Experimenten: Varje kirurg har sin kyrkogård

Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini

Del 2 av 3. Varje kirurg har sin kyrkogård. Karolinskas stjärnrekrytering Paolo Macchiarini var den första någonsin som opererade in en luftstrupe av plast i en människa. Hans transplantationer hyllades som en succé världen över – men i det tysta börjar Macchiarini upptäcka fel på sina plaststrupar.

Han har visioner stora nog att rädda miljontals människor – men har anklagats för att använda dödligt sjuka människor som försökskaniner. Är Karolinskas världsberömde kirurg, Paolo Macchiarini, ett geni – på väg att lösa en av medicinens stora gåtor? Eller är han bedragaren bakom en av Sveriges största medicinska skandaler?

Avsnitt 2 börjar sommaren 2012. En av Macchiarinis patienter har dött och plasten verkar inte fungera som planerat. Samtidigt står han under stor press även från annat håll: mycket pengar och prestige har investerats i hans projekt, men pengarna börjar ta slut och han förväntas leverera resultat. Så i stället för att gå till botten med vad som har gått fel med plaststruparna, höjer Macchiarini insatsen och planerar in nya operationer. Och den här gången tar han steget från att operera på cancerpatienter – till människor som inte är dödligt sjuka.

Mycket står på spel. Om Macchiarini lyckas har han revolutionerat hela läkarvården. Om inte, riskerar hans försökspersoner att dö.

Snart börjar också några av hans kollegor på Karolinska att gräva i Macchiarinis forskningsprojekt. Resultatet har potential att skaka om hela den internationella medicinska världen.

Producent: Bosse Lindquist. Redaktion: Anna Nordbeck, Jakob Larsson, Johannes Hallbom, Johannes Wahlström. Foto: Lars Granstrand, Conan Fitzpatrick. Klippning: Emil Engerdahl, Marinella Angusti, Matti Kentrschynskyj. Projektledare: Johan Brånstad.

Sändningstider:
Del 2: SVT1 och SVT Play onsdag 20 januari 2016 kl. 20.00
Del 3: SVT1 och SVT Play onsdag 27 januari 2016 kl. 20.00