Europas val

Foto: TT Nyhetsbyrån/Thanassis Stavrakis

Vart är det på väg – det EU vi ska rösta till? Det är snart val till Europaparlamentet. Spänningarna växer mellan medlemsstaterna. Kommer EU hålla samman?

Efter fem år av Europakris är missnöjet med EU rekordstort. Men var krisen EU:s fel? Kan nya kriser förhindras genom mindre makt till EU – eller mer? Pär Fjällström reder ut de avgörande frågor som svenska politiker duckar för.

– Det har skett mycket stora förändringar vi knappt talat om i Sverige. Det kommer att ställa oss inför avgörande val framöver, säger Pär Fjällström.

De 18 Euroländerna har tvingats ta stora steg mot ett närmare samarbete, bland annat genom nya bankunionen. Nu höjs rösterna för en egen Euro-union. Samtidigt hotar Storbritannien att lämna EU.

– Hur ska Sverige ställa sig? Det talar politikerna inte gärna om, säger Pär Fjällström.

Medverkar gör en rad experter på Europas ekonomiska politik. Hans-Werner Sinn, en av Tysklands främsta ekonomer, är djupt orolig för hur krisländer som Grekland och Spanien nu hamnat i djup skuld till de andra länderna.

– Det är en mycket farlig situation. Låntagare och långivare har sällan en vänskaplig relation med varann, säger Hans Werner Sinn.

I programmet granskas också bankernas roll för uppkomsten av krisen. Häpnadsväckande bandinspelningar från en av storbankerna i Irland avslöjar hur bankcheferna gjorde allt för att lasta över bördan på skattebetalarna.

Svensk dokumentär från 2014 av Pär Fjällström. Foto: Lars Granstrand och Peter Fredlund. Klippning: Emil Engerdahl.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 15 maj 2014 kl 20.00
SVT2 Söndag 18 maj 2014 kl 16.00
SVT2 Söndag 18 maj 2014 kl 23.55

Vid det senaste EU-valet, 2009, röstade knappt hälften av Sveriges röstberättigade. Kan film få fler att rösta i EU-valet 2014? "Fem röster om film och EU-valet", gäster och samtal på Svenska Filminstitutet torsdag 15 maj kl 18.00 – 20.00.