Följ med Nathalie till Papua Nya Guineas urskogar

Nathalie Simonsson arbetar som forskare i Papua Nya Guinea, i områden där få västerlänningar någonsin satt sin fot. Hon söker efter utrotningshotade växter men har också ett annat forskningsuppdrag: undersöka de dövas livsvillkor och ta reda på vilka teckenspråk som används.

I det första av sex halvtimmeslånga program under hösten, får vi följa Nathalie då hon tillsammans med sina medarbetare vandrar genom oländig terräng för att kartlägga och bevara hittills okända arter av den utrotningshotade porslinsblomman ( hoya) som växer högt upp i träden.

Nathalie har ytterligare ett forskaruppdrag. Vid besöken i de avlägsna byarna ska hon undersöka dövas livsvillkor och ta reda på vilka teckenspråk som används i landet.

När Nathalie packar det sista inför sitt femåriga forskarprojekt förklarar hon:

- Man kan inte köpa mat där, för de har ingen nytta av pengar mitt ute i djungeln. Jag tar med mig pennor och små fiskekrokar eftersom det är byteshandel som gäller.

- Jag gör det här för att jag vill förbättra situationen för döva och motarbeta fördomar som finns. Här är döva väldigt förtryckta, berättar Nathalie och fortsätter:

- Och så vill jag rädda de växter jag kan, innan det är för sent. Regnskogen i Papua Nya Guinea avverkas nu i rasande fart! Många insekter behöver porslinsblommorna som bara växer i de oförstörda urskogarna.

 

Första avsnittet: SVT2 onsdag 17 oktober 2012, kl. 19:30

Repriser: torsdag 18 oktober kl. 12:30, lördag 20 oktober kl. 10:00, måndag 22 oktober kl. 02:05 samt tisdag 23 oktober kl. 16:20 i SVT2

 

Diwai Meri - trädkvinna

Nathalie Simonsson söker efter utrotningshotade växter