Prisbelönta filmen Blybarnen i SVT Play

Blybarnen
Blybarnen

Företaget Boliden stäms på 90 miljoner kronor för de skador som deras avfall har orsakat i Chile. En viktig faktor bakom stämningsansökan är dokumentärfilmen Blybarnen från 2009 som produktionsbolaget Laika producerat tillsammans med SVT. Den 17 oktober inleds rättegången i Skellefteå. Söndagen den 15 oktober repriserar vi filmen Blybarnen i SVT Play.

Här hittar du alla våra dokumentärer i SVT Play

Anmäl dig till SVT Dokumentärs nyhetsbrev här

 – Filmen har varit ovärderlig för oss. Den ger en känsla för fallet som du annars bara kan få genom att själv resa till det drabbade området. Den introducerar tittaren till de olika parterna, till landskapet och till offren. Den innehåller information om viktiga dokument och händelseförloppet, om möjliga vittnen och experter, säger den amerikanske miljörättsadvokaten Lewis Gordon, som tagit initiativet till rekordstämningen.

Lewis Gordon är en av USA:s mest meriterade miljörättsadvokater. Han har bland annat drivit skadeståndsmålet mot oljebolaget Exxon efter det omfattande oljeutsläppet från Exxon Valdès utanför Alaska 1989. Han leder idag det internationellt inriktade Environment Defenders Law Center

Filmen Blybarnen regisserades av Lars Edman och William Johansson och visades i SVT i oktober 2009. Den har fått priser på flera internationella festivaler, bland annat den franska filmfestivalen FIGRAs stora pris.

Lewis Gordon såg filmen första gången 2010. 

– Jag vet ingen annan film så varit så betydelsefull för vårt beslut att titta närmare på ett fall. Jag har sett den minst sju gånger och varje gång har jag upptäckt något nytt. 

Laikafilm spelar just nu in uppföljaren Arica Victims som på nära håll följer rättsprocessen. Även här samproducerar SVT. 

Mer om Blybarnen på SVT:
Här är filmarna bakom dokumentären Blybarnen

Dokumentären tog giftskandalen till rätten

Jocelyn från Chile döpte sin son efter filmarna

Mer från SVT Dokumentär:
Här hittar du alla våra dokumentärer i SVT Play

Anmäl dig till SVT Dokumentärs nyhetsbrev här

Dokumentär

Ibland vill man se något som är på riktigt