Indiens dotter

Krävs våldtäkt och mord för att kvinnosynen i Indien ska ändras? SVT sänder dokumentären som är förbjuden i Indien.

23-åriga Jyoti Singh blev våldtagen och mördad i en buss i Dehli. På Kvinnodagen, den 8 mars, visar SVT Leslee Udwins dokumentär Indiens dotter, som ger en bild av det indiska samhället och de värderingar som skapat denna typ av våldsamt agerande, men som också undersöker våldtäktsmännens inställning till det de gjort. En av männen säger att våldtäktsoffer får skylla sig själva, vilket sägs vara en av anledningarna till att dokumentären nu förbjudits från visning i Indien.

Jyoti Singh visste redan som ung att hon ville bli läkare och till slut fick hon sin pappa att ge henne de pengar som han sparat till hennes kommande bröllop. Med hjälp av dessa besparingar och pengar hon dragit in på att jobba nattskift på ett call centre, fick hon ihop tillräckligt mycket för att börja på läkarutbildningen.   

Den 16 december hade Jyoti Singh varit på bio tillsammans med en manlig vän och de tog bussen hem.  På bussen fanns redan sex män. Dessa män slog hennes vän medvetslös, och våldtog sedan Jyoti under timmar medan bussen körde runt, runt på stadens motorvägar.

Mot alla odds överlevde Jyoti i två veckor, men dog slutligen efter sju operationer. Hennes öde skapade protester och upplopp på gatorna i många indiska städer och har lett till lagändringar, och små förändringar i samhället. I Indien lever en förvriden patriarkalisk syn på kvinnor, som ses som andra gradens människor, till och med icke önskvärda. Det gör att avskyvärda brott mot kvinnor tidigare inte har lyfts fram eller granskas. Inte förrän nu.

Dansk-engelsk dokumentär från 2014 av Leslee Udwin. Klipp: Anuradha Singh. Foto: Simon Willis.

Sändningstider:
SVT2 Söndag 8 mar 2015 kl 22.10

OBS! Stor SVT-satsning på Indiens kvinnor tisdag 14 april. Vad har hänt i Indien sedan gruppvåldtäkten och mordet på Jyoti Singh 2012? Relaterade program och inslag från morgon till kväll.