Småländska älgkalvar på exportförsök till Danmark

Älgkalven i Småland ska testas, vägas och behandlas innan han kan emigrera till Danmark.
Älgkalven i Småland ska testas, vägas och behandlas innan han kan emigrera till Danmark.

Djursjukhuset besöker djupaste Småland. Här ska några av kalvarna i en älgpark i Målilla vara med att bilda den första älgstammen i Danmark sedan stenåldern.

Sofia Rågenklint, Anders ”Ankan” Johansson och Djursjukhusets team får vara med när älgarna sövs och genomgår tester för att säkerställa att de är helt friska och inte kan sprida smitta till vårt grannland i söder.

– Nu ska vi dra igång med hela undersökningen som behövs inför transporten. Vi tar blodprov för en rad antikroppar mot smittsamma sjukdomar, säger den danska veterinären Torsten Möller i programmet.

Om kalvarna mår bra så kommer de att resa iväg till ett naturskyddsområde på norra Jylland, där veterinärerna anser att de kommer göra nytta i naturen.

– Det är ett projekt av episka dimensioner, säger Torsten Möller stolt.

– Så det här blir de första älgarna i Danmark, frågar programledare Sofia Rågenklint.

– Nej, det finns ju en och annan dum älg som har simmat över Öresund och gått upp på kustbanan. Då smäller de med tåget direkt, så det blir ju ofta inte mer än ett par veckor max, säger Torsten Möller.

I klippet ovan kan ni se när en älg simmade i land i Helsingör 1986.

De senaste hundra åren har ett tiotal älgar gjort som den här, emigrerat sjövägen. Ännu fler har försökt men drunknat. Men väl framme har deras historia som sagt inte varat så länge – med ett undantag.

– På 40-talet var det faktiskt en av de här ensamma älgarna som simmade över, som överlevde i Danmark i tio-femton år och slutligen dog i Danmark. Det blev faktiskt lite nationalsorg omkring det, säger Torsten Möller.

Se om älgkalvarna får fortsätta sin utvandring till Danmark i Djursjukhuset torsdag 14 april 20.00 i SVT1 och SVT Play.