Cornelis - dokumentären

Foto: Hans Gedda
Cornelis Vreeswijk fotograferad av Hans Gedda.

Tom Alandhs film om Cornelis Vreeswijk, riksbusen som blev genial poet och som sjöng Bellman som ingen annan och Taube bättre än Taube själv. En film om hans liv och hans konst, och ett porträtt av en människa långt ifrån schablonen.

En tolvårig pojke flyttar från Holland till Sverige med sina föräldrar. Ett liv senare - ett hårt och stormigt liv - har han sjungit Bellman som ingen annan och Taube bättre än Taube själv. Och skrivit egna visor som älskas av hela svenska folket, kanske nu mer än någonsin, över 25 år efter hans död.

Nu använder man sällan hans efternamn, nu räcker det med Cornelis. Riksbusen som blev genial poet. Som var så mycket på en gång. Som var så självklar och samtidigt så osäker. Som var bullrande och blyg och enkel och oberäknelig. Som skrev om hönan Agda som blev påsatt av tuppen så fjädrarna rök och lilla fröken Cecilia Lind, med rodnande kind och skygg som en hind. Vackrare visa om kärlek och om livets gång finns knappt på svenska språket. Det är om Cornelis den här filmen handlar, om hans liv och hans konst, med arkivmaterial från spelningar och intervjuer.

Sändningstider:
SVT1 och SVT Play sön 27 dec 2015 kl 14.00
SVT1 mån 28 dec 2015 kl 03.30
SVT1 lör 2 jan 2016 kl 03.30