Följ med bakom Plymouthbrödernas stängda dörrar

Plymouthbröderna Rolf och Rod.
Plymouthbröderna Rolf och Rod.

Aldrig förr har det bokstavstrogna kristna samfundet Plymouthbröderna frivilligt släppt in ett tv-team. Förrän nu.

De får inte äta tillsammans med någon som inte är med i församlingen. En Plymouthbroder kan inte bo i hyreshus då de inte får leva under samma tak som en ickemedlem. Kvinnorna sägs vara underordnade männen och måste bära kjol och ha långt hår.

SVT:s redaktion för programmet Den enda sanna vägen har som enda tv-team fått följa med in i Plymouthbrödernas stängda värld.

Rolf och sonen Rod jobbar exempelvis i sitt familjeföretag. Ett sätt att arbeta som är vanligt inom samfundet. Bibeln förbjuder till exempel kollektivavtal, enligt Plymouthbrödernas läsning.

Skulle det vara ok att jobba inom restaurangbranschen?

– Det skulle nog vara lite svårt förmodligen på grund av det sociala engagemanget som krävs. Ofta har en restaurang en annan del som en nattklubb till exempel. Och som säkert många förstår så går vi inte på såna ställen, säger Rolf till Den enda sanna vägens Anna Lindman.

Det är heller inte vanligt att församlingsmedlemmarna fortsätter sin utbildning efter gymnasiet på annan ort.

– Då synkas det inte så bra med våra möten till exempel. Man lär ju sig att ifrågasätta allt. Men om det blir så i ryggraden att man ska ifrågasätta allt så ifrågasätter man Guds existens till slut.

 

Den enda sanna vägen med Plymouthbröderna sänds 16/9 20.00 i SVT 2 och i SVT Play.