Takida-sångaren om fruns stöd: ”Hon har stått ut med mycket"

Robert Petterson från bandet Takida i programmet Djävulsdansen

I programmet Djävulsdansen berättar Robert Petterson, sångaren i bandet Takida och Stiftelsen, hur hans fru hjälpt honom genom hans djupa depressioner.

I tretton år har Robert och hans fru Susanne varit ett par och tillsammans har de gått igenom flera tuffa perioder – många på grund av Roberts psykiska ohälsa. I Djävulsdansen berättar paret om en vardag fylld med djupa depressioner och stark dramatik.

– Jag vet inte hur många gånger jag har velat ge upp, det är nästan som dödshjälp. Hon har stått ut med mycket och på så vis har hon räddat mitt liv flera gånger, berättar Robert.

Klipp: Se när paret berättar om sjukdomen – och om hur det är att stå bredvid

”Hon kan se i min blick att något är fel”

När det kommer till psykisk ohälsa är det sällan bara en person lider av sjukdomen, utan påverkan blir även stor på de närstående.

– Många frågar mig: Men du då? Hinner du må dåligt? Jag tror jag har blivit bättre på det de senaste åren, att få vara ledsen. Det handlar inte bara om honom, berättar Susanne, även kallad Sussie.

Det är även hon som ser de första varningstecknen när Robert börjar må dåligt.

– Sussie kan se i min blick innan jag kommit på att något är fel.

Sussie förklarar vidare:

– Den är lite dimmig och man ser liksom lite, inte ondska, men att det händer något, det skiftar något i ögonen. Värmen finns inte kvar, det är en ganska kall blick

Sussie: ”Klart jag drar ett stort lass”

Både Roberts sjukdom och hans jobb som musiker förhindrar honom att vara lika närvarande som han vill – vilket lätt kan gå ut över Sussie.

– Det är klart jag drar ett stort lass när han är borta eller mår dåligt. Men han är väldigt bra när han mår bra och är hemma. Har han mått dåligt en period så vill han ta igen det sen. Han är väldigt omtänksam och vill alla väl.

Se mer i Djävulsdansen, torsdag 8 september klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Efter programmet kunde tittarna chatta med bland annat Sanna Lundell och Ann Söderlund. Se alla frågor och svar från chatten här.

Se hela första säsongen i SVT Play

Hit kan du vända dig angående psykisk ohälsa

Psykologens tips till den som lever med någon med psykisk ohälsa

Följ SVT Nyheters kampanj för anhöriga

Djävulsdansen

Dokumentärserie om att leva med psykisk ohälsa i sin närhet