Politiker utan mål

Foto: SVT
Snart är det riksdagsval. Vilken framtid kommer vi att rösta på?

Vilket slags samhälle vill vi ha? Varför har visionerna försvunnit i politiken?

Det kan vara svårt att få någon klar bild av vad våra politiska ledare vill med vårt land, på lite längre sikt. Tidshorisonten är kort i debatten. Och när politikerna väl talar om framtiden så är bilden oftast pessimistisk. Vad händer med demokratin när vi inte längre pratar om vart vi är på väg?

Tillväxtprognoserna pekar på att välståndet i vårt land kommer ha fördubblats före år 2050. Vi kan förvänta oss dubbelt så hög levnadsstandard. Men politikerna pratar inte längre om vad de vill göra med det långsikta reformutrymme som hela tiden bildas i en växande ekonomi.

– Politisk debatt idag handlar inte om vad för samhälle vi vill ha, säger statsvetaren Rasmus Karlsson. Samtidigt som vi har en historisk erfarenhet av väldigt genomgripande samhällsförändringar, verkar vi ha tappat tron på att vi kan göra detta.

Förr hade de politiska partierna reformprogram som sträckte sig decennier framåt i tiden. Nu handlar debatten på sin höjd om nästa mandatperiod. Och när politikerna väl talar om framtiden så är bilderna av framtiden nästan alltid mörka. Istället för att prata om vilket samhälle de vill bygga, radar politikerna upp olika sorters problem som framtiden kan tänkas föra med sig, beskriver historikern Jenny Andersson.

– Politiken är väldigt bra på att producera bilder av framtiden som går ut på att säga att, nu har vi globalisering – den är ett stort tryck på vår finansiering av välfärdsstaten – därför måste vi anpassa oss. Nu har vi det åldrande samhället, vi har en demografisk utveckling som gör att vi måste skära i trygghetssystemen, vi har klimatfrågan som ställer krav på anpassningar.

Erik Sandberg som bland annat gjort den uppmärksammade dokumentären Lönesänkarna intervjuar i sin nya dokumentär statsministern och oppositionsledaren och träffar forskare och statstjänstemän för att ta reda på varför visionerna försvunnit ur politiken.

Svensk dokumentär från 2014 av Erik Sandberg.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 24 apr 2014 kl 20.00
SVT2 Fredag 25 apr 2014 kl 07.30
SVT2 Söndag 27 apr 2014 kl 23.55