Diktaturens fångar

Foto: Laika Film & Television AB
Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson under förhör mitt ute i öknen i Ogaden.

Hör journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berätta om skräckfyllda dygn i öknen, skenavrättningar och falska terroranklagelser.

De greps innan de hann rapportera om våldet i den stängda delstaten Ogaden. Men den etiopiska regimen lyckades inte tysta dem.

Med hjälp av aldrig tidigare visat videomaterial och vittnesmål, som smugglats ut ur landet av en högt uppsatt tjänsteman, kan hela historien berättas. Om Johan och Martin. Om våldet i Ogaden. Och om diktaturens fångar.

Under fyra dagar hölls de i öknen där de tvingades delta i en film som skulle användas som bevis mot dem. Förhören var hårda och de utsattes bland annat för en skenavrättning. De dömdes så småningom av en etiopisk domstol till elva års fängelse men släpptes efter drygt ett år, sedan de bett regimen om nåd.

Abdulahi Hussein var den regionale presidentens rådgivare och chef för Ogadens tv-kanal, Cakaara News. Han hade reagerat på missförhållandena och övergreppen på civilbefolkningen och under ett par år kopierade han presidentens hemliga videofiler. Abdulahi planerade att ta sig ut från Ogaden och dela med sig av sina bevis till internationell media och människorättsorganisationer.

Filerna innehåller bland annat interna möten där enskilda poliser och soldater i den regionala milisen vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter.

I dokumentärfilmen Diktaturens fångar, som regisserats av Andreas Rocksén, ger Johan, Martin och Abdulahi en skrämmande bild av Ogaden, en region som blivit allt mer intressant för internationella olje- och mineralföretag. Bland dem svenska Lundingruppen.

Svensk dokumentärfilm av Andreas Rocksén från 2013. Foto och klippning: William Johansson.

Sändningstider:
SVT1 Måndag 14 okt 2013 kl 21.00
SVT1 Torsdag 17 okt 2013 kl 23.20

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer