Beroende och medberoende i en djävulsdans

Ann Söderlund och Sanna Lundell i Djävulsdansen

Djävulsdansen är en dokumentärserie om medberoende, där programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund på ett engagerande och personligt sätt visar problematiken att leva nära en missbrukare.

I första avsnittet möter Ann och Sanna bland annat författaren Hillevi Wahl. Hillevi berättar bland annat om när hon som ung tonåring var tvungen att lämna sin missbrukande mamma.

– Jag skrev en lapp, packade en väska och tänkte: ”Nu drar jag”. Det var för att rädda mig själv, och det var en av de sista gångerna jag såg henne i livet.

Sanna och Ann kommer i programserien möta både välkända och okända personer som berättar sin historia. En miljon svenskar lever idag med någon form av beroendeproblem. Bakom varje alkoholist eller missbrukare står anhöriga som lider i det tysta, familjer med barn, sambos och makar som ofta hamnar i en medberoendeställning till den de älskar.

Programserien skildrar hur livet nära någon med beroendeproblem ser ut och ger en inblick i vad medberoende handlar om. Båda programledarna har personlig erfarenhet av att leva vid sidan av någon med ett beroende.

Det här är en serie som genom sitt sätt att skildra alla dem som står vid sidan om, både berör, engagerar och är brännande angelägen. Medberoende är ett dolt folkhälsoproblem.

Djävulsdansen sänds i tre delar SVT1 och SVT Play tisdagar 21.00 med start den 23 september.

Djävulsdansen

Dokumentärserie om att leva med psykisk ohälsa i sin närhet