Ska vi förbjuda sockret?

Dokument inifrån undersöker argumenten för och emot hårdare tag mot snabbmatskedjor och livsmedelföretag. Ditte serverar sina barn Coca Cola till frukost och dricker själv tre liter om dagen. Vad gör vi med dem som informationen inte biter på? Är det dags för tuffare åtgärder som i USA? 

Ditte är en del av den sockerchock som drabbat hela västvärlden under de senaste decennierna. Hon väger 117 kilo och är orolig för sin hälsa. Det var länge sedan hon drack något annat än Coca-cola.

- Om jag inte får Cola så börjar min kropp skaka, mitt hjärta bultar och jag blir svettig i handflatorna, säger Ditte.

Trots att alla vet riskerna med för mycket socker, så har många svårt att låta bli. I USA utmanas läskföretagen och snabbmatskedjorna nu allt oftare av initiativ som vill begränsa tillgången med olika typer av förbud. Insatserna mot socker jämförs med arbetet mot rökning, där rökarna på plats efter plats motats ut ur den offentliga rummet.

- Men tobaksfrågan är mycket enklare än matfrågan. Vi vill att tobaksföretagen går i konkurs och helst beskatta dem så att ingen har råd att köpa cigaretter. Med livsmedelföretagen handlar det om att äta nyttigare och äta mindre, säger Marion Nestle som är professor vid New York University och en av de aggressivaste förespråkarna för tuffare tag mot livsmedelsindustrin.

Sändningtider:
SVT2 Torsdag 11 apr 2013 kl 20.00
SVT2 Lördag 13 apr 2013 kl 16.45