Barnen af Botildenborg

Foto: SVT
Hundra år sedan föreningen för ensamställda mödrar startade.

I ett Sverige för inte alls så länge sedan, före p-piller, abort och dagis, då skammen att få barn utom äktenskapet var tung att bära, fanns en man som ville hjälpa barn och kvinnor.

Strax utanför Rosengård i Malmö ligger en gammal gård med en speciell historia. Ända fram till 1970-talet var Botildenborg ett mödra- och barnhem. Unga ogifta mammor och deras nyfödda barn tillbringade sin första tid här, innan barnen i de flesta fall adopterades bort. I den här filmen möter vi några av dessa föräldrar och barn som beskriver tiden på Botildenborg och hur den påverkat deras liv.

Det är hundra år sedan föreningen för ensamställda mödrar startade. Grundare var skåneprästen Hagbard Isberg som ville rädda nyblivna mammor och deras barn från änglamakerskor och en säker död.

Målet var att barnen skulle växa upp hos sina föräldrar. Viljan var god men verkligheten skulle komma att se helt annorlunda ut. I filmen berättar bland andra Robert om sin barndom kantad av misstro och ensamhet.

Svensk dokumentär från 2015 av Lena Friblick och Anneli Evers. Foto: Anneli Evers och Stefan Hellström. Klippning: Anneli Evers och Erik Bäfving.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 30 apr 2015 kl 20.00
SVT2 Lördag 2 maj 2015 kl 17.00
SVT2 Söndag 3 maj 2015 kl 23.55