”Ankans” panik i Djursjukhuset: Då hamnar jag på ornitologernas dödslista

Anders "Ankan" Johansson i Djursjukhuset.

Här förstärks SVT:s Djursjukhuset – av komikern Anders ”Ankan” Johansson. Första uppdraget: Hämta ner en akut hotad fågelunge från sitt bo. Då fruktar programledaren för egna fumlet.

Här finns första avsnittet av Djursjukhuset i SVT Play.

 

Programledaren Sofia Rågenklint är tillbaka med ny säsong av Djursjukhuset – och nu får hon förstärkning av komikern Anders ”Ankan” Johansson.

I seriestarten besöker ”Ankan”, som var programledare för Djursjukhuset 2008, djurparken Nordens ark.

Anledningen stavas eremitibis – en akut hotad fågelart som ”Ankan” ska stötta. Deras djurvårdare är nämligen höjdrädd – och en av de två veckor gamla fågelungarna måste hämtas ner från sitt bo flera meter upp på en vägg för att genomgå en undersökning.

Då rycker Ankan in.

– Vi har fått en liten unge som sitter däruppe. Jag tänkte att vi bär in en stege, så kan du få klättra upp. Det är ju så att jag är lite höjdrädd, säger djurvårdaren John Söderlindh.

– Det är lite intressant med en fågelexpert som är ... du borde ha valt grodor i stället, svarar Ankan innan han tar sig an uppgiften.

Något som visar sig vara lättare sagt än gjort.

– Helt plötsligt börjar jag fatta vad jag gett mig in på. Jag ska alltså, samtidigt som jag balanserar på en stegpinne, lyfta över en fågelunge som inte är så pytteliten som jag föreställt mig och få med den i en liten väska.

– Det enda jag kan tänka nu är: Jag är född fumlig. Och om jag fumlar nu och tappar en av världens mest utrotningshotade fåglar i tv... Ja, då kommer jag hamna högst upp på ornitologernas dödslista.

Eremitibisen är akut hotad.

– Det innebär att det bara finns ungefär 600-700 individer kvar i hela världen, tyvärr, säger John Söderlindh.

Se hur det går för Ankan i klippet här ovan!

Seriestart för Djursjukhuset torsdag 7 april 20.00 i SVT1 och SVT Play.