Den perfekta araben – 10 år senare

"Jag är ingen hästhandlare och kommer aldrig att bli det. Jag är usel på det. Jag älskar dom här hästarna så mycket!"

Det har gått tio år sedan Stina Gardell och Benjamin Wolff gjorde filmen Den perfekta araben. Mycket hinner hända på tio år. Maria Rendahl driver fortfarande sitt stuteri och Marias ston har hunnit få både "barn och barnbarn". 

– Jag är så stolt över mina ston och mitt avelsarbete. Men jag är ingen hästhandlare och kommer aldrig att bli det. Jag är usel på det. Jag älskar dom här hästarna så mycket!

Inför repriseringen av en film som har tio år på nacken ville Maria berätta hur hon ser på tiden som var då och var hon befinner sig i dag.

– Det har så klart hänt saker. Bland annat att jag i dag har en mycket fördjupad relation till min mamma som jag tycker väldigt, väldigt mycket om.

– Och så vill jag säga att den här bilden jag är med och skapar om arabhästar, är så mycket mer än vad som kommer fram i filmen. Det är en stridshäst från öknen, beduinernas fina häst, som är fylld av kvaliteer och talanger. En fantastisk ras att upptäcka och ha roligt med, leva med och älska. Det vill jag berätta.

Inslag från 2014 av Benjamin Wolff. Foto och klippning: David Wikdahl.