”En oerhörd passion – och ett hat”

Märta Tikkanen och Ann Söderlund. Foto: SVT
Märta Tikkanen och Ann Söderlund.

Ann Söderlund träffar författaren Märta Tikkanen som levde tillsammans med författaren Henrik Tikkanen i många år. Märta Tikkanen har bland annat skrivit den världsberömda diktsviten ”Århundradets kärlekssaga” där hon på ett hisnande sätt beskriver livet med Henrik som var djupt alkoholiserad, men också deras stora passion.

Märta och Henrik träffades när Märta sommarvikarierade på Huvudstadsbladet som 21-åring. Henrik var tecknare och under en reportageresa föll Märta pladask för Henrik.

– Han berättade att han inte visste vad kärlek var, och jag tänkte att ”jag ska visa dig”. Jag blev dödsförälskad på ett ögonblick, berättar Märta i programmet.

Märta och Henrik hade båda relationer på annat håll, men sju år efter sommarvikariatet blev de två äntligen ett par. Det var början på en lång och passionerad kärleksrelation. Men kort efter att de äntligen blev ett par märkte Märta att någonting inte var som det ska.

– Jag kom hem och han låg fullständigt slocknad i en vrå. Då blev jag ganska fundersam, men sen har man ju den där fullständigt blåögda optimismen, att kärleken ska överleva även det här problemet.

Henrik började dricka mer och mer och det blev svårt för Märta att hantera vardagen med barnen och alla känslor. I den världsberömda diktsviten ”Århundradets kärlekssaga” beskriver Märta på ett hisnande sätt livet med Henrik den djupt alkoholiserade Henrik, men också deras stora passion.

– Det fanns en oerhörd passion, men också ett vitglödgande hat. Jag har aldrig hatat någon i mitt liv som jag hatade honom.

Henrik Tikkanen dog till följd av sin leukemi 1984 och Märta har sedan dess aldrig träffat någon som honom, utan mestadels levt ensam och trivts bra med det.

– Jag saknar honom ofta, men inte ett ögonblick har jag önskat honom tillbaka, säger Märta i programmet.