SVT1Tisdagar 20.00

Spännande program om våra hus och dess historia

Våra hem är våra statusmarkörer, och vi har aldrig renoverat så intensivt som nu. Men vad händer med huset och dess historia i den processen? Genom att leta i arkiven, träffa folk som bott i huset och gedigen husresearch växer bilden fram kring vilket slags hem det varit tidigare.

I Det sitter i väggarna får vi titta in i sex olika bostäder och möta personerna som lever där. I varje avsnitt följer vi en nyligen inflyttad familj eller ett par som alla vill lära känna sitt nya hem.

Tillsammans med författaren och historikern Christopher O´Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg får paren en historisk överblick kring vilket hus de bosatt sig i, vilka som bott där tidigare – och vad som skett mellan husets väggar.

I första avsnittet besöker duon en gård på Öland. Taket på familjens cirka 150-200 år gamla hus har dock sett sina bästa dagar.

– Det var i ganska fint skick det här rummet, förutom att det var kraftigt eftersatt underhåll. Det hade regnat in genom taket och till slut hade det här pappspända taket ramlat ner till stora delar. Isoleringen i form av gammalt tång hängde ner, så vi satte upp ett lakan för att få någonting kul att fästa blicken på. Det vore kul att få till det här, säger pappa Tobias som bor tillsammans med Amanda och parets två barn i huset.

Nu tvingas Åberg ta till sina bästa knep för att rädda taket. Hon beskriver det som sitt starkaste intryck från programserien.

– Där hade det regnat in i taket innan familjen flyttade dit. När vi såg taket i salen som bara hängde och hade massor av bruna fläckar ... Även om det ser så hopplöst ut, behöver det inte vara så krångligt, säger hon.

– Vi löste det genom papptak. Att spänna papp både på väggar och tak har börjat glömmas bort, särskilt när gipsskivorna kom. Sedan har det fått lite oförtjänt rykte om sig att vara superkrångligt. Men det är ett mycket billigt alternativ och dessutom miljövänligt. Det är inte så krångligt med byggnadsvård.

För programledarkollegan Christopher O'Regan var mötet med familjen starkt.

– Paret som vi möter i första programmet hade en sån underbar hållning till recycling. För mig som ingrodd stadsbo som aldrig haft något lantställe i familjen var det starkt att bara få komma ut i de här miljöerna ute i landet, säger han.

Det sitter i väggarna sänds i sex avsnitt med start måndagen den 9 november i SVT 1 och i SVT Play.

Det sitter i väggarna

Hus med spännande historia