Familjen fritog Helena – för att rädda henne ur rörelsen

Foto: SVT
Helena tänker tillbaka på tiden i Moonrörelsen

Helena var djupt involverad i Moonrörelsen och på väg att gifta sig med en främmande man. Då ryckte familjen in och fritog henne – efter ett halvårs planerande.

När Helena är på semester i USA tillsammans med sin familj och en övervakare ur Moonrörelsen prejas plötsligt deras bil av vägen. Helena blir bortförd, utan sin övervakare, och tagen till ett gömställe.

– Jag kände mig väldigt chockad och arg, vi åkte iväg och emot min vilja, berättar Helena.

Men de som förde bort Helena var inga främlingar utan hennes egna familj och ett team som tidigare arbetat för underrättelsetjänsten i USA. Teamet hade familjen haft kontakt med i ett halvår, utan att Helena visste något om det.

– Teamet skulle hjälpa oss att träffa Helena, prata med Helena och ge henne tid att överväga vad det var hon var indragen i, berättar systern Ylva.

Helena var då en del av Familjefederationen för Världsfred och Enighet, eller Moonrörelsen som det också kallas. Moonrörelsen grundades av Sun Myung Moon som såg sig själv som Kristi efterträdare vars uppdrag var att häva syndafallet genom att skapa så många nya äktenskap som möjligt.

När Helena var som djupast inne i rörelsen jobbade hon konstant, sov och åt dåligt och hade provat ut en klänning för att kunna gifta bort sig med en främling. Det var då familjen beslutade att frita henne och föra henne till ett gömställe för avprogrammering.

– Det låter så enkelt att man bara får sova och äta. Jag blev mitt riktiga jag och fri att ta ett beslut utan att ha en mental pistol mot huvudet, säger Helena.

Men trots att Helena känner att hon blev räddad ur sin situation är hon skeptisk kring familjens agerande.

– Personligen är jag oändligt tacksam men jag kan inte rekommendera det till någon annan. Ofrivilligt bortförande av någon kan ju bli ett enormt trauma och om man misslyckas så kommer man ju definitvt aldrig träffa den personen. Det är ett högt spel.

Hör hela berättelsen onsdag 7 september klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play.