Alkemistens år

Christer Böke lämnar stadens puls och sitt välbetalda jobb som IT-säljare. Han flyttar ut till en liten stuga på Gotland för att ostört få ägna sig åt sitt stora intresse. I ett år ska han hänge sig helt åt alkemins mysterier. Och förhoppningsvis lösa gåtan om de vises sten.

Samhället förväntar sig att du gör vissa val när du närmar dig yngre medelåldern. Vad är det då som gör att Christer Böke lämnar sin centrala bostadsrätt i Malmö för landet och hänger sig åt en protovetenskap som varit bespottad sedan medeltiden?

Oskar Östergren och Fredrik Oskarsson har följt 34-årige Christer Böke sedan 2006, men framför allt under det år då han tar tjänstledigt från sitt välbetalda jobb som IT-säljare i Malmö, bosätter sig i en stuga på Gotland - och blir heltids-alkemist.

Han ägnar året åt att koncentrerat läsa alkemiska skrifter från sjuttonhundratalet, utföra riskfyllda experiment och resa till Frankrike för att utbyta teorier med hemliga fransmän som gömmer sig i jordkällare. Christer har ägnat snart 15 år av sitt liv åt gåtan som gömmer ”De vises sten” och alkemins värld fyller hans år med spänning, vänskap, ny kunskap och oförglömliga ögonblick svåra att förklara.  

Det här är en dokumentärfilm om att ta tag i sitt öde och styra det med egna händer, att bryta upp hela ens yttre existens för att fullfölja sin inre dröm.

Svensk dokumentär från 2013.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 31 jan kl 20.00
SVT2 Lördag 2 feb kl 17.00
SVT2 Söndag 3 feb kl 23.10