Sveriges mest välsmakande ort ska utses

Dogge Doggelito, Sandra Dahlberg, Björn Ranelid, Tony Irving och Kajsa Bergqvist är några av lagledarna i Det stora matslaget.
Dogge Doggelito, Sandra Dahlberg, Björn Ranelid, Tony Irving och Kajsa Bergqvist är några av lagledarna i Det stora matslaget.

Det stora matslaget är matlagningsprogrammet där hela samhällen går man ur huse och tillsammans försöker vinna titeln Sveriges mest välsmakande ort.


I serien får vi se unika möten mellan människor av olika bakgrund och ålder när de förenas i sitt stora matintresse. 
Men här finns också en stor portion tävlingsnerv, kämpaglöd och så klart fantastisk matlagning. Varje ort har en lagledare i form av en matälskande och folkkär person. Dennes uppgift är att sätta ihop ett 3-manna lag av matglada ortsbor och tillsammans med dem sätta ihop en tävlingsmeny, inspirerad av regionens lokala mattradition. Med den menyn tävlar de i den avslutande matduellen.


I varje program tävlar sen två orter mot varandra. De är från olika delar av landet och representerar den kände lagledarens hemort eller en ort som lagledaren har stark anknytning till. Deras uppgift är att tillaga en modern 3-rätters meny inspirerade av regionens råvaror och mattraditioner. Laget med veckans mest välsmakande meny utnämns till segrare och går vidare till seriens finalprogram där de möter de övriga kval-vinnarna. Här korar vi vilken ort i Sverige som lagar godast mat!

Det stora matslaget är inte det traditionella tävlingsprogrammet där en person vinner. I stället samarbetar en hel hembygd för att tillsammans få glädjas över äran. På vägen mot det gemensamma målet uppstår livslånga vänskapsband mellan människor som kanske annars inte hade träffats. Dessutom serverar programmet tittarna intressant fakta om Sveriges många regionala och bortglömda mattraditioner.

Lagledarna och orterna

Sandra Dahlberg, Klimpfjäll
Björn Ranelid, Kivik
Tina Thörner, Säffle
Peter Harryson, Åstol
Kajsa Bergkvist, Avaträsk
Mikky Dee, Hovås
Siw Malmkvist, Landskrona
Sofia Rågenklint, Äppelbo
Emma Igelström, Karlshamn
Dogge Doggelito, Alby
Ylva Hällen, Gotland
Bosse ”Bildoktorn” Andersson, Sävsjö
Hanna Hedlund, Bollnäs
Tony Irving, Nyköping

Så går tävlingen till

Lagledarens första uppgift blir att värva ett matlagningslag bestående av tre amatörkockar från hembygden. Genom att möta människor på bygden, få tips, göra hembesök, besöka lokala organisationer och arbetsplatser hittas talangfulla lagmedlemmar med olika bakgrund och i olika åldrar. Dessutom håller lagledaren en öppen ”audition” så att alla som vill vara med får chansen till en av de tre platserna. Här får tittarna ta del av den fantastiska lokala matglädjen.

När laget tagits ut ska de nu enas om en tävlingsmeny. Tävlingsmenyn ska återspegla orten och landskapets mattraditioner, men moderna och internationella influenser från lagets medlemmar välkomnas.

Programmet ger också tittaren en unik inblick i svensk mathistoria. På neutral mark, i en somrig utomhusmiljö, ställs de nu inför en duell mot ett annat lag som gått igenom samma process som de själva. Lagen ska nu på utsatt tid laga sin meny och presentera den så smakfullt som möjligt. Vinnarlaget utses av en jury bestående av kocken Marcus Samuelsson, författaren Mons Kallentoft och matetnologen Anna Burstedt som bedömer lagens rätter i ”smak”, ”presentation” och ”tradition”. Marcus Samuelsson är juryns ordförande och har en mer framträdande roll och driver momenten framåt.

I det åttonde och sista programmet möts de sju duellvinnarna i en final. Vägen fram till att en vinnare koras består nu av en semifinal där de två som enligt juryn lyckats bäst går vidare i tävlingen.

De två kvarvarande finallagen får då kämpa mot varandra i den sista bataljen genom att skapa en vinnarrätt som visar att det är just deras ort som lagar Sveriges godaste mat.


Det stora matslaget har premiär den 22 oktober klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play

Det stora matslaget

Matlagningsprogram