Här är de ryska bolag som svenska fonder investerat mest i


Diamanter, nickel, fosfor och olja – svenska fonder hade vid slutet av förra året investerat över 15 miljarder i ryska tillgångar.

Varje kvartal rapporterar alla fondbolag som är rapporteringskyldiga innehavet i sina fonder till Finansinspektionen.

I den senaste rapporten från fjärde kvartalet 2021 hade de rapporteringsskyldiga fonderna investerat 15,5 miljarder kronor i värdepapper som ställts ut av ryska bolag och finansinstitut.

Sedan dess har naturligtvis en hel del hänt med värdet på de ryska bolagen, och den ryska Moskvabörsen är i skrivande stund fortfarande stängd för handel samtidigt som även många börser i väst har satt stopp för handeln med ryska bolag.

Här är exempelvis den ryska storbanken Sberbanks utveckling på USA-börsen Nasdaq sedan årsskiftet fram tills handelsstoppet i början av mars.

Sberbank, utveckling på Nasdaq-börsen

Men siffrorna över de svenska fondernas innehav i slutet av 2021 ger ändå en bild över omfattningen av fondernas exponering i Ryssland.

Här är de tio ryska bolag som svenska fonder vid årsskiftet hade investerat mest pengar i:


Källor och metod


Data kring fondernas innehav kommer från Finansinspektionen.

I de fall där de ryska bolagen har aktier som handlas på flera börser har värdet slagits ihop.

Bara de fonder som är rapporteringsskyldiga till Finansinspektionen har tagits med, vilket innebär att av de allmänna pensionsfonderna, AP-fonderna, finns bara den sjunde AP-fondens innehav med.

Data kring Sberbanks utveckling på Nasdaq-börsen kommer från Nasdaq.


Visa

Ola Hjalmarsson

SVT Datajournalistik

Publicerad: 9 mars 2022