Året var 1966

Det har gått 50 år… Rekordvinter – aldrig har det varit så kallt förut! Bob Dylan besöker Sverige och statsminister Erlander har det knepigt med frågor om bostäder. En gränslös kväll på operan arrangeras med Harry Belafonte och Martin Luther King. Esrange invigs och i Kina rullar kulturrevolutionen igång. Det och mycket annat i en dokumentär av Jonas Fohlin och Kjell Tunegård.

Händelser 1966

Boxaren Bosse Högberg bli europamästare i mellanvikt och gifter sig med Anita Lindblom.

Vintern som dragit igång mot slutet av 1965 blir rekordkall. I Vouggatjålme i Lappland kryper termometern ner till minus 52,6 grader celsius den 2 februari. Köldrekord för Sverige.

Det är ett riktigt TV-år: August Strindbergs Hemsöborna i regi av Bengt Lagerkvist visas för första gången. Allan Edwall är Carlsson som kommer med ett Höganäskrus i en svångrem om halsen och Sven Wollter syns i rollen som Gusten. Skjutjärnsjournalistiken kommer till TV med de tre O:na: Ortmark, Olivercrona och Orup, något som inte minst statsminister Tage Erlander får känna på. Dokumentären ”Svart vecka i Nimba” av Roland Hjelte, Ingrid Dahlberg och Lars Hjelm, skildrar förhållandena vid gruvföretaget Lamco i Liberia. Och på annandagen så klär Per Oscarsson av sig i Hylands hörna.

Ove Kindvall blir fotbollsproffs i nederländska Feyernoord. England blir världsmästare i fotboll. Och i Kina inleds kulturrevolutionen.

Essingeleden i Stockholm invigs av kung Gustaf VI Adolf och i Göteborg inviger kommunikationsminister Olof Palme den nya Älvsborgsbron.

I oktober utbryter lärarstrejk, men eleverna ska ändå gå i skolan. Elevrådsordföranden vid Östra Real, Carl Bildt syns i TV för första gången.

Kosmonauten Valentina Teresjkova är på besök i Sverige och inviger en rysk rymdutställning: ”Människan i Kosmos”.

Sändningstider:
SVT1 tors 7 jan 2016 kl 20.00 och i SVT Play 3 jan 06.00
SVT1 fre 8 jan 2016 kl 15.15
SVT1 lör 9 jan 2016 kl 05.30
SVT1 tis 12 jan 2016 kl 05.30