Experimenten: Sanningens labyrint

Experimenten: Sanningens labyrint
Experimenten: Sanningens labyrint

Del 3 av 3. Paolo Macchiarini hade skapat rubriker världen över när han opererade in den första luftstrupen av plast. Karolinskas stjärnkirurg verkade vara på väg att lösa en av medicinens stora gåtor: att skapa organ på löpande band. Men något var fel. Plaststruparna fungerade inte som de skulle. Patient efter patient dog och inne på Karolinska började några läkare undra vad som pågick.

Han har anklagats för forskningsfusk och för att experimentera på människor. Ändå håller Karolinskas rektor honom fortfarande om ryggen. I sista delen av Experimenten går teamet till botten med vad som egentligen har hänt bakom Karolinskas dörrar.

Mycket tydde på att Macchiarini utfört livsfarliga experiment på människor – experiment som i så fall haft sin början på Karolinska i Stockholm. Vad var det för maskineri som hade tillåtit detta? Och varför friade Karolinskas rektor Macchiarini, från misstankarna om forskningsfusk – trots att den ende opartiske utredaren hade fällt på samtliga punkter?

Tv-teamet har följt Paolo Macchiarini i snart ett år, men fortfarande är frågetecknen många. Vad visste Macchiarini egentligen om metoden, innan han började testa plaststruparna på patienter som Andemariam Teklesenbet Beyene och Julia Tuulik? Hade han medvetet riskerat sina försökspersoners liv? Och hade han verkligen berättat sanningen om sina forskningsresultat?

När Macchiarini – den här gången – tar plats framför kameran, blir det snart tydligt att det här är sista intervjun som teamet får med Karolinskas stjärnkirurg.

Producent: Bosse Lindquist. Redaktion: Anna Nordbeck, Jakob Larsson, Johannes Hallbom, Johannes Wahlström. Foto: Lars Granstrand, Conan Fitzpatrick. Klippning: Emil Engerdahl, Marinella Angusti, Matti Kentrschynskyj. Projektledare: Johan Brånstad.

Sändningstider:
Del 3: SVT1 och SVT Play onsdag 27 januari 2016 kl. 20.00

Dokument inifrån

Undersökande dokumentärer som tar pulsen på det svenska samhället