Sprängdåd
2020

Vi kartlägger var – och när – det sprängs i Sverige


Slide 1 of 9
 • 7 februari

  Bredgatan, Helsingborg


  Polis larmades till en byggnad i Helsingborg strax efter 1, natten mot 7 februari, efter att flera uppringare hört en hög smäll i området. På Bredgatan lokaliserar patrullerna en byggnad där dörr, fönster och entrétak har skador.


 • 3 februari

  Drottninghög, Helsingborg


  Vid halv ett natten mot 3 februari hörde polis i området en hög smäll och hittade en fastighet med skador efter sprängning.

  Foto: Foto: Johan Nilsson/TT

 • 26 januari

  Ödåkra


  Detonation intill villa i Ödåkra i Helsingborg. Flera personer befann sig i bostaden under detonationen men ingen kom till skada. Detonationen förstörde två bilar utanför villan samt delar av fasaden.


 • 22 januari

  Norrköping


  Strax efter 06 på morgonen 22 januari fick polisen om en explosion i ett trapphus i en flerfamiljsfastighet i Hageby, Norrköping. Explosionen startade en brand i trapphuset och flera fönster i fastigheten krossades. Inga personer skadades allvarligt.


 • 21 januari

  Stockholm


  Två explosioner skedde i på Tönbergsgatan i Husby och på Sorögatan i Kista strax efter 02:30 natten mot tisdag 21 januari. Förödelsen beskrivs som stor med stora materialla skador på husen och hela innergårdar fyllda med glassplitter och bråte.


 • 13 januari

  Uppsala


  Vid 03:15 natten mot 13 januari skedde en explosion utanför nattklubben Birger Jarl på Nedre Slottsgatan.


 • 13 januari

  Stockholm


  Strax efter klockan 01 natten mot 13 januari kom larmet som en kraftig explosion på Gyllenstiernsgatan i Stockholm. Explosionen orsakade stora materiella skador och boende i fastigheten fick evakureras.


 • 6 januari

  Järfälla


  Vid 23:02 den 6 januari kom larm till SOS om en kraftig smäll i Jakobsbergsområdet. En detonation hade skett på en loftgång i ett flerfamiljshus.


 • 6 januari

  Klippan


  Strax efter midnatt 6 januari detonerade en sprängladdning vid en villa i Klingstorp, Klippan. Delar av fasaden förstördes.

  Foto: Jan Emanuelsson / Topnews


Sammanställningen bygger på uppgifter från Polisen samt medierapportering.SVT Datajournalistik

Här kan du se mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 23 januari 2020


Uppdaterad: 7 februari 2020