Kvinnan bakom Thomas Quick

Margit Norell - kvinnan bakom seriemördaren som inte fanns.

Margit Norell var psykoterapeuten vid Säters rättspsykiatriska klinik som handledde de psykologer och terapeuter som under 1990-talet behandlade Thomas Quick.

Behandlingsmetoden, som byggde på objektrelationsteorin, fokuserade på att ta fram bortträngda barndomsminnen med psykoterapi. I fallet Quick menade man att övergrepp i barndomen lett till att han börjat mörda människor i vuxen ålder. Varpå Thomas Quick erkände det ena mordet efter det andra och slutligen dömdes för sammanlagt åtta mord.

Långt senare lyckades journalisten Hannes Råstam förmå Quick att sluta ljuga. Erkännandena om morden hade varit falska. Enligt Quick själv, framdrivna under psykoterapin på Säter. Thomas Quick friades och bytte namn till Sture Bergwall.

Men vad betyder allt detta för rättsäkerheten i vårt land, frågade sig journalisten Dan Josefsson. Han bestämde sig för att med dold kamera infiltrera den innersta kretsen runt Margit Norell för att granska processen och grunden till det felaktiga domslutet. Föga anade han då att Säter styrdes av en sektliknande grupp med en ytterst karismatisk ledare.

Svensk dokumentär från 2013 av Dan Josefsson och Jenny Küttim. Klippning: Emil Engerdahl.

Sändningstider:
SVT1 Tisdag 26 nov 2013 kl 21.30
SVT1 Onsdag 27 nov 2013 kl 00.15
SVT1 Torsdag 28 nov 2013 kl 14.15
SVT1 Söndag 1 dec 2013 kl 00.10

Missa inte Quickspecial i Veckans brott! Studiodebatt med bland andra Leif GW Persson, Göran Lambertz och Dan Josefsson