Ukraina - revolutionens mörka sida

Ukraina - revolutionens mörka sida
Ukraina - revolutionens mörka sida

De är kända under olika namn: den Högra Sektorn, Azov eller Svoboda. De är tungt beväpnade och ofta maskerade. Några hyllar dem som revolutionens hjältar. Andra ser den högerextrema milisen som ett hot mot Ukrainas demokratiska utveckling.

Fransk dokumentär från 2015 av Paul Moreira. Originaltitel: Ukraine: The Masks of Revolution.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play måndagen 23 maj 2016 kl. 22.15
SVT1 onsdagen 25 maj 2016 kl. 23.05

 

Intervju med Axel Arnö ang beslutat skjuta upp visningen av den franska dokumentären Ukraina: revolutionens mörka sida.
- Filmen är intressant och viktig, men i arbetet med den svenska versionen har det framkommit en del oklarheter. Vi arbetar just nu med att reda ut dessa i samarbete med filmens regissör, säger Axel Arnö, projektledare för SVTs Dokument utifrån.

Menar du att det finns faktafel?
– Nej, vi har hittills inte hittat några felaktigheter. Däremot finns det oklarheter kring beskrivningen av de högerextrema gruppernas inflytande. Jag ser ingen anledning att publicera om det visar sig att filmen ger en missvisande bild. Men det är alltså något som vi behöver mer tid för att avgöra.

Borde du inte ha kollat det innan du köpte in filmen?
– Jo, det kan man tycka. Men jag är inte expert på alla konflikter. Paul Moreira är en erfaren och prisbelönt undersökande reporter som ligger bakom många filmer om Världens konflikter. Jag har inte haft anledning att ifrågasätta hans uppgifter tidigare.

Men i det här fallet gör du det?
– Det är inte så enkelt. Konflikten i Ukraina är både komplicerad och infekterad. I samband med att vi skulle visa filmen i Dokument utifrån blev jag uppmärksammad på att delar av den kan uppfattas som kontroversiella. Det har jag ingenting emot, men vi ska försäkra oss om att det vi sänder är sant och relevant.

Många tycker säkert att ni är fega som backar. Så lätt får det inte vara att stoppa ett program!
– Det är det inte heller! Men vi lyssnar gärna på alla som kan bidra till en sansad och kvalificerad bedömning av vårt utbud.

Kommer ni att sända filmen?
– Det är planen.

Närdå?
– Låt mig återkomma om det.