Vecka 2: Tom Alandh, Huligansparven och David Bowie - The last five years

Oscar och Greta och huset de byggde
Oscar och Greta och huset de byggde

Här hittar dokumentärerna som sänds under vecka 2.

Här hittar du alla våra dokumentärer i SVT Play

Touchdown
Svensk dokumentär från 2014.
Här får vi möta det kvinnliga svenska landslaget i amerikansk fotboll, mitt uppe i förberedelserna inför hemmamatchen mot Storbritannien. Det är en av få matcher som man spelat i Sverige eftersom landslaget bara funnits sedan 2009. Det är en närgången inblick i de laddade moment som omgärdar en landskamp. Samtidigt som glädjen och sammanhållningen i laget är uppenbar, så är det ofrånkomligt: sporten tjejerna utövar gör ont.
SVT1 och SVT Play måndag 9 januari 2017 kl. 17.00

Vårt liv med hund
Svensk dokumentär. Dokumentärfilmaren Peter Gaszynski ger en personlig bild av människans relation med hunden, vad vi gör ihop med den och hur den påverkar våra liv. Vi följer den lilla hundvalpens uppväxt från nyfödd till tonåring. Hundexperter och hundägare berättar både fakta och historier om sina hundar.
SVT2 och SVT Play måndag 9 januari 2017 kl. 18.00

Oscar och Greta och huset de byggde
Dokumentärfilmaren Tom Alandhs film om hans fosterföräldrar Oscar och Greta och deras liv under framväxten av det svenska folkhemmet. I nästan 40 år stod en låda i Tom Alandhs källare. Den var fylld med fotografier, gamla räkningar, fickalmanackor, pusselbitar som kunde berätta om två människors liv tillsammans. Nu har det blivit en film om muraren Oscar Severin Björk, som var med om att bygga upp Per Albins drömda folkhem, och som också byggde ett eget hus i Norra Ängby. Och om hans hustru Greta, som troget stod vid hans sida under alla år. En film om plikt och solidaritet och arbetets värde och om en kärlek som varade till livets slut.
SVT1 måndag 9 januari 2017 kl. 20.00 och i SVT Play den 8 januari

Det hemliga Rom
Följ med när historikern Michael Scott utforskar ett Rom som få personer har sett. För första gången avslöjas den begravda historien om de geniala romarna och deras stad. Med hjälp av 3D-skanning och ny visuell teknik får vi en insyn i hur romarna planerade och skapade den eviga staden för över två tusen år sedan.
SVT2 och SVT Play måndag 9 januari 2017 kl. 20.00

Money for nothing
Från Beatles till Gaga. Från Thriller till Beyoncé. Och allt däremellan. Här berättar vi musikvideons historia. Från de första lekfulla stegen, via MTV:s enorma genomslag på 1980-talet, till dagens påkostade produktioner. Vi har alla minnen som kommer att väckas till liv av den här dokumentären, som bygger på boken med samma namn av Saul Austerlitz. Men har tiden gått förbi den traditionella musikvideon?
SVT1 och SVT Play måndag 9 januari 2017 kl. 22.30

Dox: Huligansparven
Faran är kusligt närvarande när den kinesiska aktivisten Ye Haiyan (Huligansparven) åker till Hainan-provinsen för att uppmärksamma sex skolflickor som utsatts för sexuella övergrepp av sin rektor. Klassad som statsfiende av myndigheterna är hon villebråd för en aggressiv säkerhetsapparat som vill lägga locket på till varje pris. Övervakning, trakasserier, ständiga förhör och fängelsevistelser hör till vardagen, Men den här gången är allt fångat på film. Resultatet är en stark och kontroversiell dokumentär som hyllas långt utanför Kinas gränser. En film av Nanfu Wang.
SVT2 måndag 9 januari 2017 kl. 22.15 och i SVT Play den 8 januari

Seriestart: Samtidigt i Hofors
Svensk dokumentärserie från 2017. Del 1 av 4. I Hofors är stålverket hjärtat, men ortens blod är de människor som bor där. I den här dokumentärserien får vi stifta bekantskap med rebellen Hårdrocks-Micke, Nathalie med sina illrar, eldsjälen Katarina, Dödgrävaren, frisören Lotta och den evigt optimistiske Spar-Arne och många fler. Deras vilja att göra Hofors till en bättre plats förenar dem, men vägen dit är krokig. Välkommen till Stålmansland - välkommen till Hofors.
SVT1 och SVT Play torsdag 12 januari 2017 kl. 21.00

Män som slår kvinnor
Hur gör man när den man älskar misshandlar en? Och hur kan polisen agera när ett brottsoffer inte klarar av att vittna mot sin partner? Under tolv månader får vi följa tre kvinnor som blivit utsatta för våld i hemmet av sina män - från det första samtalet till polisen, till att kvinnorna hoppas på att rättssystemet ska skydda dem från sina förövare. Vilket tyvärr inte alltid sker.
SVT1 torsdag 12 januari 2017 kl. 22.45 och i SVT Play den 8 januari

Guldläge
Svensk dokumentär från 2016. Hur tänker hoppryttaren Peder Fredricson under sitt viktigaste år i karriären? Med stora mästerskapsframgångar bakom sig och topphästar i stallet ser det ljust ut inför OS i Rio. Men plötsligt stöter Peder på ett oväntat problem. Här är den okända berättelsen om Peders väg till OS 2016.
SVT2 torsdag 12 januari 2017 kl. 20.00 och i SVT Play den 8 januari

David Bowie - The last five years
Brittisk dokumentär från 2017. Med fokus på på hans tre sista stora projekt är denna nyproducerade dokumentär en hyllning till musikikonen David Bowie. Aldrig tidigare visat bildmaterial och intervjuer med hans vänner och kollegor berättar historien om hans sista fem år i livet.
SVT1 fredag 13 januari 2017 kl. 22.00 och och i SVT Play den 9 januari

Sanningen om träning
Australiensisk dokumentär från 2014. Håller sig kroppen yngre genom motion och träning? Kan du vara överviktig och ändå i god form? Det är några av frågorna som Jennifer Gardy tar ett vetenskapligt grepp om, i sin jakt på sanningen.
SVT2 och SVT Play fredag 13 januari 2017 kl. 18.00

K special: Inget är förlåtet
Ett unikt porträtt på en av medarbetarna på den satiriska tidskriften Charlie Hebdo. Den unga marockanska journalisten Zineb El Rhazoui har filmats sedan 2011 då hon flyttade till Frankrike, efter att hon inte längre kunde arbeta i sitt hemland. Den här dokumentären följer henne före, under och efter attacken på Charlie Hebdo i Paris. Som en av de överlevande hamnar hon i mitten av en mediestorm och blir plötsligt en offentlig talesperson för tidningen. Hon går från att vara censurerad journalist till att leva med en stark hotbild mot sig och under konstant polisskydd, med upp till tolv livvakter som ständigt följer henne. Mitt upp i allt blir Zineb gravid och bestämmer sig för att behålla barnet.
SVT2 och SVT Play fredag 13 januari 2017 kl. 20.00

Bo Kaspers - Vi kommer aldrig att dö
Svensk dokumentär från 2016 av Ola Christoffersson. I år firar Bo Kaspers Orkester 25 år som band. Med sitt skickliga låtsnickeri och sina kluriga texter har de charmat svenskarna sedan början av 90-talet. Men hur ser livet ut bakom kulisserna? Vi blickar tillbaka på 25 år av framgång men också av konflikter och kriser. Här kommer vi bandmedlemmarna nära under några varma sommardagar på Fårö. Dessutom får vi följa med på några unika och oväntade liveframträdanden. Medverkar gör även musikproducent Christian Walz, skådespelare Robert Gustafsson och gitarrist Lars Halapi med flera.
SVT2 och SVT Play lördag 14 januari 2017 kl. 18.00

Laleh - jag är inte beredd att dö än
I den här dokumentären kommer vi lite närmare en av Sveriges mest hyllade, men samtidigt mest privata, artister. Laleh berättar om uppväxten i Iran, om flykten till Sverige via Sovjet och om ungdomsåren i Hammarkullen. En film om liv och död, men också om musiken som en individuell och mycket personlig process. Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm har följt Laleh i två år.
SVT2 och SVT Play lördag 14 januari 2017 kl. 19.05

Dokument utifrån: Despoten i Damaskus
Fransk dokumentär från 2016. Efter fem års inbördeskrig vägrar Syriens diktator Bashar al-Assad att släppa ifrån sig makten. Despoten i Damaskus tvekar inte ens att offra sitt eget folk för att fortsätta regera. I konflikternas Mellanöstern har han alltjämt en nyckelroll. Men al-Assad spelar ett farligt dubbelspel. Vem är han? Hur tänker han? Och hur länge kan stormakterna låta honom hållas? En film av Antoine Vitkine.
SVT2 och SVT Play söndag 15 januari 2017 kl. 22.00

Här hittar du alla våra dokumentärer i SVT Play

Anmäl dig till SVT Dokumentärs nyhetsbrev här

Dokumentär

Ibland vill man se något som är på riktigt