SVT PlayFredag 17/1

Den fjärde mannen – kriminaldrama baserat på Leif GW:s roman

Den fjärde mannen

I julhelgen sänds Den fjärde mannen i SVT – ett nytt svenskt kriminaldrama i tre delar som bygger på Leif GW Perssons roman ”En annan tid ett annat liv”.

Rolf Lassgård är tillbaka i rollen som LMJ tillsammans med Helena af Sandeberg som Eriksson och Claes Malmberg som Evert Bäckström. Dramaserien ”Den fjärde mannen” visas i tre entimmesavsnitt och baseras på Leif GW Perssons roman ”En annan tid, ett annat liv”. Serien är gjord av samma team som låg bakom ”En pilgrims död” (2012).

1975 ockuperas västtyska ambassaden i Stockholm av tyska terrorister. Attacken slår inte bara mot ambassaden utan även mot Sveriges stolthet som en fredlig nation. Säkerhetspolisen anser i efterhand att terroristerna måste haft hjälp av folk i Sverige, men det kan inte bevisas.

1989 mördas en man i sin lägenhet i centrala Stockholm. Det är en lägre tjänsteman som verkar ha levt ett oansenligt liv utan familj eller nära vänner. Den homofobe poliskommissarien Evert Bäckström får hand om utredningen och avskriver fallet som ett ”bögmord”.

LMJ blir ny chef för Säpo

I serien utnämns Lars Martin Johansson, LMJ, till ny chef för Säkerhetspolisen.

– Min karaktär har blivit Säpochef. Från att på 70-talet ha varit ung polisstuderande som inte tyckte att Säpo behövdes, så står han nu där inför valet att ta över och bossa för hela Säpo till sina kamraters förtret, säger Rolf Lassgård, som spelar LMJ, till SVT.

Hans första uppgift blir att ta en ny titt på ambassaddramat från 1975. Två nya namn har nyligen lagts in i mappen, varav det ena är offret från Bäckströms olösta mord 1989. LMJ sätter ihop en utredningsgrupp vars diskreta undersökning, pusselbit för pusselbit, leder in i maktens korridorer.

Lassgård förklarar sin karaktärs historia:

– Lars är ju lite i 68-generationens efterdyningar. Många tänker på om man är samma person som man var då. Naturligtvis är man ju inte det, men handlingar som begicks på den tiden, står man fortfarande ansvarig för det i dag eller hur har man ”dealat” med det?

”Det gör henne till världens bästa polis”

Helena af Sandeberg spelar rollen som Jeanette Eriksson.

– Eriksson är sargad, paj och har gift sig med jobbet. Det finns en sorgsen underton hos henne som också kanske gör henne till världens bästa polis, säger af Sandeberg.

Här intill kan du se ett exklusivt förhandsklipp från Den fjärde mannen. Där visas flera scener med af Sandebergs karaktär som får utstå flera spydiga kommentarer från kommissarie Bäckström, som spelas av Claes Malmberg.

– Om man tittar på några av scenerna med Eriksson från ett nutidsperspektiv ser man en typ av snack med kvinnoförnedringen, rasismen, homofobin... Allt som fanns där på 80-talet och var mycket mer accepterat då, säger af Sandeberg.

Kjell Bergqvist och Helena Bergström i rollerna

Huvudrollerna spelas återigen av Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Claes Malmberg, Henrik Norlén, Kjell Bergqvist, Jacob Ericksson, Johannes Brost och Per Svensson.

Dessutom spelar Helena Bergström rollen som statssekreterare Helena Stein.

Bildextra: Lär känna rollfigurerna i serien >>>

Så tycker tittarna

Den fjärde mannen-tittarna är överlag positiva till dramaserien. När SVT Play frågade vad de tyckte om premiäravsnittet blev kommentarsfältet snabbt fyllt. Dessutom belönades postningen med över 600 gilla-markeringar.

”Mycket bra! Fina skådespelarinsatser, kameraarbetet!! Vilka tagningar, en njutning! Miljöerna, tex. Scenen på Biologiska Museet, absurt surrealistiskt, kreativt”, skriver Lars Östling.

Att serien utspelar sig i nutid men tar avstamp i 1975 års terrordrama i Stockholm samt ett mord på 1980-talet har gjort delar av publiken smått förvirrade.

”Lite problematiskt att använda samma skådisar i scener med 20+ års mellanrum”, skriver Ingegerd Elgenmark i en kommentar på SVT Plays Facebooksida.

Skådespelarinsatserna med huvudrollsinnehavarna Rolf Lassgård – Helena af Sandeberg och Claes Malmberg i spetsen – hyllas nästan uteslutande.

”Claes Malmberg är perfekt som Bäckström, men trots många duktiga och kända skådisar är det något som haltar”, tycker Agneta Rosenqvist Svanholm.

”Helvete vad bra Helena af Sandeberg är”, skriver Stephan Eriksson på Twitter, där taggen #denfjärdemannen gått varm kring kriminaldramat under nyårshelgen.

”Tyckte nog Den fjärde mannen är lite bättre än En pilgrims död. Bäckströmkaraktären kommer fram mycket bättre”, skriver signaturen Henrik på Twitter.

Jannike Nordensson tycker sig kunna höra författaren till bästsäljaren som Den fjärde mannen bygger på.

”Alla karaktärer pratar som GW”, skriver hon på Twitter.

”Mina skyhöga förväntningar på Den fjärde mannen infriades med råge. Mycket bra manus och utsökta skådespelarinsatser rakt igenom”, skriver tittaren Hans Luthman på Twitter.

Diskutera kriminaldramat via #denfjärdemannen >>>

Den fjärde mannen sändes under vintern 2014/2015 kl 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Den fjärde mannen

Kriminaldrama baserat på Leif GW Perssons roman