Asylärende Snowden

Edward Snowden
Edward Snowden

När Edward Snowden förra året fick det alternativa Nobelpriset inleddes i största hemlighet arbetet med att föra honom från Ryssland till Sverige. Men vägen till en framtid i Sverige för den spionmisstänkta visselblåsaren visade sig full av hinder. Det här är berättelsen om hur Snowden nästan kom till Sverige.

I största hemlighet har en grupp människor under ett års tid arbetat för att ta Edward Snowden till Sverige, för att försöka ge honom asyl här.

Journalisten Carolina Jemsby har fått exklusiv access och följt arbetet inifrån. Det har blivit en film om juridik, politik, kampanjarbete, historia och kanske framför allt blivit en berättelse om Sverige och politiskt mod.

Allt kretsar förstås kring den spionmisstänkta amerikanska visselblåsaren Edward Snowden, som riskerar långvarigt fängelsestraff om han skulle återvända till USA. I samband med regeringsskiftet hösten 2014 väcktes Snowdens hopp om att Sverige skulle bli det land i västeuropa som skulle våga stå upp för honom.

Svensk dokumentär från 2015. Producent: Carolina Jemsby. Foto: Ivan Blanco, Lars Granstrand, Simon Stanford, Martin Lundberg, Fredrik Sperling, Ole von Uexkull, Frida Blom, Snorre Wik. Klippning: Johan Bjerkner.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play tors 3 dec 2015 kl 20.00
SVT2 lör 5 dec 2015 kl 15.25
SVT2 sön 6 dec 2015 kl 23.50