”Mina syskon blev rädda för mig”

Foto: SVT
Anna Lindman intervjuar före detta salafisten ”Amir”

I sjätte avsnittet av Den enda sanna vägen möter Anna Lindman ”Amir” som gick från vanlig tonårskille till att bli en rättrogen medlem av den islamiska rörelsen salafismen.

”Amir” heter inte Amir på riktigt. Och när han träffar programledare Anna Lindman för att tala om när han var salafist vill han inte visa sitt ansikte och ber dessutom om förvrängd röst.

– Jag förändrades helt och hållet. Hade inte på mig europiska kläder och skägg var ett måste för att visa att ”jag är inte som du är”, berättar Amir.

Salafismen är en rörelse inom islam som, inte olikt den svenska frikyrkorörelsen, söker sig tillbaka till religionens ursprung. Det tar sig ofta uttryck att man isolerar sig från det omgivande samhället och tycker det är viktigt att hålla fast vid en islamisk moral och sätt att leva. Amir gjorde just detta genom att åka till Jemen för att studera och leva ett rättroget liv. När han kom tillbaka ett och ett halvt år senare till Sverige var han helt förändrad.

– Mina syskon blev väldigt rädda för mig till att börja med. Sen insåg de att jag i grund och botten var samma människa.

Amir berättar att det var som tonåring som han började dra sig till salafismen för att hitta en identitet.

– När man hittar den så får man ju en sån här kick ”nu har jag hittat det, nu kör jag”. Men den här kicken försvinner, den kommer aldrig tilbaks, det blir bara ett vanligt liv sen.

I asvnitt sex besöker Anna Lindman även de kristna Plymouthbröderna och ställer sig frågan: Hur är det att växa upp i en så avgränsad och strängt religiös miljö? Avsnittet sänds onsdag 30 september klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play.