA:s 45:e och nuvarande republikanska president har tidigare varit verksam som företagsledare, affärsman och tv-personlighet. Samma dag som presidentinstallationen skrev han under sin första order som inledde reformeringen av sjukvårdsförsäkringssystemet Obamacare. Trump är bland annat känd för sin kritik mot flera etablerade medier som han kallat för "Fake news". I Gallups mätning från 2019 kom Trump på delad förstaplats (med Barack Obama) som den mest beundrade mannen i världen.


Bakgrundsbild: TT

Linnea Heppling

SVT Datajournalistik

Här kan du ser mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 14 november 2020