Vad hände med försvaret?

Vad hände med försvaret?
Vad hände med försvaret?

Dokument inifrån granskar försvarets omvandling – en revolution där inget blev som det var tänkt.

För 15 år sedan tog det svenska försvaret tog time-out. Ut med det gamla, in med något nytt, modernare och vassare. Men hur gick det? Vad blev det kvar?

År 2013 väckte ÖB Sverker Göranson uppståndelse genom att säga att Sverige bara kan försvara sig i en vecka på en plats. Nu avslöjar ÖB att det i själva verket är ännu sämre: det tar minst fem år till innan vi har ens den förmågan.

– Halva reformen lyckades man väldigt bra med, nämligen nedmonteringen av det gamla, säger försvarshistorikern Wilhelm Agrell.

Den stora omdaningen inom försvaret började efter östblockets sammanbrott på 1990-talet. Det gamla försvaret var stort, dyrt och allt mer omodernt.

Besluten togs, och avvecklingen drog igång. Men timeouten tog aldrig slut. Idag är dåvarande ÖB Owe Wiktorin kritisk:

– Man släppte ju helt försvarets viktigaste uppgift, försvaret av Sverige.

Sedan 2009 ska dock försvaret åter fokusera på Sverige, men med samma lilla kostym. Och med ett yrkesförsvar där det ännu fattas flera tusen anställda.

Just nu förhandlar partierna vad försvaret ska få, och en försvarspolitisk proposition är planerad att komma i slutet av april.

– Summorna som diskuteras är ändå små, i jämförelse med vad försvaret vill ha, säger dokumentärfilmaren och Kristallen-vinnaren Pär Fjällström till SVT Dokumentär.

Hur har inspelningen av dokumentären varit?

– Jag hade väntat mig att möta mer försvarssekretess, men intervjupersonerna har varit förvånansvärt öppna.

Det finns dock en viss kluvenhet inom försvarsmakten.

– Å ena sidan vill man tala om hur det står till med verksamheten. Å andra sidan vill man locka och värva mer personal. Det kan göra att man inte riktigt vill tala om allt, säger Pär Fjällström.

Svensk dokumentär från 2015 av Pär Fjällström. Foto: Lars Granstrand. Klippning: Johan Bjerkner.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play torsdag 10 dec 2015 kl 20.00
SVT2 lördag 12 dec 2015 kl 15.20