Kärleksdokumentärer i SVT Play

Ebba & Torgny och kärlekens villovägar
Ebba & Torgny och kärlekens villovägar

Som ett litet kärleksbrev från oss på SVT Dokumentär publicerar vi en rad kärleksdokumentärer i SVT Play. Det är filmer som rymmer allt från den mest förförande Paris-förälskelsen till att avsluta sitt liv på havets botten på grund av sin kärestas frånvaro. De flesta publiceras nu på söndag 28 maj kl. 06.00 men redan nu kan du hitta ett par pärlor i SVT Play.

Vad är egentligen kärlek? Kärleksdokumentärerna gör nedslag i människors liv och vardagsrum. Är en gemensam renovering av sommarstugan det ultimata beviset på ett lyckat äktenskap? Kan en professionell kärleksförmedling vara vägen till förälskelse? Vad gör man när kärleken försvinner? Kastar sin brudklänning i en container?

Här hittar du alla våra kärleksdokumentärer i SVT Play

Här hittar du alla våra dokumentärer i SVT Play

Anmäl dig till SVT Dokumentärs nyhetsbrev här

Svetlana och Kurt
Svetlana Chajkina och Kurt Piltto är båda nöjda med sin tillvaro. Hon är en framgångsrik ingenjör i en rysk storstad. Han är en verkstadsmekaniker i Östanbäck som muntert väntar in sin pension. Båda längtar efter kärlek och via internet träffas de. För kärlekens skull flyttar hon från den ryska storstaden till Östanbäck, till en liten by utanför Skellefteå i Västerbotten. En film av Valentina Svensson.

Ebba och Torgny och kärlekens villovägar
Torgny spelade i band och Ebba dansade längst fram på spelningen, hennes glesa tandrad hänförde musikanten. Torgny friade till Ebba när de var tjugo år gamla. De kom från två skilda världar och hennes pappa sa nej. Nu möts de igen, 60 år senare, och förälskelsen är ett faktum. En film av Åsa Blanck och Johan Palmgren.

Gustaf och Maria – en kärlekshistoria
”Att döda en människa, särskilt den man älskar, är mycket svårt…” Så stod det i det avskedsbrev som polisen hittade i Gustafs och Marias lägenhet i mars 1997. I sängen fann man också Maria, död av läkemedel och kvävning. Hon var 87 år gammal och dement. Dagen därpå stiger Gustaf ombord på en Finlandsbåt. På öppet vatten sänker han sin kropp i havet med en kätting lindad kring kroppen, ”så att liket inte flyter upp”. Så dog Gustaf och Maria – efter ett helt liv tillsammans. En film av Tom Alandh.

För dig naken
En skildring av konstnären Lars Lerins sökande efter kärlek. En resa som handlar om att våga kasta sig ut på nytt efter år av alkoholmissbruk och med ett brustet hjärta i bagaget. I ett hav av kontaktannonser finner han Manoel Margues från Brasilien. Filmen skildrar ett trevande första möte, hur passion väcks till liv och hur skrämmande det kan vara att stå naken inför den andre, med alla sina fel och brister. En humoristisk och varm film med en mörk underton. En film av Sara Broos.

Kärleksförmedlingen
Svetlana bedriver sin egen kärleksförmedling i staden Arkhangelsk i Ryssland. Kvinnor kommer dit. Män kommer dit. Båda med det samma gemensamma målet, att träffa en partner. En film av Martina Carlstedt.

Alla bara längtar
En rad korta nedslag i några 1940-talisters liv, eller snarare i deras vardagsrum. Nancy drömmer sig tillbaka till dagar av semesterflirtar. Malou trånar efter en parrelation. Camilla har städdag i sitt inre. Leif visar upp sina inredningspärlor. Vad är det de längtar efter? Vad är egentligen kärlek? En film av Martina Carlstedt.

Paradiset
Sommarstugan ska bli till ett paradis. En blommig tapet med vattenhål och fåglar på ska klä väggarna. Enligt det äldre paret är en lyckad tapetsering det ultimata beviset på ett lyckat äktenskap. Att passa in tapeten är inte helt enkelt och både Hans och Kerstin får stå ut med mycket innan paradiset blir verklighet. En film av Jerzy Sladkowski.

Lappsjukan
"Välkomna hem till oss om ni har vägarna förbi." Denna inbjudan tar de två kvinnosugna argentinarna, Guillermo och Juan, fasta på och reser till Kiruna. Helt oväntat dyker de upp hemma hos Hans och Kerstin Stralström, ett pensionärspar de lärt känna i Buenos Aires föregående år. Guillermo och Juan tror sig veta att det finns indianer i Lappland och att svenska kvinnor är lättfångade. Men verkligheten bjuder på överraskningar. En fortsättning på Jerzy Sladkowskis tidigare film "Tango, gräl och ledbesvär".

Att skiljas
Kan man slänga sin brudklänning i en container? Efter 38 års äktenskap ska de skiljas. En berättelse om att blicka in i tomma ekande rum i en villa som tidigare rymt deras gemensamma liv. En film av Karin Ekberg som skildrar de allra sista akterna i sina föräldrars långa äktenskap.

Guld-Greta- en hisnande kärlekshistoria
Året är 1912 och huvudstaden rustar upp för de Olympiska spelen. Greta Johansson bor med sin familj på platsen där Stockholms Stadshus snart kommer att byggas. De lediga stunderna spenderar Greta tillsammans med andra arbetarungdomar i Strömbadet. Blott 17 år gammal förbluffar hon världen genom att vinna guld i simhopp. Hon blir Sveriges första olympiska mästarinna. Samma händelserika sommar trollbinds Greta av kärleken, hon förälskar sig i en Svensk-amerikansk simhoppare och två år senare emigrerar hon till Amerika. Dokumentären skildrar generationer i en svindlande historia om kvinnlig rösträtt och att bana väg för kommande generationer av kvinnor. En film av Jens Lind.

Kärlek utan slut
Än en gång vecklas Ebbas och Torgnys svindlande kärlekshistoria upp för oss. Denna gång som en kort sekvens om att återförenas med sin ungdoms kärlek, efter 60 år isär. Ebba och Torgny får uppleva vårsolens värmande strålar mot sina åldrade axlar en sista gång tillsammans. Tiden är knapp och på Torgnys dödsbädd väcks deras kärlekshistoria återigen till liv. En kortfilm av Åsa Blanck och Johan Palmgren.

Kärlek över gränsen
Det är 1960-tal och järnridån delar Europa i två, Västeuropa och Östeuropa är numera ett världsligt faktum. Ett faktum som skiljer kärleksparet Hans Christian och Isolde åt. Hur ska de göra för att få leva tillsammans? En film av Jonas Fohlin, Jan-Hugo Norman och Kjell Tunegård.

Sigrid och Isaac
Det är tidigt 1900-tal och konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald spatserar längs de parisiska boulevarderna. Genom brev, fotografier, filmer och tidningsartiklar formar sig parets kärlekshistoria och kamp för överlevad. En film av Anders Wahlgren.

Belleville baby
En harmonisk röst iscensätts av flimrande blå sekvenser i Belleville Baby. En berättelse om en man som suttit i franskt fängelse och en kvinna som letar bland sina minnen. En historia som långsamt återskapas genom brusiga telefonsamtal. En film av Mia Engberg.

Gripsholm – en kärlekshistoria
Berit och Rune blir förälskade år 1938. Rune har en stundande dröm om att få uppleva världen. Ivrigt tar han chansen och mönstrar på fartyget Gripsholm, som har till uppdrag att utväxla krigsfångar. Ett världskrig skiljer Rune och Berit åt. När Rune väl kommer åter är han inte samma person som hon en gång förälskat sig i. Genom tidigare hemliga dokument och gamla arkivbilder skildras en historia om riskfyllda resor till havs och om svunnen kärlek. En film av Martin Jönsson.

Här hittar du alla våra kärleksdokumentärer i SVT Play

Här hittar du alla våra dokumentärer i SVT Play

Anmäl dig till SVT Dokumentärs nyhetsbrev här

Dokumentär

Ibland vill man se något som är på riktigt