”Jag var några centimeter från att hamna på hornen”

Myskoxens plötsliga uppvaknande skrämmer livet ur Sofia.
Myskoxens plötsliga uppvaknande skrämmer livet ur Sofia.

Sofia Rågenklint om några av sina starkaste minnen från säsongerna som programledare för Djursjukhuset.

Två incidenter som har etsats sig fast i tittarnas och Sofias minnen är myskoxen på Kolmården som plötsligt vaknade upp och skrämde Sofia rejält och schimpansen Chocolat som bedövades med en pil. Här berättar programledaren om fallen.

Hur kändes det att vara med om händelsen med myskoxen?
– Det finns alltid en risk med att söva ett djur och just myskoxen är extra känslig vilket innebär att man måste vara ännu mer vaksam på andning och reflexer under narkosen. I detta fall hade vi fått flera indikationer på att myskoxen var på väg att vakna men veterinären Louise hade bara en klöv kvar att verka och de tyckte trots allt att han sov tillräckligt djupt för fortsätta. Då plötsligt, från 0 till 100 rusar han upp och håller på att springa över både mig och fotografen. Jag var några centimeter från att hamna på hornen! Sedan dess har jag blivit lite mer försiktig.

Vilket är ditt starkaste minne från mötet med Chocolate?
– Chocolate är en schimpans som jag träffade för första gången för tre år sedan. Hennes mamma hade blivit dödad av en tjuvskytt och Chocolate, som då bara var en unge, blev träffad med tre kulor och blev förlamad i sin vänstra sida. En fransk kvinna förbarmade sig över henne i och med att hon inte skulle ha klarat att försvara sig i det vilda. I dag är Chocolate 11 år om jag inte minns fel. Veterinär Bengt Röken skulle kastrera henne och vi skulle bara smyga in i djungeln och sätta en pil då hon plötsligt kommer fram till mig och drar ner mig på huk och börjar undersöka mig. Hon drog försiktigt i mina ögonfransar, i min näsa, luktade och pussade på mig. Hon är bara van vid ett fåtal människor så att hon kom fram till mig var helt otroligt. Ett av de lyckligaste ögonblicken i mitt liv. Sedan träffade jag henne igen för ett år sedan när jag spelade in Söndag med Sofia i Barnkanalen och det avsnittet finns på SVT Play. Det blev ett väldigt kärt återseende!