Hannes Holm: ”Att göra teveserier är som att göra Bolibompa”

Regissören Hannes Holm.
Regissören Hannes Holm.

Nästan 1,5 miljoner svenskar såg hans senaste film på bioduken. Nu hoppas Hannes Holm på liknande succé när han för första gången på 16 år gör en teverserie.

”En man som heter Ove” blev fjolårets största svenska biosuccé, hyllades av kritikerna och tog hem flera tunga Guldbaggenomineringar.

Regissören Hannes Holm är inte helt ovan vid publiksuccér med filmer som Klassfesten, Underbar och älskad av alla och de nya Sune-filmerna. Men trots framgångarna så är han glad över att ha bytt det stora formatet mot det lilla i och med SVT:s kommande dramaserie ”Dehlis vackraste händer”.

– Det här är första teveserien på 16 år för mig och det är väldigt roligt att få göra teve igen. Det är ett annorlunda arbetssätt, säger Hannes Holm.

På vilket sätt är det annorlunda?

– Teve kan vara mycket mer lekfullt. Lite mer som att göra Bolibompa, säger han och skrattar.

– Att arbeta med långfilm är mer av ett exklusivt arbete där man måste locka folk att resa sig ur soffan och ut ur huset för att gå och köpa en biljett på biografen. Man får satsa mycket på en kort berättelse medan det i teve är det möjligt att vara mer associativ. Man vågar göra mer helt enkelt, säger Hannes Holm och fortsätter:

– Dessutom har teve en sådan fantastisk genomslagskraft eftersom man placerar sig folks vardagsrum. Och även utanför med tanke på att man i dag kan kolla på teve även utanför vardagsrummen.

16 år sedan sist, känner du dig ringrostig?

– Ja absolut, men det är skönt att få släppa loss lite. Det är bra att byta plattform och det var inte en dag för tidigt.

Blir det mer teve nu då?

– Efter Dehlis vackraste händer kommer jag att börja arbeta på en egenskriven historia och det är en långfilm för bioduken. Men det ska inte behöva ta 16 år till innan nästa teveprojekt.