Vi gav dom vår pappa

Cheferna på Sveriges största äldreomsorgsföretag lovade att sjuksköterskorna skulle vara på plats bland de gamla och sjuka. Men alltihop var en bluff. Vad händer med de mest hjälplösa när cheferna lockas av bonusar och aktieoptioner? Nu sänder vi åter kristallenvinnaren Vi gav dom vår pappa.

För första gången lockas nu internationella investerare i stor skala till svensk äldreomsorg. Med hundratals boenden och nya vårdkoncept lovar de stora vårdbolagen att de kan göra det bättre. Men är det verkligen så?

"Vad är det som händer där inne egentligen?" undrar Jannis Avramidis. Han chockades av sin pappas snabba förfall på äldreboendet, som drivs av det svenska vårdföretaget Carema. Carema, som ägs till hälften av ett amerikanskt riskkapitalbolag, marknadsför sig som ett företag där individen står i centrum för vården.

Men både Jannis och andra anhöriga har upplevt att deras släktingars tillstånd snabbt försämrats, och att det inte verkar finnas tillräckligt med personal för att vårda de svårt sjuka.
Dokument Inifrån undersöker vad händer med de mest hjälplösa när chefer får nya drivkrafter i form av miljonlöner, bonusar och aktieoptioner.
- De var bäst, vi gick på det, litade på dem. Vi gav dem vår pappa, säger Jannis Avramidis.

Erik Palm har tidigare gjort dokumentären "Varumärkt för livet" och varit delaktig i Uppdrags gransknings uppmärksammade program om IKEA "Made in Sweden". "Vi gav dom vår pappa" sändes första gången 2011, blev mycket uppmärksammad, och tilldelades nyligen Kristallen för Bästa granskning.

Sändningstid:

SVT2 lör 15 sep kl 09.25