”Varje dag som jag vaknar har jag en ny dröm”

Jennie kämpar dagligen med sin dröm att bli marinbiolog
Jennie kämpar dagligen med sin dröm att bli marinbiolog

Vad händer när man känner sig utanför redan som liten, men själv inte förstår varför?  Den som får finnas handlar om nio unga människor Aspergers syndrom.

Svensk dokumentärserie om nio unga människor som alla har känt ett brännande utanförskap och försöker passa in i samhällets normer. De bjuder på sin vardag, sina drömmar och hur det kan vara att leva med Aspergers syndrom. Deras vägar korsas på teatern där de får sätta upp egna pjäser baserade på sina egna livserfarenheter.

Del 1
I första programmet möter vi Max vars drivkraft är att skriva poesi, Isabelle som höll sina ord inom sig tills hon var i tonåren och Marcus, som gärna vill jobba med teater och är stolt över sin diagnos.
– Trots min sociala fobi utsätter jag mig för jobbiga situationer, jag tar inga genvägar!

Del 2
I andra avsnittet möter vi Amanda som har bestämt sig för att ta kommandot över sina negativa tankar, Karl vill helst vara som alla andra och Fredrik blir lycklig av att lyssna på musik. På teatern är repetitioner i full gång men alla är inte på plats som planerat.

Del 3
Jennie kämpar dagligen med sin dröm att bli marinbiolog. Jonas har lätt för att ta in information och samla fakta, med svårare att ta steget att bli vuxen och flytta hemifrån. Cissi har bestämt sig för att börja våga vara sig själv och inte spela den person hon tror att omgivningen vill se henne som. På teatern närmar sig premiären med stormsteg och nerverna ligger utanpå.

Den som får finnas

Unga med Aspergers syndrom bjuder på sin vardag