Världens bästa kyckling

Världens bästa kyckling
Världens bästa kyckling

Många är beredda att betala extra för att få svensk kyckling i stekpannan. Men det finns en fråga som får kycklingbranschen att ducka - den om antibiotikaresistens. Är dagens extrema produktionseffektivitet och snabbväxande superkycklingar på väg att sätta de svenska mervärdena på spel?

Idag beräknas en tredjedel av den svenska slaktkycklingen bära på antibiotikaresistens ESBL. Men hur är det möjligt när antibiotikaanvändningen är låg på de svenska kycklinggårdarna? Dokument inifrån har granskat kycklingindustrins dolda och avancerade avelssystem.

Tillväxt-klippet:
Så mycket snabbare växer dagens svenska matkyckling jämfört med sitt ursprung. Avelsföretagen har lyckats mejsla fram en kyckling som på bara 35 dagar blir runt 2 kg tung. Det är då den slaktas.

– Det vi gör är något fullständigt onaturligt. Det är något som verkligen har sprängt de biologiska gränserna, säger Per Jensen professor vid Linköpings universitet.

Dokument inifrån har låtit filma en vanlig svensk slaktfågel och dess urpsrung, röd djungelhöna, under sina 35 första levnadsdagar för att se skillnaden på hur de växer.   

Producent är Malin Olofsson, som fått både Stora journalistpriset och Guldspaden för tidigare granskningar av livsmedelsindustrin.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play tors 17 dec 2015 kl 20.00
SVT2 tis 22 dec 2015 kl 13.05